Una educació rebel

Cristian Olivé

Fragmento

cap-1

PRÒLEG

L’escola és més que aprendre

En educació, anar a contracorrent no és una simple actitud; ser rebels és una convicció per caminar cap a la societat que volem. Un dia, de sobte, vam decidir deixar de situar el focus en l’objecte d’estudi i vam posar-lo en els joves, els autèntics protagonistes del procés d’aprenentatge i del canvi. I aleshores vam entendre que, perquè els joves fossin els autèntics protagonistes, també calia fer un gir en el nostre paper com a docents, com a famílies i com a societat.

Amb els joves ens mirem cara a cara, ens equivoquem alhora, descobrim i procurem construir una relació basada en el respecte i la confiança. I el millor de tot és que, en aquest joc d’atzar, també aprenen i fins i tot poden comprendre com se senten i com són. No importen les limitacions de cadascú, sinó descobrir fins on podem arribar.

Aprendre és una cosa i l’escola n’és una de ben diferent. L’escola és on hi ha diàleg, imaginació, intercanvi d’emocions, reflexió, autoconeixement. No és un lloc; és un refugi. La funció de l’escola va més enllà de la transmissió de coneixements. Si només fos així, els docents no podríem aprendre també dels nostres alumnes, i la veritat és que passa cada dia. I és que aprenem d’ells i amb ells a classe, als passadissos i al pati. Ho estem fent des que vam decidir baixar del pedestal.

L’escola és créixer i intentar conèixer-se a un mateix; és descobrir els talents per desenvolupar les capacitats i desplegar la creativitat; és apreciar els que tenim al voltant amb tolerància i respecte; és trobar aixopluc quan el que hi ha a fora ens tracta a cops; és comprendre el món en el qual vivim per millorar-lo si cal; és fer preguntes de qüestions que sovint han quedat fora o que encara no s’han fet; és viure experiències i, a través seu, assolir el coneixement; és oferir pautes per superar els obstacles de la societat del present i del futur; és desenvolupar la fortalesa emocional necessària per afrontar les situacions més adverses.

L’escola és reflexió sense censures. I, per tant, no hi pot haver pors ni vacil·lacions. La por atura i aturar-se vol dir perdre oportunitats. Els joves analitzen diferents temes sense excepcions, s’esforcen per conèixer tots els punts de vista, aprenen a seleccionar fonts d’informació i esdevenen crítics amb t

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos