Ets el que menges

Núria Coll

Fragmento

cap-1

Pròleg

Les persones no decidim, almenys no de manera voluntària, què ens canviarà la vida. És més, la majoria de les vegades, no som ni tan sols conscients d’allò que ens l’ha fet canviar.

Som un cúmul de moltes petites experiències que ens transformen. A poc a poc. És només amb el temps, quan mires enrere, que descobreixes què t’ha fet millor.

I ara, potser encara sense saber-ho, has trobat una cosa que probablement suma a aquest petit cúmul d’experiències, i pot ser que gràcies a aquest llibre la teva vida sigui més bona.

El que tens entre les mans i estàs a punt de començar és més que un llibre: és una guia de vida.

L’alimentació és un dels pilars d’allò que trobaràs entre aquestes pàgines, però no serà l’únic. L’alimentació saludable és una assignatura pendent per a moltes persones i també una part fonamental de la nostra vida.

Menjar millor és una de les múltiples portes d’entrada a, com l’anomena la Núria, la «roda de la vida sana», però aquesta roda té altres entrades.

I encara que l’alimentació és el fil conductor d’una vida equilibrada, si menges bé i et falla tota la resta, també necessites un canvi. Perquè en una bona vida menjar bé és fonamental, però també ho és moure’ns, respectar els nostres cossos i la nostra ment.

En aquest manual de vida trobaràs l’equilibri de la suma de totes les parts que construeixen una vida, una bona vida, una vida millor.

Tant és en quin punt et trobis, o si fins ara fas les coses bé o malament. Aquí descobriràs el camí per avançar en cada àrea important de la teva existència.

A més de l’alimentació, també formen part d’aquesta roda una vida sense tòxics, el descans, l’activitat física, la gestió de l’estrès i la tribu.

I potser, com moltes altres persones, feia anys que senties que et faltava alguna cosa. Buscaves omplir els espais i replantejar-te moltes preguntes de les quals cercaves respostes.

No pateixis. Totes les respostes a aquestes preguntes que la Núria comparteix en aquest llibre i en el seu projecte Etselquemenges estan basades en la ciència i en l’opinió de desenes de professionals, nutricionistes, metges i psicòlegs que donen suport i estan darrere d’aquest projecte.

La Núria té una habilitat única que espero que t’encomani a través d’aquest llibre, un fet estrany de trobar i increïble de presenciar: aconsegueix que les persones que l’envolten siguin millors en allò que fan.

Treballar amb ella m’ha fet millorar en diversos aspectes, i el mateix assoleix cada dia amb les entrevistes que fa als seus convidats al pòdcast, a les classes en directe o amb els participants de la seva comunitat.

Estic segur que també ho farà per tu a través d’aquest llibre.

Una part de la seva raó de vida és precisament això: la missió de saber que està ajudant els altres a través del que fa; i la seva frustració, a la vegada, és pensar que no està ajudant prou. Raó per la qual probablement avui tens aquest manual entre les mans.

Estic segur que en aquestes pàgines trobaràs alguna cosa que et millori la vida, i si és el teu primer pas a aquest món, serà difícil escollir què és el que t’ha ajudat més.

Com diu el refrany, quan l’alumne està llest, el mestre apareix. Si estàs a punt, la Núria pot ser la teva mestra.

I allò que descobreixis aquí et farà més bona persona i també més bon professional. A la teva vida, a la teva feina, amb la teva parella, amb els teus amics o amb els teus fills.

Potser seràs la pròxima persona que quan es trobi amb la Núria li digui, com milers de persones ho fan cada dia: «gràcies, m’has canviat la vida». I t’adonaràs que, efectivament, aquest llibre t’ha millorat la vida i no ho havies vist fins aleshores.

Un cop fas el pas, canvies l’alimentació i millores els teus hàbits, no hi ha marxa enrere. El món canvia de color, la vida es veu d’una altra manera.

Espero que aquest llibre t’ajudi tant com la Núria ha ajudat tants d’altres, especialment dones, a millorar la salut i la seva vida.

Aquesta és la teva porta d’entrada a la roda de la vida sana. Tant de bo siguis valenta i decideixis entrar-hi, per la porta que tu vulguis.

 

JOSÉ LEÓN,

consultor de negocis digitals

cap-2

Introducció

Vaig interessar-me pel món de l’alimentació saludable als trenta anys. Abans era una noia que seguia una alimentació convencional i tenia algun hàbit molt tòxic, com el tabac.

Als divuit vaig començar a treballar intensament en el món de la ràdio i als vint-i-tres vaig fitxar pel millor programa de ràdio que es feia llavors al país.

Aquella època va ser meravellosa però tenia un cost alt. Treballava moltes hores i em despertava a les quatre de la matinada, un horari desastrós per respectar el meu rellotge intern i el del meu trànsit intestinal. Com he dit, fumava força i, sent joveneta com era, ja començava a tenir estrès i restrenyiment. Molt de restrenyiment. I així, maltractant una mica el cos, vaig arribar als trenta i vaig començar a patir una amenorrea que es va allargar tres anys. L’estrès dels trenta ja començava a posar més bastons a les rodes, i al restrenyiment s’hi sumava que si no tenia la regla no ovulava i, per tant, no em podia quedar embarassada. Aquesta època coincideix amb el naixement d’Etselquemenges.

El gener del 2011, amb un altre periodista, Adam Martín, vam decidir obrir un blog sobre alimentació saludable. Ell ja feia anys que es cuidava i que coneixia molt bé aquest món i, per tant, al seu costat vaig aprendre a alimentar-me millor i em va encomanar l’estima per tot allò.

Però hi ha un fet anterior que també ajuda a explicar la història. El meu marit és fisioterapeuta i acupuntor, i al seu costat he pogut entendre la salut en uns termes que m’han servit reiteradament per al projecte d’Etselquemenges.

Quan vaig obrir l’Ets com un blog, el 2011, vaig conèixer diverses persones clau al nostre país que han estat veritables pioneres en el camp de l’alimentació saludable, com ara la bioquímica Olga Cuevas i la xef Montse Vallory. Gràcies a elles i als llibres d’Annemarie Colbin, Paul Pitchford, Michael Pollan i Thomas Colin Campbell vaig integrar en poques setmanes una nova manera de menjar i de viure.

Al cap d’un temps, l’equip va anar creixent i Etselque

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos