Ara que som joves

Diversos autors

Fragmento

g

Pròleg

«Ara que som joves» és la típica frase que diria algú que ja no ho és. Però, què és ser jove? Més enllà de ser una construcció social eterna, per a nosaltres ser jove és una decisió personal, és una característica que rau en l’ADN de les persones, en la manera com ens enfrontem al dia a dia. Ser jove és tenir consciència d’estar viu, però també de la fina línia que diferencia els nostres valors i les nostres sensibilitats respecte de les generacions que ens precedeixen.

En els últims anys, la incertesa ha marcat les nostres vides. Una pandèmia mundial ha canviat la manera de relacionar-nos, i aquest fet ha donat pas a una gran revolució digital. Les aplicacions per conèixer gent han triplicat el seu flux d’usuaris i s’ha incrementat l’ús de les xarxes socials com a eina per lligar. Tenint en compte que les relacions són estructuradores de les nostres vides, i veient com el món digital ha canviat les relacions afectives, és obvi que dins d’aquest huracà emocional digital ens hem vist obligats a buscar noves fórmules per conèixer gent i maneres diferents de relacionar-nos.

Si entre tanta oferta literària has decidit dedicar uns segons a agafar aquest llibre, revisar-ne la portada, llegir-ne la sinopsi i fins i tot obrir-lo per llegir-ne la primera pàgina és que o bé ja ens coneixes o bé tens curiositat per saber què és això del Tindercat. Malauradament, ni nosaltres mateixos sabem què som. El Tindercat va néixer una nit d’abril del 2021, quan el Gerard Querol (@gerryquerryberry a les xarxes) va decidir iniciar un Twitter Spaces en què la gent pogués lligar en català. Aquesta nova funcionalitat, la dels espais de Twitter, permet fer directes de veu a la xarxa social de l’ocellet. S’assembla a una trucada grupal retransmesa públicament. Els usuaris poden connectar-s’hi i actuar com a simples oients o participar-hi de manera activa, per la qual cosa només han de demanar que se’ls activi el micròfon.

El gener del 2022, el Tindercat va començar a fer-se més gran i La Bombilla Media, una productora audiovisual de Barcelona, es va sumar al projecte. Els espais de Twitter van començar a tenir milers d’oients en directe i l’etiqueta #Tindercat es va convertir en trending topic en l’àmbit estatal durant les emissions, una cosa inimaginable en un projecte autogestionat i en català. Quan vam celebrar el nostre primer aniversari, l’equip del Tindercat vam decidir convertir aquella bogeria digital en una gran festa de l’amor presencial. El 22 d’abril del 2022, mil tres-centes persones van assistir al primer Tindercat presencial a Sant Cugat, amb un xou ple de convidats de luxe, cites a cegues i música en directe.

Tot el que va venir després ja és història. El Tindercat va viatjar amb les festes de l’amor per Sant Boi, Igualada, el Canet Rock, l’Acampada Jove, el concert d’Eufòria al Palau Sant Jordi, Amposta, Puigcerdà, Barcelona i Girona, i va congregar centenars de persones que volien desvirtualitzar-se després de coneixe’s a través de les nostres emissions a Twitter.

Ara que som joves conté algunes de les històries que han sorgit durant la gira del Tindercat. Històries reals, d’amor i de desamor, d’amistats i de descobriments, protagonitzades per joves amb pors i ambicions, inseguretats i ganes de continuar escrivint i fer grans les seves històries personals. Un equip del Tindercat ha fet seguiment de com evolucionaven algunes de les relacions sorgides durant la gira i, a partir de diverses trobades amb els protagonistes, hem escrit els relats que trobaràs en aquestes pàgines.

Aquest llibre, com el nostre compte de Twitter i els nostres xous presencials, pretén ser un espai segur. És per aquest motiu que, en alguns relats, hem modificat els noms i les descripcions personals dels protagonistes. Les històries que trobareu a continuació fugen de l’amor romàntic i normatiu. Algunes us faran reflexionar, d’altres simplement us entretindran. El que tenim clar és que en algun moment us hi veureu reflectits. Us animem a obrir la ment i a deixar-vos emportar per les històries dels nostres protagonistes.

Abans de donar pas als relats, us voldríem agrair que continueu amb aquest llibre entre les mans. Per a tots nosaltres, per a l’equip del Tindercat, ha estat un plaer coincidir amb molts de vosaltres durant la gira. Cada abraçada, cada foto, cada piulada o cada crítica constructiva ens ha ajudat a continuar millorant, amb el convenciment que calen espais com el Tindercat, espais on poder socialitzar en català i difondre una realitat que fuig del normativisme. Som un projecte LGTBIQ+, feminista i eminentment juvenil, i en català. Aquests són els nostres valors i les nostres sensibilitats, la carta de presentació que ens fa ser part d’un tot, d’una generació. Així doncs, esperem que gaudiu de la lectura i que la recomaneu si en algun moment us fem pensar o us arranquem un somriure. A partir d’aquest moment només es permet una cosa: estimar molt i estimar bé, sobretot ara que som joves.

L’EQUIP DEL TINDERCAT

g-1

Tipus de persones

«Déu els cria i ells s’ajunten». Això mateix passa amb el Tindercat. Semblem una convenció del còmic, la bandera de les Seychelles o simplement els diferents tipus de perfils que et pots trobar a qualsevol festa. Amb aquestes comparacions vull dir que la gent que ha agrupat el Tindercat és tan diversa com peculiar: des d’una ministra del Govern espanyol actual, fins a Wismichu, passant per Valtònyc i centenars de persones anònimes que s’hi connecten els diumenges al vespre, probablement perquè no tenen res millor a fer, o perquè els agrada el que hi troben. La diversitat sempre ha estat el nostre fort, i per aquest motiu hem volgut fer del nostre espai un lloc on la gent s’expressés lliurement i on no fos jutjada, evidentment sempre amb uns mínims de respecte; és a dir, no acceptem cap mena falta de respecte, ni expressions LGTBI-fòbiques, ni de racisme, ni fatxes. Si sou fatxes, aneu al Valle de los Caídos o a la plaça Artós de Sarrià, però al Tindercat no hi parlareu.

A continuació faré un breu repàs dels diferents tipus de perfils que es connectaven i es continuen connectant al nostre espai:

LES PERSONES «CAMPERS»: Clarament en referència al Call of Duty, joc amb el qual probablement molts dels nostres oients heu crescut. Les campers són aquella mena de persones que es connecten als nostres espais i només escolten sense fer res més, tot i que quan ho tenen molt clar també passen a l’acció. Les campers acostumen a canviar la foto de perfil en funció de si la persona que s’està presentant els agrada o no. A més, quan tenen molt clar que volen conèixer algú, en comptes de parlar pel micro, prefereixen enviar directament un missatge a la persona a través de Twitter.

LES P

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos