Aprendre de cuinar

Assumpta Miralpeix

Fragmento

cap-1

Introducció

Aquest llibre té una única pretensió: ser un bon manual de la cuina de cada dia.

Per això ens proposa uns plats fàcils de fer, elaborats amb ingredients que estan a l’abast i que solucionen sense dificultats el menjar diari d’acord amb els nostres gustos tradicionals i respectant la dieta mediterrània, rica en llegums, fruita, verdura, hortalisses i peix, sense deixar de banda l’oli d’oliva, que és el més aconsellable per seguir una dieta sana.

El propòsit d’aquest llibre és que el menjar diari no sigui monòton ni per als qui mengen ni per als qui el fem, i que estant la mateixa estona a la cuina puguem preparar una bona varietat de plats i que ens permeti fugir de la rutina diària, en la qual és tan fàcil de caure. Però també he volgut donar un toc d’originalitat en algunes receptes per a dies festius o especials, que ens faran quedar molt bé amb els convidats.

Cuinar té una part important de química i la cuina es pot arribar a convertir en un laboratori experimental en què deixar de fer una cosa o fer-la de manera diferent pot suposar un canvi organolèptic (de gust, de textura, de color...). La cuina també té una part important de creativitat, però cal ser prudents perquè es pot fracassar. L’experiència i la creativitat s’adquireixen amb la pràctica, començant per receptes bàsiques, i a poc a poc es pot provar de fer receptes originals i personalitzades.

El llibre s’ha dividit en dues parts: una part teòrica i una altra de pràctica. La teoria pot ajudar a resoldre els problemes que sorgeixen sovint en aspectes relacionats amb el menjar, com ara anar a comprar, la conservació dels aliments, la cocció, escollir un menú, conèixer els estris de cuina, triar un bon vi, parar la taula, aprofitar les sobralles, etc., i també conèixer els diferents condiments i herbes aromàtiques que s’utilitzen a la nostra cuina. Per això és interessant mirar la part teòrica, ja que hi trobarem pautes per assegurar l’èxit a la cuina.

A la part pràctica, els capítols es classifiquen segons l’aliment principal de cada recepta. A cada un d’ells hi ha una introducció que explica les característiques d’aquest aliment o aliments principals i les precaucions que s’han de tenir per conservar-ne al màxim les propietats nutritives. Aquesta informació ens permetrà millorar tant la qualitat gastronòmica com el coneixement del que els aliments aporten al nostre cos.

La majoria de les receptes s’han calculat per a quatre racions, ja que d’aquesta manera és més fàcil de multiplicar i de dividir, amb l’excepció d’alguns brous i de la pastisseria, que són per a sis racions o més.

A les receptes hi trobarem els següents apartats:

Preparació i dificultat: Indica el temps necessari per a la preparació de la recepta, segons sigui llarga o curta, i si hi ha res que s’hagi de tenir en compte.

Ingredients: Dóna els ingredients i les quantitats necessàries.

Preparació: Explica els passos previs que cal fer per preparar cada plat, disposats de manera que, si se segueixen tal com s’indica, s’agilitza l’elaboració de la recepta.

Elaboració: Explica com es fan. També és important seguir l’ordre de les explicacions a fi que la recepta sigui fàcil i no hi hagi problemes.

Antelació: Indica fins a quin punt les receptes poden preparar-se amb anticipació. Hi ha plats que ho permeten en bona part, i això escurça el temps d’elaboració a última hora. També n’hi ha que milloren de gust si es preparen amb antelació, i d’altres que necessàriament s’hi han de fer.

Presentació: Dóna idees de com presentar els plats, ja que, com diu la dita, «Mengem amb la vista tant com amb la boca». Les pautes d’aquest apartat pel que fa a la presentació dels plats són únicament un punt de referència.

Hi ha receptes bàsiques que surten en altres receptes; en aquest cas, es remet a l’explicació bàsica per tal de no fer receptes repetitives.

La pretensió d’aquest llibre és fer-ne un bon manual de consulta, tal com ja s’ha dit al començament, en el qual es puguin trobar tant receptes per a cada dia, de baix cost, com receptes per poder lluir-s’hi. Cal tenir present que la pràctica a la cuina és important i que el dia a dia és el que ensenya a resoldre els problemes que poden sorgir.

Les receptes s’han explicat de manera que, si se segueixen punt per punt, sempre sortiran bé. N’hi ha de més complicades que d’altres. El que és important a l’hora d’elaborar un menú és escollir-ne de fàcils i de difícils: d’aquesta manera el temps de preparació quedarà més compensat.

En aquest llibre no s’ha calculat el temps d’elaboració dels plats, perquè depèn de molts factors; per exemple, si ja s’ha fet una preparació prèvia, el plat serà més ràpid d’elaborar, tot i que la cocció no variï. Totes les receptes especifiquen fins a quin punt es poden tenir preparades. També és important seguir l’ordre dels punts de les receptes; d’aquesta manera no hi haurà pèrdua de temps i es facilitarà la feina i l’organització, tan important quan el temps és limitat.

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos