Sant Jordi 2024

Encara no saps quin llibre regalar aquest Sant Jordi? Descobreix les nostres recomanacions de lectures per regalar aquest Sant Jordi.

Els més venuts de Sant Jordi 2024

La millor ficció per aquest Sant Jordi

La millor selecció de llibres de ficció per regalar per Sant Jordi.

La millor no ficció per aquest Sant Jordi

Els millors llibres de no-ficció per aquest Sant Jordi.

Els millors llibres infantils per regalar aquest Sant Jordi

La millor selecció de llibres per regalar aquest Sant Jordi als més petits de casa.

Els millors llibres infantils especials de Sant Jordi

Llibres infantils especials per regalar aquest Sant Jordi.

Els millors llibres juvenils per aquest Sant Jordi

La millor selecció de literatura juvenil per celebrar el Sant Jordi.

Els millors còmics i novel·les gràfiques per Sant Jordi

La millor selecció de còmics i novel·les gràfiques per regalar en aquest Sant Jordi.

Troba els millors llibres en castellà

Quin dia és Sant Jordi?

El Dia de Sant Jordi o la Diada de Sant Jordi es celebra cada any el 23 d'abril. El 2022 aquest dia ha caigut en dissabte, el 2023 en diumenge, el 2024 en dimarts i el 2025 en dimecres.

On es celebra Sant Jordi?

Tot i que la Diada de Sant Jordi està associada amb Catalunya i més concretament amb la ciutat de Barcelona, ​​aquesta jornada es celebra també a altres territoris de la península, com ara Aragó, Càceres i Santurce. De totes maneres, aquestes darreres ubicacions si es ben cert que celebren la llegenda d'aquest sant, no associen la festivitat amb el món literari ni organitzen el mateix tipus de fires de llibres i roses que es veuen per tots els indrets de Catalunya.

Què es fa per a Sant Jordi a Barcelona?

La capital catalana es vesteix de gala el Dia del Llibre. Les artèries principals de la ciutat, com el Passeig de Gràcia, les Rambles, la Rambla de Catalunya o el Passeig de Sant Joan s'omplen de paradetes de vendes de llibres i roses organitzats per petites i grans llibreries i botigues de flors. Aquesta jornada es celebra també a diferents edificis notoris de la ciutat: la Casa Batlló omple la façana de roses i el Palau Güell, el Palau de la Generalitat, l'Ajuntament o el Recinte Modernista de Sant Pau ofereixen jornades de portes obertes i visites gratuïtes tant al públic local com als turistes estrangers. Paral·lelament, a algunes de les grans places de la ciutat, com la Plaça de Sant Jaume, s'organitzen activitats culturals com concerts, balls de sardanes, tallers culturals o diades castelleres, on es duen a terme les famosíssimes torres humanes que formen part de les tradicions més conegudes de la cultura catalana.

Per què es regalen llibres i roses a Sant Jordi?

La llegenda de Sant Jordi explica que quan el valent cavaller va matar el drac, de la seva sang va brollar un roser esplèndid. Com a mostra d’amor cap a la princesa, Sant Jordi va regalar una d’aquestes flors a la donzella alliberada. Es tenen dades que acrediten que des de l'època medieval a Barcelona cada 23 d'abril Diada de Sant Jordi els enamorats es regalen mútuament roses, flor que simbolitza l'amor i la passió. Per aquesta raó, als territoris catalans la festivitat associada a l'amor és, en lloc de Sant Valentí, Sant Jordi. Val a dir que avui dia també està acceptat socialment regalar roses a amistats i familiars més enllà de la parella sentimental.

En coincidir el Dia del Llibre amb la Diada de Sant Jordi el 23 d'abril, la festivitat va introduir també el llibre com a regal aquest dia tan assenyalat del 1930 com a mesura per incentivar la lectura i millorar el nivell d'alfabetització de la població catalana.

Quins llibres es regalen per Sant Jordi?

Per Sant Jordi es regalen tota mena de llibres, novel·les i contes tant per a adults com per a nens. Aquesta jornada és el moment ideal per comprar algun dels llibres més venuts de l’any, les novel·les més esperades o els contes més recomanats per als més petits. Realment no hi ha un gènere que predomini en vendes. El 2019 va triomfar El millor d'anar és tornar, d’Albert Espinosa. 2020 va ser l'any de Crims, el best-seller que va donar inici a la gran llegenda del true crime català Carles Porta. Encara que l'any següent també estigués marcat per la pandèmia, res no va impedir que l’autor català tornés a triomfar amb La Farmacèutica, la historia real del segrest de Maria Àngels Feliu. El gran any de la novel·la històrica a Sant Jordi va ser el 2022, on Roma soc jo es va coronar com el llibre més venut seguit de Mai, de Ken Follett. L’any següent van veure la llum dos títols que segueixen encapçalant la llista de més venuts encara avui en dia: De la sabana a Mart, de Xavier Sala i Martín i Les calces al sol, de Regina Rodríguez Sirvent. I els llibres més esperats de Sant Jordi 2024 són Aprendre a esquivar les bales, de Xavi Coral; Un animal salvatge, de Joël Dicker; Tor: Foc encès, de Carles Porta i Vida de Teresina, de La Cubana.

Coneix la llegenda de Sant Jordi

La llegenda explica que fa centenars d'anys, a la vila de Montblanc, un colossal drac tenia atemorits els seus habitants. La bèstia, que era capaç d'enverinar l'aire i l'aigua amb el seu alè, cada cop s'acostava més a les muralles a la recerca d'aliment. Espantats, els habitants van decidir donar-li de menjar ovelles, després vaques, i finalment cavalls. Quan ja no van quedar més animals, els habitants van haver de sacrificar-se a ells mateixos.

Cada dia es ficaven els noms de tots els vilatans dins d’una olla i una mà innocent decidia qui seria sacrificat al drac l’endemà al matí. Després de diversos dies, l'escollida va ser la filla del Rei, la princesa Cleodolinda.

Acceptant el seu destí, la jove princesa va abandonar el castell disposada a entregar-se al drac. Però quan la terrible bèstia s'acostà a la princesa, un valent cavaller va sorgir entre la boira i va carregar contra l’animal amb la seva espasa. Aquest cavaller es deia Sant Jordi. De la sang de les ferides del drac va brollar un roser amb belles roses vermelles. Sant Jordi va arrencar una rosa i la va lliurar a la princesa.

I per això el dia de Sant Jordi és tradició regalar una rosa. I el llibre? El motiu pel qual es regala un llibre és perquè el 23 d'abril és l'aniversari de la mort de grans escriptors com ara Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Garcilaso de la Vega entre d'altres.

Afegit a la llista de destijos