Transforma la teva salut (edició ampliada)

Xevi Verdaguer

Fragmento

cap-11

Nota de l’autor

Aquest llibre et pot canviar la vida. I tu n’ets el protagonista.

Transforma la teva salut és un llibre nascut amb el propòsit d’apropar els coneixements científics més actuals a tota mena de públic, amb l’objectiu d’oferir noves solucions a problemes de salut que abans ens pensàvem que eren crònics i que, per tant, no tenien solució.

La meva experiència professional i els coneixements adquirits al llarg de més de vint anys de dedicació en l’àmbit de la salut són ara a les teves mans. Aquí trobaràs les claus per millorar el teu benestar físic i emocional.

L’objectiu principal d’aquest llibre és que, després de llegir-lo, tothom sigui capaç d’aplicar els coneixements apresos de manera immediata, sempre respectant el consell mèdic o de l’especialista en medicina integrativa. És per això que en moltes fases de la seva redacció he simplificat els conceptes més complexos —aquells que agraden tant d’estudiar als professionals mèdics i sanitaris— i he mirat de fer-los més entenedors al públic en general.

Al final del llibre trobaràs la bibliografia en la qual he basat la informació de cada capítol, que compartirem per sempre més. Com veuràs, les referències científiques no estan esmentades metodològicament com si fos un treball de doctorat, perquè el contingut d’aquestes pàgines no està dirigit als professionals sinó a gent com tu i com jo. Ara bé, sempre que ho vulguis les podràs consultar per aprofundir en quelcom que hagis considerat irresistible.

XEVI VERDAGUER

cap-12

Introducció

El meu cor té pressa per compartir els secrets de la ciència que transformaran la teva salut. Té pressa per explicar-te com funcionem i per ensenyar-te què és el millor per a tu. És molt important que aprenguis a escoltar-te i que entenguis com funciona el teu cos i els senyals que t’envia. Un cop hagis après això, podràs decidir lliurement què vols fer d’ara endavant per gaudir d’una bona salut.

Al llarg d’aquestes pàgines t’oferiré informació rigorosament científica. La meva il·lusió és ajudar-te a assolir els teus objectius i acostar-te les claus perquè milloris, recuperis o mantinguis l’equilibri físic i emocional. L’essència d’aquest llibre és arribar als qui volen transformar les seves vides i estan disposats, amb els coneixements adquirits, a obrir els ulls i prendre decisions responsables en el seu fer i desfer senzill de cada dia.

Sense adonar-te tindràs un impuls inspirador i irresistible per compartir el que vas aprenent en cada capítol. Tanmateix, és provable que, si ets una persona molt estricta i obsessiva amb tu mateixa i amb els que t’envolten, d’entrada tinguis la sensació que avances molt a poc a poc i que no aconsegueixes transformar la teva salut de manera radical tal com tu voldries. Has de pensar que cada petit canvi és un pas endavant. Per tant, has de tenir paciència.

Des del moment en què comencem a introduir canvis en els nostres hàbits, els beneficis es noten de manera quasi immediata, però és curiós comprovar que no tothom és capaç de mantenir-los regularment. Potser canviaràs el teu esmorzar predilecte —que creies que era prou sa— o potser començaràs a fer esport amb el desig d’incorporar a la teva vida hàbits més saludables, però, tot i que sentiràs millores, seràs constant?

Estic escrivint al despatx de la meva clínica i em pregunto: «Què puc fer perquè siguis més constant, fidel i respectuós amb tu mateix? Per què hi ha gent que no té prou força de voluntat?».

Sovint m’adono que potser no encenc a tothom per igual la llumeta que tots tenim dins el cor per cuidar-nos i estimar-nos. És curiós el que t’he d’explicar. L’any 2016, a la Universitat d’Aberdeen, la investigadora Claire Robertson va publicar una metaanàlisi en què explicava els motius pels quals una persona pot tenir «poca força de voluntat». Hi ha persones que segueixen un programa per perdre pes de manera estable i continuada sense cap problema, o que deixen de fumar i no hi recauen, mentre que d’altres no són constants, fracassen i tornen a les addiccions que tant els agradaven, però que tants problemes els comporten.

S’ha comprovat que la fidelitat a una nova dieta, és a dir, la continuïtat i la constància amb uns nous hàbits de vida són diferents en els homes i les dones. Per què? Les hormones tenen molt a dir-hi. A diferència dels homes, en les dones, l’èxit i la constància a llarg termini d’un canvi o un repte que introdueixen a la seva vida depèn del moment en què l’introdueixen. No tots els dies són bons per decidir quan s’ha de començar «un canvi», com ara fer una mica d’esport o decidir que a partir d’ara «menjaré quefir cada dia», o avui «llegiré aquest llibre que em canviarà per sempre».

La clau per aconseguir fer els canvis que un es proposa i mantenir-los a llarg termini és saber escollir el moment adequat per introduir-los en el dia a dia, perquè, no ens enganyem, com que inicialment seran un factor estressant en la nostra vida, caldrà fer-ho en el moment idoni!

I, doncs, quin és aquest moment en les dones? Les hormones femenines condicionen la teva bona voluntat i hi ha un moment idoni del teu cicle hormonal per afrontar el repte i introduir el canvi i per tenir més constància amb el que et proposis. És curiós escoltar el que ens descobreixen les hormones. El moment idoni i més eficaç per introduir un canvi a la teva vida, que et farà més resilient, és justament en la fase lútia del cicle menstrual, és a dir, durant els últims 14 dies abans de la menstruació.

Un estudi fet també el 2016 per l’equip de Jessica Hallam, del Departament de Psicologia i Psiquiatria de la prestigiosa Universitat de Yale, conclou que el moment del cicle menstrual en què les dones decideixen canviar alguna cosa de la seva vida és clau per assolir l’èxit futur. Aquest estudi demostra que les dones que volen fer canvis durant els dies de la fase fol·licular del cicle menstrual (els primers 15 dies, des del sagnat menstrual fins a l’ovulació) no són tan constants, no tenen tanta força de voluntat i acostumen a caure en temptacions. En canvi, si s’ho proposen durant els dies de la fase lútia, des de l’ovulació fins a la menstruació, la resiliència és molt millor, probablement per la influència hormonal d’aquests dies del cicle menstrual en els quals predomina la progesterona i l’activitat del receptor GABA en el cervell, un neurotransmissor ansiolític, tranquil·litzant i relaxant.

Estàs llegint el llibre que potser et canviarà la vida. Ets una dona en edat fèrtil? En quin dia del teu cicle menstrual diries que deus estar? Mira-ho, perquè, segons en quin dia estiguis, crec que val més que t’esperis una mica. Et recomano que llegeixis el llibre i comencis a aplicar els canvis que necessites durant la fase lútia, això sí, de qualsevol mes de l’any.

En canvi, si ets un home o bé una dona embarassada o una dona postmenopàusica el pots començar a llegir en qualsevol moment. Ara

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos