Sense dents i a mossegades

Juan Llorca

Fragmento

cap-1

INTRODUCCIÓ

MELISA GÓMEZ I JUAN LLORCA

Som una nutricionista pediàtrica i un xef especialitzat en alimentació infantil. Ens apassiona el que fem i ens mou desterrar vells mites i donar a conèixer noves formes d’alimentar-se amb contingut científic, sense «additius», que permetin posar a l’alçada que es mereix la necessitat d’una alimentació infantil sana i saborosa.

Dietista-nutricionista, especialista en nutrició clínica en pediatria i assessora de lactància. Des de fa 10 anys, em dedico al tractament dietètic nutricional tant de nens sans com de nens amb sobrepès o obesitat, al·lèrgies i intoleràncies o diabetis.

Col·laboro en diferents mitjans impresos i digitals, soc membre del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CoDiNuCoVa), de Dietética Sin Patrocinadores i de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición, ambaixadora de Food Revolution València i «mare en acció».

Fa 4 anys vaig crear Nutrikids, projecte a través del qual realitzo formació, difusió de continguts, assessoria i suport a famílies i diferents col·lectius per millorar la nutrició dels més petits.

Xef amb més de 22 anys d’experiència, soc responsable d’alimentació de Valencia Montessori School, la primera escola a Espanya amb xef Km 0 i distintiu Slowfood. Promoc una alimentació lliure de processats i de sucres, totalment natural i de temporada.

També soc creador i director de l’escola de cuina per a adults The Wholesome Kitchen, impulsor de la primera línia de càtering d’alimentació infantil sense processats Roots, youtuber, divulgador, consultor i formador en menjadors escolars.

Per a mi és un plaer haver estar reconegut com a xef representant de València, la meva ciutat natal, com a Capital Mundial de l’Alimentació 2017, així com haver obtingut el premi del concurs Bloguer Cuiner de l’Any a Canal Cocina 2016.

cap-1

imagen

cap-2

QUÈ ÉS EL BLW?

BABY LED WEANING

Aquestes sigles provenen de «Baby Led Weaning», que es podria traduir com alimentació dirigida pel bebè o autoregulada, ja que consisteix a permetre que el nadó s’alimenti per si mateix des del principi, oferint-li trossos d’aliments tous que pugui agafar amb les mans per posar-se’ls a la boca, mastegar-los (amb les genives si encara no té dents) i, un cop estigui preparat, empassar-se’ls.

Quan es posa en pràctica aquest mètode, s’aconsella oferir progressivament al nadó les mateixes preparacions que menja la resta de la família amb petites adaptacions, com ara evitar l’ús de sal o coure alguns aliments al vapor per estovar-los (per exemple, la pastanaga, la pera…).

La filosofia que hi ha darrere del BLW és permetre que el teu bebè s’alimenti per si mateix a partir dels 6 mesos, i descartar així la necessitat de preparar purés o farinetes, cosa que des del principi li donarà l’oportunitat d’explorar una varietat de sabors i textures i l’ajudarà a desenvolupar bons hàbits alimentaris.

cap-3

BENEFICIS DEL BLW

1Dona al nadó l’oportunitat d’explorar diferents sabors i textures, i així facilita l’acceptació d’una major varietat d’aliments.

2Prevé la sobrealimentació, ja que emfatitza que sigui el nen qui es posi el menjar a la boca, cosa que li permet regular millor la quantitat de menjar que ingereix.

3Contribueix al desenvolupament de les habilitats motrius del bebè.

4S’ofereix menjar real des del principi i s’eviten productes adreçats a nadons com farinetes de cereals (amb la seva corresponent aportació de sucres), i es promou l’adaptació del paladar a aquests sabors.

5Anima les mares i els pares a compartir amb els seus fills preparacions saludables al voltant de la taula familiar, tot ensenyant-los a alimentar-se amb l’exemple i gaudint junts del moment de menjar.

6Promou el respecte als senyals de gana i sacietat, així com als ritmes de menjar de cada nen.

7Estalvia temps i esforç, ja que es prepararà un sol menjar per a tota la família.

8Estimula la creació de millors hàbits alimentaris des de l’inici, cosa que contribueix a prevenir el sobrepès o obesitat infantil.

cap-4

LACTÀNCIA MATERNA I BLW

COMBINACIÓ PERFECTA

La llet materna és l’aliment òptim per al nadó des del naixement fins als 6 mesos de vida, ja que, a més d’aportar tots els nutrients necessaris i d’anar modificant la seva composició per ajustar-se al creixement i a les demandes d’aquesta etapa, aporta elements que no es troben en les llets de fórmula. La salut de la mare també se’n beneficia.

La llet materna ajuda a enfortir el sistema immunitari del nadó i el protegeix de malalties. És aquí on trobem un gran benefici respecte a la fórmula infantil, ja que no només resulta d’una gran importància durant els primers 6 mesos de vida, sinó que també seguirà sent un veritable suport per al bebè fins al moment en què es realitzi el deslletament.

Això és així gràcies al fet que la llet materna aporta anticossos com la immunoglobulina, la lactoferrina, la lisozima i els linfòcits vius, que protegeixen la flora intestinal del nadó i que eviten l’absorció d’antígens alimentaris, cosa que és vital per promoure el desenvolupament de la tolerància. A més, així es prevenen infeccions i disminueix el risc de patir malalties al·lèrgiques com rinitis, dermatitis atòpica o asma.

S’ha demostrat que els nens alimentats amb llet materna emmalalteixen menys de pneumònia, infeccions respiratòries baixes, otitis mitjana, diarrea i malaltia inflamatòria intestinal, entre altres afeccions.

Per aquestes raons, hem de promoure que la lactància materna s’instauri des del naixement i es mantingui durant almenys els primers 2 anys de vida. Perquè això pugui complir-se, és de vital importància que les famílies estiguin degudament informades i rebin l’atenció i el suport necessaris durant tot el procés.

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos