Menja bé, no facis dieta

Sergio Torres
Javier Torres

Fragmento

cap-1

Menja bé, et sentiràs millor

L’adjectiu «saludable» és pràcticament una moda als països desenvolupats. Els qualificatius «bio», «eco» i «superaliment» s’usen com a reclam comercial. El pes de cadascú i l’alimentació healthy s’han convertit gairebé en una obsessió, en un objectiu difícil d’assolir. Res més lluny de la realitat. Menjar de manera sana i saludable és molt més fàcil del que sembla.

I no és avorrit. Ni insípid. Ni s’ha de passar gana. Ni deixar-s’hi el sou.

Aquest llibre que tens a les mans vol ajudar-te a posar les bases perquè aprenguis a menjar amb flexibilitat i, per descomptat, gaudint. Per això hem unit nutrició i gastronomia amb un objectiu únic: menjar bé, que és molt diferent de fer dieta.

La nostra experiència com a cuiners ens ha fet veure que el primer pas per alimentar-se correctament està a saber què mengem i com ho preparem. Per això, comencem aquest llibre amb una exposició de conceptes teòrics i unes regles generals per organitzar els àpats. També hem posat fil a l’agulla, entre els fogons, i oferim més de cent receptes per menjar de manera saludable.

Aquests vint-i-vuit dies són només el principi d’un canvi d’hàbits. Un canvi que comença amb una cuina fàcil, ràpida, sense una llista d’ingredients interminable i amb productes assequibles i propers, seguint el nostre major referent: la tradició de la dieta mediterrània.

Així neix Menja bé, no facis dieta. Una guia i un receptari amb explicacions comprensibles i clares, amb bona cuina i amb idees inspiradores. Un llibre que té l’ambició de continuar sent una referència més enllà dels primers vint-i-vuit dies.

Portadilla

imagen

cap-2

Què és l’alimentació saludable?

Fresc + proximitat + de temporada = 100 % saludable

Així de fàcil, o així de difícil.

Durant les últimes dècades, ens hem allunyat a passos de gegant dels costums i les dietes tradicionals, i no pas a fi de bé, precisament. Mai no és tard per canviar d’hàbits. O per recuperar-los.

Una alimentació equilibrada és essencial per tenir una vida plena i feliç. Ens ajuda a obtenir tots els nutrients que necessitem per créixer sans i forts, per rendir millor al dia a dia i evitar contraure algunes malalties.

És el mateix alimentació i nutrició?

Sovint aquestes dues paraules es fan servir com a sinònims, però la veritat és que tenen matisos força diferents.

Per una banda, l’alimentació és la manera com aportem al cos els nutrients necessaris per seguir vius. És a dir, engloba tot allò que mengem i bevem quan tenim gana i set.

La nutrició, en canvi, són les reaccions químiques que es produeixen al cos quan aquests aliments arriben a l’aparell digestiu. L’organisme els processa i els transforma en sucres, proteïnes, greixos, vitamines, minerals, etc., que són els nutrients que les cèl·lules del cos humà necessiten per funcionar.

Conèixer la relació entre els aliments i els nutrients és una de les bases de la feina dels dietistes-nutricionistes. En el nostre cas, n’hi ha prou amb tenir algunes nocions bàsiques per seguir una dieta equilibrada i saludable. Saber exactament els aminoàcids essencials o les calories de cada aliment no només és gairebé impossible per a gran part de la població, sinó que, a més, és un esforç que no sempre dona bons resultats.

Per què he de seguir una alimentació saludable?

Si algú ens pregunta ara per les nostres prioritats, estem convençuts que la majoria de nosaltres respondríem que gaudir d’una bona salut i d’una qualitat de vida raonable.

L’alimentació és un factor clau i sembla que tots tenim clar què hem de fer però, llavors, per què tanta gent no s’alimenta adequadament? Per què diabetis, cardiopaties i alguns tipus de càncer relacionats amb una mala alimentació són cada vegada més freqüents?

Aquestes preguntes no tenen una resposta fàcil, ja que influeixen factors psicològics, sociològics i econòmics. Tanmateix, és cert que alimentar-se malament és molt fàcil, massa fàcil.

1.900 milions d’adults i 41 milions de nens i nenes tenen sobrepès i obesitat al món.

Els productes ultraprocessats es publiciten pertot arreu, són a l’abast de tothom, situats en les posicions més cridaneres de les estanteries dels supermercats. Contenen greixos i sucres que donen plaer i provoquen la necessitat de consumir-ne més.

Aquests productes, estendard del desequilibri nutricional i buits de nutrients interessants, són un objectiu que cal eliminar de la nostra cistella de la compra. Identificar-los i prescindir-ne és el primer pas per afrontar un canvi positiu en la nostra alimentació: tan important és el que mengem, com el que deixem de menjar. Per a nosaltres, la revolució comença al supermercat.

Ara bé, el consum d’aquest tipus de productes no explica per si sol l’augment del sobrepès i de les malalties relacionades amb la mala alimentació. L’estrès i el sedentarisme, és a dir, l’estil de vida, també hi tenen un paper important. Si al canvi d’aliments hi sumes un augment de l’activitat física, notaràs que el teu benestar emocional millora i tindràs més energia.

La dieta mediterrània és saludable

Al món trobem molts tipus de dietes diferents, des de la japonesa fins a la mediterrània, que s’ha demostrat que són beneficioses per a la salut. La cuina tradicional, en qualsevol cultura, és aquella que s’elabora prenent com a base els costums d’una societat i amb els recursos disponibles al seu abast, és a dir, productes de proximitat i de temporada. Aquestes dos factors la fan saludable per definició.

Tenim el privilegi que la nostra dieta tradicional, la mediterrània, és una de les més variades i equilibrades del món, i encara avui dia és un referent, tot i els canvis socials que hem experimentat. La dieta mediterrània es basa en plats senzills i humils, cuinats amb cura i dedicació, amb un protagonisme especial dels vegetals, els llegums, el peix i el lloat oli d’oliva.

Menjar bé no és comptar calories

De la mateixa manera que ser prim no sempre és sinònim d’estar sa, una dieta saludable no té com a objectiu comptar calories per assolir un pes ideal, sinó millorar la salut. Seguir una dieta adequada pot tenir com a conseqüència una reducció del pes, entre molts altres beneficis.

Les dietes per aprimar-se es plantegen com

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos