Cuida't

Xevi Verdaguer

Fragmento

cap-1

Introducció

 

Podem afirmar que vivim en un entorn estrogènic en el qual el sedentarisme, l’estrès, el consum excessiu d’aliments processats, la toxicitat de l’aire, l’ús de plàstics, detergents i cosmètics químics, els pesticides presents en els aliments naturals com les fruites i les verdures i l’excés d’aliments d’origen animal podrien ser la causa del desequilibri hormonal que cada vegada trobem amb més freqüència: l’excés d’estrògens. Si bé els estrògens són hormones indispensables perquè hi hagi un correcte funcionament sexual, immunitari, nerviós i digestiu, tenir-ne en excés ens condiciona a patir problemes de salut, com ara malalties autoimmunitàries, càncer de mama i d’úter, endometriosi, problemes de fertilitat, etc.

Encara que amb els nostres hàbits de vida podem influir positivament o negativament sobre el nivell d’estrògens, pot haver-hi una predisposició biològica al predomini estrogènic que es crea des de la gestació i que marca des del naixement cap a on s’inclinarà el nostre equilibri hormonal. La llargada dels nostres dits índex i anular ens dona una gran pista sobre com serà la nostra futura salut hormonal. Observa’t la mà dreta; si el teu segon dit és més llarg que el quart, segurament hauràs de prendre mesures i seguir els consells que conté aquest llibre per reduir un possible excés d’estrògens. Si, per contra, tens el quart dit més llarg, la teva vida hormonal estarà influenciada per l’hormona masculina, els andrògens, i tot i que els trets i els riscos canvien, també hauràs de posar en marxa estratègies per reduir-ne un possible excés.

Els estrògens es produeixen en diversos òrgans del cos, principalment als ovaris durant l’edat fèrtil, i una altra gran part es fabriquen gràcies a un enzim anomenat «aromatasa», que és molt actiu en persones amb greix acumulat; per això l’augment de pes i la consegüent acumulació de greix fa que tinguem més estrògens.

Al llarg del llibre aniràs entenent com pots arribar a acumular un excés d’estrògens i t’oferirem consells per prevenir i revertir aquesta situació.

D’altra banda, l’hormona progesterona ens ajuda a equilibrar el nivell d’estrògens. Si els nivells d’aquesta hormona són baixos, els estrògens continuaran sent dominants; per tant, convé que segueixis les recomanacions per tenir un bon nivell de progesterona si vols aconseguir l’equilibri hormonal. Si ets una dona, pensa en quin moment del cicle menstrual et trobes per fer coincidir la lectura d’aquest llibre, o dels capítols que t’interessin més, amb els dies de la teva fase lútia, és a dir, quan la progesterona es troba als nivells més alts; d’aquesta manera, com que estaràs més tranquil·la i relaxada gràcies a l’activitat del neurotransmissor GABA que produeix la progesterona, et serà molt més fàcil seguir els consells amb motivació però sense ansietat. Si no estàs en la fase lútia, potser val més que comencis a llegir el llibre més endavant.

Tanmateix, els estrògens no actuen sols i de manera independent. La majoria circulen pel cos gràcies a uns transportadors que els porten desactivats pel corrent sanguini i la resta ho fan de manera lliure i activa, i es van encaixant com una clau a un cadenat en els receptors que tenim en els diferents òrgans perquè puguin complir les seves funcions.

Ara bé, què passaria si els estrògens no paressin de fabricar-se o d’entrar al cos? S’acumularien, oi? Per eliminar l’excés d’estrògens tenim un òrgan molt important: el fetge. Aquest òrgan elimina tòxics i estrògens en dues fases que veurem amb detall en el capítol dedicat al fetge. La Fase I activa encara més les hormones i les substàncies tòxiques, i la Fase II les torna solubles perquè el cos pugui eliminar-les mitjançant quatre embuts: sulfatació, metilació, glucuronització i glutatió.

Una dieta inadequada, el consum d’alcohol, el tabac i l’exposició a un ambient tòxic farà que el fetge es col·lapsi i no ho pugui eliminar tot, i, com a conseqüència d’això, no podrà desfer-se de l’excés d’hormones. Per tant, si vols mantenir un equilibri hormonal, és aconsellable no fer treballar gaire el fetge amb altres tipus de substàncies per eliminar, i d’aquesta manera els embuts es podran ocupar de filtrar el que no ens interessa acumular.

Un cop el fetge ha fet la seva funció i els estrògens estan llestos per ser eliminats, encara queda un pas més per poder-nos-en desfer, un pas que depèn de l’intestí i dels bacteris que hi viuen: la nostra microbiota. Els bacteris intestinals actuen gràcies a uns enzims que són una mena d’agents facilitadors i depenen de l’ADN, o informació genètica de cada bacteri (microbioma). Si hi ha un desequilibri en la microbiota intestinal, els enzims que interactuen amb els estrògens estaran més o menys actius, i d’això depèn que s’elimini o no l’excés d’estrògens. Si hi ha un excés d’aquests bacteris i els seus enzims, els estrògens que arriben a l’intestí a punt per ser eliminats s’alliberaran i tornaran a la circulació sanguínia per continuar la seva activitat units als receptors; en aquest cas s’haurà perdut la funció del fetge perquè l’intestí l’haurà boicotejat. En canvi, si hi ha un equilibri a la microbiota i tenim la quantitat adequada de bacteris, els estrògens es podran eliminar correctament. Com que el fetge també ens ajuda a eliminar tòxics i medicaments, en aquest cas passarà el mateix: es podran eliminar eficaçment només si la microbiota està equilibrada. Ho entens, ara, per què comencem aquest llibre parlant de l’intestí i la microbiota? Al final del viatge dels estrògens, l’intestí és qui té l’última paraula.

Aquesta qüestió adquireix més importància a la menopausa, i en el capítol dedicat a aquesta etapa de la vida veuràs que convé tenir una bona activitat dels bacteris i dels seus enzims, perquè t’ajudaran a reciclar els estrògens. És a dir, com més activitat enzimàtica hi hagi a l’intestí durant la menopausa, més estrògens disponibles tindràs perquè continuïn lliures fent les seves funcions.

L’estudi de tots els factors que hem de mantenir en equilibri per aconseguir una bona salut hormonal és complex però fascinant. L’alimentació, els bons hàbits de vida, la salut del fetge i de l’intestí són la base per mantenir l’equilibri hormonal. Cada capítol d’aquest llibre conté les claus per aconseguir-ho.

Et ve de gust començar el viatge per assolir l’equilibri hormonal?

cap-2

1

Aconsegueix una bona salut intestinal

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos