Meditar dona vida

Vilma Montoliu

Fragmento

cap-1

1
Què és la meditació

imagen

 

 

Si et dic que la meditació és una pràctica, no t’estic revelant cap secret, oi? Però potser tampoc t’estic aclarint gaire en què consisteix això de meditar, perquè de pràctiques n’hi ha moltes: l’hípica, les arts marcials, la cuina, posats a dir...

Segur que si et demano que evoquis l’últim dia que vas patir estrès no tardaràs gaire a recuperar-ne el record. Potser avui mateix tens un dia de no parar. Generalment, vivim ansiosos, desconnectats. De vegades, gairebé sembla que sigui un altre qui visqui la nostra vida per nosaltres. Et mires al mirall i no tens temps ni de reconèixer-t’hi, de pensar en tu mateix. Doncs bé, la meditació és la pràctica que podria ajudar-te a somriure quan et mires al mirall.

Abans no tanquis aquest llibre i pensis que tot això són idees de pa sucat amb oli, deixa’m explicar-te quatre coses. Potser quan sents la paraula «meditació» t’imagines algú dalt d’un turó levitant i amb un turbant al cap. I tu, que ets un urbanita o que vius feliçment al teu poble, deus pensar: «Això no fa per a mi!». Però no t’amoïnis. És normal que et vingui aquesta idea al cap. Et demano que et donis l’oportunitat de seguir llegint, i qui sap si de millorar la teva vida.

Per meditar no has de buidar el cap de pensaments. De vegades, em trobo incondicionals a les xarxes socials i a la consulta que em diuen: «Vilma, és que a mi, això de deixar la ment en blanc, em resulta impossible». Sempre els responc: «El dia que ho aconsegueixis, truca’m, perquè m’ho hauràs d’ensenyar».

Francament, no es tracta de no tenir pensaments. Però sí de no deixar-nos dominar per ells. El que pretenem és aprendre a observar el que pensem. Adonar-nos, sense jutjar-nos, de quins són els temes que ens ocupen la ment. Concentrar-nos més en allò que triem de manera conscient. Ser capaços d’aturar-nos un moment per prendre més bones decisions, per no viure amb el pilot automàtic de l’estrès posat.

Imagina’t que dintre del teu cap hi viu un dictador, un ésser malvat que et dona ordres i que t’obliga a fer i a sentir coses que no són positives per a tu, que tu no desitges. Com que ell ha viscut sempre dins del teu cap, ni t’adones que hi és. El teu dictador és feliç. S’alimenta del teu estrès, de la teva angoixa, de la teva desconnexió de tu mateix.

Et proposo una solució per posar fi a la dictadura de l’estrès. No, en aquest cas no és pas més democràcia. És la meditació.

La meditació té molts anys d’història. Hi ha molta gent que ja gaudeix dels seus beneficis i que viu una vida amb més equilibri. Aquesta eina de benestar et permetrà aturar-te de manera sana si ho necessites, però també t’ajudarà a dur a terme amb més consciència les coses que fas.

Suposo que deus haver entrevist per on van les coses. Ja has vist que no et demanaré que «posis la ment en blanc». Ni que et vesteixis d’una determinada forma. Tampoc vull que canviïs radicalment d’hàbits. Pots seguir sent un urbanita i fent la mateixa feina que fas ara. No cal que de sobte esdevinguis un místic ni un hippy. De fet, et sorprendràs, perquè ni tan sols et demanaré que t’asseguis o que t’estiris d’una determinada manera. El meu objectiu és fer-t’ho fàcil i efectiu, que coneguis aquesta eina i puguis adaptar-te-la a tu. No es medita mai malament.

Incorporarem la meditació de la manera més natural possible a la teva vida. Perquè, saps què?, resulta que la meditació ja la tens a dins teu! Només hem de despertar-la.

Abans de començar, m’agradaria respondre’t algunes preguntes que segur que et deus estar fent si has decidit iniciar-te en la meditació.

Quan iniciem una activitat nova, sempre tenim els mateixos dubtes: per on començo?, quina roba m’he de posar?, quin material em farà falta?, on puc gaudir d’aquesta activitat?, en quina postura m’hauria de col·locar?, en quin moment del dia?, et respondré ràpidament aquestes preguntes bàsiques.

No sé per on començar

Si el que volem és gaudir d’un nou esport, primer cal trobar el lloc on practicar-lo, oi? Després anirem a una botiga i comprarem el material necessari. Però, per on comencem en el cas de la meditació? Amb la respiració diafragmàtica! Més endavant te’n parlaré detalladament.

No sé què posar-me

No t’has d’amoïnar per la roba. Potser tens la imatge preconcebuda que per practicar bé la meditació has de posar-te roba hippy i ampla. Però no necessites res en concret. Et diria que siguis fidel al teu estil, però que aprofitis també per estar relaxat, és a dir, res de corbates ni d’americanes. No cal cap roba específica per fer meditació, tot i que, si practiques a casa, et recomano que et posis roba còmoda.

No sé què em fa falta

El que necessites principalment és la respiració. Només et fas falta tu. Pot ser que amb el temps i amb la pràctica et vingui de gust experimentar amb altres elements. Potser et compraràs un zafu (imagen) o coixí de meditació per provar diferents posicions del cos durant la pràctica. Potser et compraràs un oli essencial de lavanda. Potser voldràs comprar una espelma o un mineral que tingui un significat especial per a tu. Tot això ja ho aniràs veient. Et convido, però, a mantenir la pràctica de la manera més bàsica que et sigui possible. No la carreguis d’objectes. Realment, no et calen.

Potser t’agradarà posar-te música relaxant: sons de la natura, bols tibetans... Ho pots fer, per exemple, mitjançant vídeos de YouTube o llistes de reproducció de Spotify, especialment durant els exercicis que t’aniré proposant al llarg de la lectura.

No sé on meditar

Aquest és un gran tema! Sempre serà millor meditar en un espai tranquil. Però, com veuràs en l’apartat «El dia a dia de la meditació», no és imprescindible. Pots meditar a la dutxa o a la cua del supermercat o pots adoptar una actitud meditativa a la Rambla de Catalunya de Barcelona el dia de Sant Jordi. Així que tampoc cal que ens amoïnem gaire per l’espai.

No sé com posar-me

La postura corporal és molt important. Pots meditar a peu dret. Pots meditar estirat al llit. Pots meditar estirat al sofà. Pots meditar estirat en una estoreta a terra. Pots meditar assegut al llit, al sofà i també, ves per on, en una cadira. És important que et sentis còmode. Les cames i els braços no poden estar plegats si no és que seus en la postura de la flor de lotus o de la mitja flor de lotus. Pots intentar mantenir les espatlles relaxades, però obertes. Les mans poden reposar damunt de les cuixes o una a cada banda, com vulguis. També et convido a provar diferents postures per trobar la que et vagi millor. La típica és la flor de lotus o la mitja flor de lotus que he esmentat abans, però no és necessària per practicar la meditació.

No sé quan meditar

És cert que, depenent del moment del dia, s’accentuaran uns beneficis de la meditació o uns altres. Si medites de bon matí, començaràs el dia més positiu i més enfocat. Si medites al vespre, prepararàs la ment per gaudir d’un bon descans. Et convido a provar diferents

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos