Tot el que necessites saber sobre sexualitat

Carolina Checa
Noemí Elvira
Anna Morero

Fragmento

cap-1

PRESENTACIÓ

Aquest llibre l’escrivim les professionals que treballem dia a dia amb adolescents i joves al Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS), i et proposem que ens acompanyis durant aquestes pàgines.

La sexualitat és un àmbit molt important de la nostra vida, que ens pot despertar moltes preguntes. Per això hem decidit recollir en aquest llibre alguns dels dubtes que la gent jove com tu ens ha anat fent al llarg dels anys. Esperem resoldre així alguna de les preguntes que més sovint ens plantegeu.

Per tant, el que tens a les mans és un llibre de preguntes i respostes, que s’organitza al llarg de 10 capítols que tracten de diferents temes com són el plaer, el desig, l’enamorament, les relacions, la diversitat sexual i d’identitats, el consentiment o el lligar... Tot de coses sobre les quals de vegades ens costa parlar, però que tenim moltes ganes de saber!

Amb aquest llibre et volem convidar a apropiar-te de la teva sexualitat i viure-la lliurement. I per això, entre altres coses, és important identificar les desigualtats que ens impedeixen exercir els nostres drets sexuals i reproductius i gaudir-ne, és a dir, enamorar-nos de qui vulguem, expressar la nostra identitat com la sentim, i no fer cas dels mandats de gènere si no ho volem, etc.

Com hem escrit aquest llibre?

Voldríem explicar-te quatre coses importants sobre la perspectiva des de la qual hem escrit aquest llibre.

La primera és que parlarem en femení genèric, exactament al contrari de com ho fem sempre.

La segona és que parlarem de forma clara i directa. Dir les coses pel seu nom és la millor manera de parlar de sexualitat.

La tercera: parlarem sempre des de l’enfocament de drets, perquè no podem entendre la sexualitat sense els drets sexuals i reproductius, és a dir, entenem que tothom té dret a una educació sexual de qualitat que li permeti fer les tries que vulgui a la seva vida afectiva i sexual. Si no els coneixes, aquests drets, a l’apartat d’informació addicional te’ls expliquem!

I la quarta: la diversitat sexual i de gènere no l’entenem de manera binària, és a dir, com a dona/home, masculí/femení o heterosexual/homosexual, sinó que entenem que existeixen moltes altres possibilitats d’expressar i viure les identitats (com ho fan, per exemple, les persones trans, transgènere i de gènere fluid) i les preferències sexuals (com són la bisexualitat o la pansexualitat, per exemple).

Totes aquestes identitats i diversitats sexuals sovint no són gaire visibles i les coneixem poc. Això passa perquè van més enllà del que socialment s’espera o es considera normal. Però qui vol ser normal? Volem ser lliures!

Com cal llegir aquest llibre?

Pots començar-lo a llegir des de l’inici, com faries amb qualsevol altre llibre, o bé fer-ho per allà on més t’interessi. Veuràs que cada pregunta està connectada amb alguna altra, i això et dona l’oportunitat de llegir sobre un mateix tema a través de diferents preguntes.

Les preguntes que hi trobaràs, les hem recopilat al llarg dels 25 anys de trajectòria del CJAS, ens les ha fet gent jove com tu, i n’hem recollit les més freqüents i les més interessants d’acord amb el moment en què vivim.

A la part central del llibre trobaràs una il·lustració que parla del sistema sexe-gènere i mostra totes les preferències sexuals i identitats de gènere possibles. Durant la lectura pots tornar a aquesta il·lustració sempre que vulguis o ho necessitis.

Al llarg de tot el llibre, aniràs trobant quatre icones. Cadascuna significa una cosa diferent:

sexisme_megafon.jpg Indica una actitud o idea sexista.

eines_clau-anglesa.jpg Indica eines o recursos.

drets_atencio.jpg Identifica alguna cosa important amb referència als drets sexuals i reproductius.

ulleres.jpg Indica que pots continuar llegint sobre el tema en una altra pregunta. Per exemple, «C8 P5» vol dir que trobaràs informació relacionada amb el tema que llegeixes a la pregunta 5 del capítol 8.

A l’últim, al final del llibre hi ha dos apartats d’informació addicional. En el primer t’expliquem què és el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats. En el segon, trobaràs els drets sexuals i reproductius, un conjunt de drets relacionats amb la sexualitat que és imprescindibles que coneguis!

I res més. Ara toca donar un cop d’ull a l’índex, o fullejar el llibre i llançar-se a la lectura. Som-hi!

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos