Emma
… Ni llums a banda dels que ja hi ha, diu l’agent. Ni fils d’estendre la roba. Ni papereres. No es pot fumar. Res de rodals per a gots ni tovalles individuals. Res de coixins, ni bagatel·les, ni mobles automuntables…
Està com un llum, diu en Simon. Quin dret hi té?
En Simon va passar setmanes muntant els mobles d’Ikea del pis actual, i ara els mira amb el mateix orgull que si fossin tallats en fusta i els hagués fabricat amb les seves mans.
Ja els he dit que era un immoble complicat, comenta l’agent arronsant les espatlles.
Miro el sostre.
Parlant de llums, dic, com s’encenen?
No cal encendre’ls, respon. Hi ha sensors de moviment ultrasònics. Estan connectats a un detector que n’ajusta la intensitat segons la claror que hi ha a fora. És la mateixa tecnologia que fa que de nit se’ns encenguin els fars del cotxe. I també es pot escollir el mode que es vol amb l’aplicació: «productiu», «plàcid», «lúdic», etcètera. A l’hivern s’hi afegeix, a més, una llum ultraviolada perquè els ocupants no es deprimeixin. Ja saben, aquells llums contra el TAE, el Trastorn Afectiu Estacional.
Veig que en Simon s’ha quedat tan impressionat amb tot plegat que el dret de l’arquitecte a prohibir els mobles automuntables de cop i volta deixa de ser un problema.
La calefacció va per terra, per descomptat, continua dient l’agent notant que la cosa va bé. Però extreu la calor d’un pou excavat directament a sota de la casa. I totes aquestes finestres són de triple vidre: la casa és tan eficient que, de fet, torna electricitat a la xarxa general. No tornaran a pagar mai més una factura de llum.
Això és com si algú expliqués una pel·lícula porno a en Simon.
I la seguretat?, demano en to sec.
Està tot inclòs en el mateix sistema, diu l’agent. No es veu, però el mur exterior té incorporada una alarma antirobatori. I a totes les habitacions hi ha sensors, els mateixos que fan encendre els llums. El sistema és intel·ligent: aprèn qui sou i quins costums teniu, però si entra algú altre, us pregunta si està autoritzat.
Emma!, crida en Simon. Has de veure aquesta cuina.
Se n’ha anat cap a l’espai d’un costat, on hi ha la taula de pedra. Al primer moment no sé ni com ho ha identificat com una cuina. Al llarg de la paret hi ha adossat un taulell de pedra. En un extrem veig el que suposo que podria ser una aixeta, un tub d’acer prim que sobresurt de la pedra. La lleu concavitat de sota del tub indica que podria ser una pica. A l’altra punta s’aprecia una renglera de quatre foradets. L’agent mou una mà per sobre d’un dels forats, i a l’instant en brolla una flama intensa.
Ta-txan, fa. La cuina. En realitat, l’arquitecte prefereix la paraula «refectori», en lloc de «cuina». Fa un somriure burleta com per indicar que s’adona de com n’és, d’estúpid.
Ara que ho examino més de prop, entremig d’alguns dels plafons de la paret veig unes petites ranures. En pressiono una i la pedra s’obre, no amb un clic, sinó amb un lent sospir pneumàtic. Al darrere hi ha un armari molt petit.
Els ensenyaré el pis de dalt, diu l’agent.
L’escala és una successió de lloses de pedra obertes, encastades a la paret. No és segura per als nens petits, evidentment, ens avisa ell mentre puja davant nostre. Vagin amb compte.
A veure si ho endevino, diu en Simon. Les baranes i les portes per a les escales són a la llista de coses prohibides?
I els animals de companyia, diu l’agent.
L’habitació és tan poc moblada com la resta de la casa. El llit és integrat: una base de pedra clara amb un matalàs estil futon enrotllat, i el bany no és una cambra apart, sinó que està amagat darrere d’una altra paret perquè passi desapercebut. Ara bé, així com la buidor del pis de sota era dràstica i clínica, aquí dalt es respira calma, quasi resulta acollidor.
És com una cel·la de presó de luxe, comenta en Simon.
Com els he dit, això no és del gust de tothom, admet l’agent. Però per a la persona adient…
En Simon pressiona la paret al costat del llit i s’obre un altre plafó. A dins hi ha un armari. Hi caben ben just una dotzena de vestits.
Una de les normes és que no es pot deixar res a terra en cap moment, indica l’agent amablement. Tot ha d’estar endreçat.
En Simon arrufa les celles. I com ho poden saber?
Al contracte s’estipulen unes inspeccions periòdiques. D’altra banda, si es trenca alguna de les regles, el personal de la neteja n’ha d’informar a l’agència que ho gestiona.
Ni pensaments, diu en Simon. Això és com tornar a l’escola. No vull que ningú em pugui renyar per no recollir de terra les camises brutes.
Caic en una cosa: no he tingut ni un flashback ni cap atac de pànic d’ençà que he entrat en aquesta casa. Està tan aïllada del món exterior, tan embolcallada, que m’hi sento del tot segura. Em ronda pel cap una frase de la meva pel·lícula preferida: «La seva quietud i aquell aspecte digne. Allà no et podia passar res que fos gaire dolent».
Vull dir que és fabulosa, sens dubte, continua dient en Simon. I si no fos per totes aquestes normes, segurament ens interessaria. Però nosaltres som desendreçats de mena. El costat de l’habitació de l’Emma és com si hagués esclatat una bomba a la botiga de moda French Connection.
Bé, en aquest cas…, diu l’agent assentint.
M’agrada, salto jo de manera impulsiva.
Ah sí?, fa en Simon, estranyat.
És diferent, però… té la seva lògica, no? Si tu haguessis construït una cosa així, una casa fabulosa, no veig per què no hauries de voler que s’hi visqués com cal, de la manera que tu vols. Si no, quin sentit tindria? I és fantàstica. No havia vist mai res igual, ni a les revistes. Podríem ser endreçats, oi, si és el preu que cal pagar per viure en un lloc com aquest?
Bé…, doncs, genial, fa en Simon dubtant.
A tu també t’agrada?, pregunto.
Si a tu t’agrada, a mi m’encanta.
No, però t’agrada de debò? Seria un gran canvi. No vull que ens la quedem si tu no ho vols de veritat.
L’agent ens observa, divertit en veure el tomb que va fent la conversa. Però això és el que ens passa sempre. Jo tinc una idea, llavors en Simon hi rumia i al final l’accepta.
Tens raó, Emma, diu en Simon a poc a poc. Això és molt millor que tots els pisos que ens poden ensenyar. I si el que volem és començar de nou…, doncs aquí el canvi serà més radical que si ens n’anéssim a un altre pis normal d’una habitació, oi?
Es gira cap a l’agent. Així, ara què hem de fer?
Ah, fa ell. Aquesta és la part complicada.