El doble secret de la família Lessage

Sandrine Destombes

Fragmento

cap-1

Pròleg

1 de setembre de 1989

«… el servei de trànsit recomana a tots els conductors que evitin les carreteres principals entre les deu i les sis de la tarda. Diumenge s’esperen retencions importants.

»Fets diversos: encara no s’ha trobat cap rastre dels bessons de Piolenc, els dos nens d’onze anys van desaparèixer dissabte passat durant la festa de l’all, que, com cada any, se celebra en aquesta localitat l’últim cap de setmana d’agost. La propera batuda de la policia d’Orange està prevista per demà al matí a partir de les deu. El nostre enviat especial a la Provença, Matthieu Boteau, ha pogut recollir el testimoniatge de diversos veïns que participaran en la recerca.»

11 de novembre de 1989

«… Gràcies, Olivier Yann i Bertrand Corte, per aquestes imatges. En aquesta ocasió, Antena 2 emetrà un documental d’arxius que rememoren les diferents etapes de la construcció del mur de Berlín seguit d’una emissió especial en què intentarem explicar-los els reptes polítics i econòmics als quals Alemanya haurà de fer front a partir d’ara.

»Sense transició, fets diversos: aquest matí el cas dels bessons de Piolenc ha fet un gir tràgic. En efecte, el cos de la petita Solène ha estat trobat al cementiri de la capella de Saint-Michel de Castellas, prop d’Uchaux, és a dir, a menys d’una desena de quilòmetres del lloc on havia estat vista per darrera vegada. Segons les primeres indagacions de la policia, la nena hauria mort unes vint-i-quatre hores abans. Hem pogut parlar amb el jardiner de la parròquia que ha fet la macabra troballa. Encara molt torbat, l’home ha comparat la petita Solène amb un àngel. Duia un vestit blanc i una corona de flors als cabells. Tenia un aspecte tan serè que, malgrat el fred que feia, al principi s’havia pensat que dormia abans de reconèixer el rostre de la nena desapareguda. El seu retrat havia estat difós àmpliament pel territori. De moment, el seu germà bessó continua desaparegut, però és evident que aquesta terrible troballa torna a accelerar la investigació, tot esperant que es puguin utilitzar nous elements.»

1 de gener de 1990

«… s’han comptat fins a cent noranta-set vehicles incendiats en aquest departament. No obstant això, la prefectura de policia destaca que és una xifra lleugerament inferior a la del darrer any.

»Un altre acte vandàlic que cal esmentar durant la nit de Cap d’Any, però amb un objectiu que no té res a veure ni amb la festa ni amb l’alcohol: els habitants de Piolenc, un poble situat a Vaucluse, han pogut llegir unes inscripcions de caràcter rancorós a la façana del seu ajuntament. Les paraules, escrites de color vermell sang, acusaven les autoritats de no afanyar-se prou en la recerca d’en Raphaël, el bessó de Piolenc que encara està desaparegut. La investigació sobre l’assassinat de la seva germana continua oberta, però la policia d’Orange confessa a mitja veu el seu pessimisme sobre un possible desenllaç feliç per a aquest noi de, recordem-ho, tan sols onze anys.»

14 de febrer de 1996

«… Aquesta festa, molt popular a l’altra banda de l’Atlàntic, crea debat a casa nostra, a França. Efectivament, tot i que la idea d’un sopar romàntic o d’un detallet no sembla molestar el gènere femení, l’enquesta realitzada al carrer que veuran a continuació els descobrirà que els homes no comparteixen del tot aquest punt de vista i consideren que aquesta festa de l’amor és, per damunt de tot, una estratègia comercial…

»Gràcies, Alain Faure, per les imatges. Tornem, ara, al tema de què us parlàvem a l’inici de la setmana. Dilluns vinent, Victor Lessage presentarà un requeriment amb l’objectiu que es torni a obrir la investigació sobre l’assassinat de la seva filla Solène i la desaparició del seu fill Raphaël. Set anys després dels fets, l’home està preparat per exhumar el cos de la seva filla amb l’objectiu d’extreure’n l’ADN. Val a dir que aquesta tècnica és, des de fa tan sols un any, una de les més utilitzades per la policia i ha permès resoldre un gran nombre de casos en poc temps. Amb nosaltres, al plató, Michel Chevalet, que intentarà explicar-nos en què consisteix la tècnica de l’ADN mitocondrial (espero haver-ho pronunciat correctament) i dir-nos per què aquesta tècnica és una revolució en el camp judicial.»

31 d’agost de 2009

«… Amb tan sols dos mesos que fa que ocupa el càrrec, el ministre d’Educació preveu una tornada una mica agitada. D’altra banda, el senyor Luc Chatel serà al nostre plató demà al matí per explicar-nos amb quines novetats es trobaran els nostres fills durant aquest curs i per respondre les preguntes dels oients.

»Avui, a les tres de la tarda, tindran lloc les exèquies per a Luce Lessage, la mare dels bessons de Piolenc. Luce Lessage es va suïcidar el dimecres passat, al seu domicili, just vint anys després de la desaparició dels seus fills. Recordem que el cos de la petita Solène va ser descobert dos mesos i mig més tard i que encara no s’han aclarit les circumstàncies del seu assassinat. En canvi, el seu germà Raphaël encara no ha estat trobat. Una marxa blanca tindrà lloc al poble de Piolenc just després de la cerimònia. Els organitzadors esperen més de deu mil persones, és a dir, el doble de la població de Piolenc i, d’aquesta manera, volen posar l’accent en aquest obscur cas que ningú de la zona no vol oblidar. Està previst que Victor Lessage, el pare dels bessons, encapçali la marxa.»

21 de juny de 2018

«… Malgrat els dispositius desplegats per les forces de l’ordre els últims dos dies, encara no hi ha rastre de la petita Nadia Vernois. Aquesta nena d’onze anys ha estat vista per darrera vegada davant l’escola La Ròca, a Piolenc. La Nadia, que normalment tornava a casa seva acompanyada de dues amigues, va dir que havia d’anar a veure el metge i va marxar en la direcció oposada. Des de llavors, ningú més no ha tingut notícia de la nena. Fem notar que aquesta desaparició revifa records dolorosos per als habitants del poble. Efectivament, fa més o menys vint-i-nou anys de la desaparició dels bessons de Piolenc, la Solène i en Raphaël. Esperem que la petita Nadia no tingui la mateixa fi que la Solène, l’assassinat de la qual encara no ha estat resolt i que prescriurà el mes vinent.

»En fi, per acabar en un to alegre o quasi alegre, sàpiguen que aquesta trenta-sisena edició de la festa de la música estarà passada per aigua per a la majoria dels francesos. Però això no és motiu suficient per frenar els joves músics en potència, com ens explicarà Florent Thomas. Florent, ara et toca…»

cap-2

1

Mentre esperava una explicació que no acabava d’arribar, en Jean no apartava la mirada del damunt d’en Victor Lessage. Els seus excompanys de la comissaria d’Orange li havien fet un bon favor deixant-lo seure davant d’aquell home que coneixia des de feia quasi trenta

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos