PRÒLEG
Tan sols uns canvis subtils en els teus costums i el teu punt de vista. És l’únic que necessites per viure d’una manera senzilla
Visites un temple o un santuari d’una ciutat antiga, i contemples els plàcids jardins.
Fas una bona suada pujant una muntanya, i gaudeixes d’una vista magnífica des del cim.
T’atures davant d’un mar blau cristal·lí, i et quedes mirant l’horitzó.
¿Has experimentat mai la sensació de sentir-te com nou, en moments extraordinaris com aquests, en què t’has allunyat de l’enrenou de la vida quotidiana?
Notes el cor més lleuger, i una energia càlida t’envaeix tot el cos. Els maldecaps i els neguits de la vida diària s’esvaeixen un instant, i et sents només a tu mateix, et sents viu en aquell moment precís.
Avui dia molta gent ha perdut el nord: estan amoïnats i dubten de com viure la vida. Per això busquen coses extraordinàries en un intent de recuperar l’equilibri mental.
Però, tot i això…
Fins i tot quan has fet un reset, allò extraordinari queda fora de la vida quotidiana.
Quan tornes a la vida normal, l’estrès s’acumula i la ment es crispa. Et carregues i t’atabales, i tornes a buscar coses extraordinàries. Et resulta familiar, aquest cicle interminable?
Per molt que et planyis de les complexitats de la vida, canviar el món no és una tasca senzilla.
Si el món no rutlla tal com tu voldries, potser val més que canviïs tu.
Aleshores, sigui com sigui el món que trobis, t’hi podràs moure còmodament i fàcilment.
En comptes de fer esforços per buscar coses extraordinàries, ¿i si poguessis viure d’una manera més despreocupada, tan sols canviant subtilment la teva vida diària normal?
Aquest llibre tracta justament d’això: de viure d’una manera senzilla, a l’estil zen.
Canviar d’estil de vida no ha de ser difícil, necessàriament.
Petits canvis en els costums. Un gir subtil en la teva manera de veure les coses.
No cal que vagis a les antigues capitals japoneses de Kyoto o Nara; no cal que pugis el mont Fuji, i no cal que visquis a prop del mar. Tan sols amb un mínim esforç es poden assaborir coses extraordinàries.
En aquest llibre t’ensenyaré a fer-ho, amb l’ajuda del zen.
El zen es basa en doctrines que tracten fonamentalment de com les persones poden viure al món.
En altres paraules, el zen consisteix en costums, idees i consells per tenir una vida feliç. Un tresor, si voleu, de saviesa profunda però senzilla sobre la vida.
Les doctrines zen són representades per una sèrie de quatre frases, que signifiquen, bàsicament: «El despertar espiritual es transmet fora dels sutres, i no es pot experimentar per mitjà de paraules o lletres; el zen apunta directament a la ment humana, i et permet percebre la teva autèntica naturalesa i assolir l’estat de Buda». En comptes d’obsedir-nos amb la paraula escrita o parlada, hauríem de trobar el nostre jo essencial tal com existeix en l’aquí i l’ara.
Procura no deixar-te influir pels valors dels altres, ni preocupar-te innecessàriament per allò que no cal, i viu una vida infinitament més senzilla, despullada de coses inútils. Això és l’«estil zen».
Una vegada adoptis aquests hàbits —que et prometo que són senzills—, les teves preocupacions desapareixeran.
Una vegada aconsegueixes desenvolupar aquesta senzilla pràctica, la vida esdevé molt més relaxada.
Precisament perquè el món és molt complex, el zen ofereix aquestes claus per viure.
Actualment, el zen desperta cada vegada més interès, i no solament al Japó, sinó també arreu del món.
Jo exerceixo de primer sacerdot en un temple zen, i també treballo com a dissenyador de jardins zen, no tan sols per a temples zen, sinó també per a hotels, ambaixades estrangeres, etcètera. Els jardins zen no són només per als japonesos, sinó que transcendeixen la religió i la nacionalitat, i també poden captivar el cor dels occidentals.
En comptes de posar cara de recel davant la idea del zen, simplement fes la prova d’aturar-te davant d’un d’aquests jardins, cosa que et pot estimular la ment i l’esperit. La xerrameca i l’agitació que tens dins del cap de sobte s’aturen i es fa el silenci.
A parer meu, visitar un jardí zen pot transmetre molt més sobre els conceptes zen que no llegir una pila de textos que n’expliquen la filosofia.
Justament per això he optat per fer un llibre que sigui pràctic. En comptes de limitar-te a entendre el zen de manera intel·lectual, espero que adoptis les pràctiques del llibre com si fossin una mena d’aprenentatge.
Tingues aquest llibre a mà, i cada vegada que apareguin l’angoixa o les preocupacions, consulta les seves pàgines.
Hi trobaràs les respostes que busques.
Gassho
SHUNMYO MASUNO
PRIMERA PART
30 MANERES
D’ESTIMULAR
EL TEU «JO ACTUAL»
Prova de fer un canvi subtil en els teus hàbits
1
BUSCA TEMPS PER A LA BUIDOR
Primer, observa’t
Estigues amb tu mateix tal com ets,
però sense pressa, sense impaciència
A la nostra vida quotidiana, algú de nosaltres té temps per no pensar en res?
M’imagino que la majoria de la gent diria: «No hi puc dedicar ni un moment».
Sempre anem justos de temps, estem pressionats per la feina i per tots els altres aspectes de la nostra vida. La vida moderna és més plena de coses que mai. Tot el dia, i cada dia, fem tots els possibles només per arribar a fer tot el que hem de fer.
Si ens submergim en aquest tipus de rutina, de manera inconscient però inevitable, perdem de vista el nostre jo veritable i la vertadera felicitat.
Qualsevol dia, tan sols necessites deu minuts. Intenta trobar temps per a la buidor, per no pensar en res.
Només intenta buidar la ment i no quedar atrapat en totes les coses que t’envolten.
Et vindran al cap diversos pensaments, però intenta foragitar-los, d’un en un. Quan ho facis, començaràs a notar el moment present, els canvis subtils en la naturalesa que et mantenen viu. Quan no et distreuen altres coses, el teu jo pur i sincer es pot revelar.
Buscar temps per no pensar en res. Aquest és el primer pas per crear una vida senzilla.
2
LLEVA’T UN QUART MÉS D’HORA
La recepta per a quan no tens espai al cor
Estar enfeinat et fa perdre els ànims
Quan ens falta temps, aquesta escassetat ens arriba fins al cor, també. Diem d’esma: «Estic enfeinada… No tinc temps». Quan tenim aquesta sensació, la ment se’ns atabala encara més.
Però de debò estem tan enfeinats? No som nosaltres mateixos, els que ens fem anar tan accelerats?
En japonès, el caràcter que designa «enfeinat» s’escriu amb els símbols de «perdre» i «cor».
No és que estiguem atrafegats perquè no disposem de prou temps. Estem atrafegats perquè no tenim espai al cor.
Sobretot quan les coses es descontrolen, prova de llevar-te un quart d’hora abans de l’habitual. Estira la columna i inspira a poc a poc unes quantes vegades des de sota del melic, el punt que denominem el tanden. Una vegada hagis posat ordre en la respiració, la ment també s’assossegarà per si sola de manera natural.
Tot seguit, mentre assaboreixes una tassa de te o de cafè, mira el cel per la finestra. Prova d’escoltar els ocells com canten.
Que curiós… Tan sols amb això, ja fas espai a la ment.
Llevar-te quinze minuts més aviat t’allibera com per art de màgia de la sensació d’anar atrafegat.
3
ASSABOREIX L’AIRE DEL MATÍ
El secret del monjo per a una vida llarga
es troba aquí
No tots els dies són iguals
Diuen que els monjos budistes que practiquen el zen tenen una vida llarga.
Naturalment, la dieta i les tècniques de respiració són factors que hi contribueixen, però crec que un estil de vida ordenat i regular exerceix una influència positiva, tan físicament com espiritualment.
Jo em llevo cada dia a les cinc del matí, i el primer que faig és omplir els pulmons d’aire matinal. Mentre camino pel passadís principal del temple, pel vestíbul i les estances dels sacerdots, i obro els finestrons, el meu cos experimenta els canvis de les estacions. A dos quarts de set oficio la litúrgia budista recitant les escriptures, i en acabat esmorzo. Després m’ocupo de les tasques corresponents d’aquell dia en concret.
Cada dia es repeteix el mateix procés, però els dies no són tots iguals. El sabor de l’aire matinal, el moment en què neix la claror del sol, la sensació de la brisa a la galta, el color del cel i les fulles dels arbres…, tot canvia constantment. El matí és l’hora en què pots experimentar plenament aquests canvis.
Per això els monjos practiquen la meditació zazen abans que trenqui el dia, per poder experimentar físicament aquests canvis de la natura.
Amb la primera pràctica zazen del dia, el zazen kyoten —el zazen del matí—, nodrim la ment i el cos inspirant el preuat aire del matí.
4
DEIXA LES SABATES JUNTES I BEN POSADES QUAN ET DESCALCIS
Així embelliràs la teva vida
El desordre que tens al cap es reflecteix
als peus
Des de fa molt de temps s’ha afirmat que es pot dir molt d’una casa només observant-ne el vestíbul, sobretot en cases japoneses, on ens traiem les sabates quan hi entrem. Si el calçat hi està perfectament alineat, o si està de qualsevol manera, pots deduir l’estat mental dels que hi viuen, només amb aquest simple detall.
En el budisme zen tenim aquesta dita: «Observa atentament el que tens sota els peus». La frase té un sentit literal, però també suggereix que els qui no paren atenció a les seves passes, no es poden conèixer a si mateixos, i no poden saber cap on va la seva vida. Això pot semblar una exageració, però una cosa tan petita pot tenir una influència enorme en la manera com vius.
Quan arribis a casa, treu-te les sabates i deixa-les juntes i ben posades al costat de la porta d’entrada. Només això. Tan sols es tarda tres segons.
Tanmateix, conreant aquest hàbit, a la teva vida tot serà inexplicablement més clar i ordenat. Així embelliràs la teva vida. Això és la naturalesa humana.
En primer lloc, procura fixar-te en els teus peus.
Deixant les sabates juntes i ben posades, fas el pas següent per anar cap allà on vas.
5
LLENÇA EL QUE NO NECESSITES
Així se't regenerarà la ment
Desprèn-te de coses velles abans d’adquirir-ne de noves
Quan les coses no van bé, tendim a pensar que ens falta alguna cosa. Però si volem canviar la nostra situació actual, primer ens hauríem de desprendre d’alguna cosa, abans de pensar a adquirir-ne una altra. Això és un principi fonamental de la vida simple.
Desfés-te dels vincles. Abandona els supòsits.