Grans receptes per a cuines petites

Marta Carnicero

Fragmento

INTRODUCCIÓ

Tenir una cuina petita no vol dir que haguem de cuinar poc ni menjar malament. És innegable, però, que hi ha receptes més adequades que d’altres: convé que preparem els plats amb pocs ingredients, de manera senzilla i sense embrutar gaires utensilis.

Moltes de les receptes que trobareu en aquest llibre són d’aquest estil. De tant en tant, també hi trobareu algun plat un xic més laboriós, perquè tenir una cuina petita no ha d’estar renyit amb fer un extra, si el plat s’ho val i disposem de temps i ganes.

Veureu que us presentem algunes receptes pensades per a una persona, d’altres pensades per a dues i d’altres (les que ens semblen més festives, o més adequades per compartir o convidar) per a quatre comensals. Que la cuina sigui petita —o viure en un micropís— no combina gaire bé amb tenir molta gent a taula i, per aquesta raó, us presentem receptes per a pocs comensals. Evidentment, podeu multiplicar-les com calgui si voleu fer-les per a més persones.

ORGANITZAR-SE A LA CUINA

Si no tenim gaire espai, l’organització és bàsica. Cal tenir un petit rebost fornit d’ingredients de llarga conservació, amb els quals es pugui preparar un ventall de plats que ens permeti sortir del pas en qualsevol moment. Les receptes que us proporcionem aquí us poden servir d’idea, però us convidem a fer un pas més i practicar una cuina de recursos com la que us presentarem tot seguit.

Per fer-ho, us proposem uns quants ingredients que ens semblen imprescindibles per proveir el vostre rebost (molts d’ells són de llarga conservació i no cal patir per consumir-los en un període de temps gaire llarg). D’altra banda, a l’apartat de «Recursos» trobareu un seguit de preparacions bàsiques, moltes de les quals les podeu cuinar amb antelació i conservar al frigorífic o al congelador. Es tracta, doncs, de combinar aquests recursos amb els ingredients de què disposem, per tal de crear receptes noves que us permetin sortir de la rutina i que pugueu adaptar al vostre gust afegint-les als vostres plats predilectes.

Així, doncs, us presentem tot seguit alguns ingredients i preparacions que convé tenir a mà per la seva versatilitat.

AL FRIGORÍFIC

No incloem en aquesta llista ingredients més delicats com ara els peixos, les aus i les carns, que convé comprar amb la mínima antelació possible.

FRUITES I HORTALISSES

Espàrrecs verds: Saltats, us serviran per coronar una amanida o preparar uns ous remenats d’urgència, amb un rajolí de salsa de soja. Amb la part menys tendra i un xic de patata, podeu preparar una crema deliciosa i coronar-la amb una cullerada de mascarpone.

Enciams i fulles variades (fulla de roure, lollo rosso, ruca, canonges, espinacs frescos): Són més que versàtils en la preparació d’amanides (al llibre trobareu moltes idees). A més, podeu emprar els espinacs per fer un saltat ràpid (que és boníssim i es prepara en un tancar i obrir d’ulls) o per cuinar l’arròs sec d’espinacs i seitons. Amb la ruca, podeu preparar un pesto deliciós per acompanyar pasta i nyoquis.

Bolets (xampinyons, gírgoles, shiitake, bolets de temporada: ceps, rovellons, camagrocs...): Si teniu por que es facin malbé, podeu saltar-los amb un xic d’all i julivert picats i conservar-los ja cuits a la nevera. Afegiu-los a cremes de verdures, serviu-los com a acompanyament o utilitzeu-los en la preparació d’ous remenats i plats de pasta. També podeu afegir-hi un xic de nata líquida i encenalls de formatge parmesà i fer-los servir de farciment de canelons.

Albergínies: Podeu fregir-les amb mel, posar-les en una amanida, fer un mutàbal o servir-les amb mongetes de Santa Pau, espinacs i llom ibèric, o bé confitar-ne la polpa al forn per servir-les com a acompanyament, fer-ne un timbal amb gamba vermella i tomàquet confitat o utilitzar-les en remenats, croquetes, pastes i pizzes. A rodanxes primes, enfarinades i fregides, poden servir de base de lasanya vegetal, alternada amb «pètals» de tomàquet confitat, alfàbrega fresca i encenalls de parmesà fets amb un pelador.

Tomàquets: Per enriquir tota mena d’amanides, preparar una sopa freda, elaborar una salsa de tomàquet rústica o bé servir-los confitats, amb burrata i pinyons.

Alvocats: Per la seva textura i el seu gust, constitueixen un recurs fantàstic per arrodonir amanides. Tasteu-los en entrepans i torrades, com a complement del salmó en els rotlles de sushi o feu-los servir per preparar el guacamole (i no tornareu a comprar-lo fet mai més).

Carbassons: Perfectes en saltats de verdures, en crema o per cuinar uns Spaghetti amb carbassó, pinyons torrats i formatgets.

Llimes i llimones: Fantàstiques per fer vinagretes per a amanides, per alegrar unes senzilles patates a la llimona, preparar uns spaghettini a la llimona o unes pappardelle rapidíssimes d’estiu, i per donar un toc diferent a peixos i aus.

Ous: Mireu de trobar-ne d’ecològics (els reconeixereu perquè el primer número dels que porten impresos a la closca és un zero), la seva qualitat paga la pena. Utilitzeu-los per preparar un remenat amb salsa de tomàquet o verdures (per exemple, partint d’un saltat d’espàrrecs verds i xampinyons), truites (queda molt bona la de carbassó saltat, ceba confitada i botifarra esparracada), enriquir una amanida amb un ou escalfat o cuinar uns ous amb samfaina i patates rosses. Un plat deliciós (per bé que no gaire sa i del qual, per tant, no és bo abusar-ne) és una trencadissa d’ous ferrats sobre patates rosses, que resulta encara més espectacular si la serviu amb un tall de foie a la planxa, cuinat volta i volta en paella antiadherent ben calenta, sense matèria grassa afegida.

FORMATGES

Parmesà o Grana Padano: Són cars, però en les quantitats en què s’utilitzen i tenint en compte la seva llarguíssima conservació a la nevera (ben embolicats amb film de plàstic), constitueixen un recurs excel·lent en amanides, sopes i plats de pasta: ratllat i barrejat amb nata líquida, per exemple, us permetrà preparar uns macarrons exprés deliciosos.

Burrata: Per la seva textura cremosa, es conserva molt poc temps, però és un entrant perfecte si l’acompanyeu d’un bon tomàquet i uns pinyons torrats, un xic de vinagre balsàmic o unes fulles d’alfàbrega fresca. Amb ruca, cirerols i un toc d’olivada, es converteix en un altre entrant que es prepara en qüestió de minuts. Si no en trobeu, substituïu-la per una bona mozzarella de búfala.

Formatge en crema tipus Philadelphia: Permet resoldre plats de pasta d’una manera molt senzilla (afegiu-ne a uns macarrons amb salmó fumat i cibulet, per exemple), o preparar gotets, perfectes per a una festa o un pica-pica: poseu-ne sobre hummus, mutàbal o guacamole i coroneu-ho tot plegat amb ous de truita o el salmó marinat. També us servirà per preparar torrades (unteu-ne el pa torrat i condimenteu-lo amb suc de llima, abans de cobrir-lo amb alvocat a rodanxes i ruca) o torradetes petites, untades amb formatge i cobertes amb el tomàquet confitat, alfàbrega picada i un toc de reducció de vinagre de Mòdena.

SALSES

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos