pròleg a aquesta edició
La mà d’en Mateu Barba a l’Ateneu
En Mateu Barba em demana que li escrigui un pròleg per a la nova edició del seu llibre Un palau de Barcelona, sobre la història del palau Savassona, seu de l’Ateneu Barcelonès. El llibre que teniu a les mans no només és el d’un arquitecte, és el d’un erudit, d’una persona que des de la teoria històrica, artística, sociològica i, per descomptat, arquitectònica, reflexiona amb profunditat sobre l’espai on ha d’intervenir. El resultat d’aquesta reflexió ofereix una lectura interessantíssima a molts nivells, sobretot perquè el que ha passat entre les parets de l’edifici de l’Ateneu és història viva de Barcelona i de Catalunya.
Suposo que em correspon aquest privilegi com a presidenta de l’entitat, no pas com a experta en qüestions arquitectòniques, que no en soc; només posseeixo la sensibilitat que qualsevol ciutadana honrada ha de tenir per tot allò que ocupa l’espai on li ha tocat viure i que és obra dels homes; per tot allò que quan es planta a terra dura anys i panys i que, si s’ha fet bé, perdura en plaer i bon ús per als qui hi viuen. Penso, doncs, que en Mateu Barba m’eximeix de parlar del passat històric i artístic de l’Ateneu i em deixa via lliure per parlar del present i del futur d’aquesta casa que ambdós estimem tant.
Sento amor per l’Ateneu des dels setze anys, quan el meu pare ens en va fer sòcies a la meva germana i a mi, perquè hi estudiéssim millor que a casa —hi vivíem a tocar—. A la biblioteca de l’Ateneu vaig descobrir el gust pel coneixement, i que estudiar no era una obligació ni una nosa, com havia pensat fins llavors. En el silenci com d’aquari que tenen les seves sales vaig encarrilar la meva carrera artística i intel·lectual amb el rigor de les comparacions que ofereixen els bons llibres i les persones amb idees: poetes, escriptors, polítics, pensadors i amics que m’han acompanyat tota la vida.
Als anys setanta del segle passat era habitual sortir de l’Ateneu a quarts de dotze, quan tancava, exhausts de buscar solucions per a un país trinxat per la dictadura, i anar a espetegar a la Rambla, on seguia el debat i la festa. A l’ascensor esplèndid de Jujol, el poeta Vinyoli em recitava versos tot prement els botons per pujar i baixar fins que el poema s’acabava, i aquell Vinyoli, ja vell, convivia amb la nostra colla formada per Vicenç Altaió, Miquel de Palol, Bru de Sala, Lluís Urpinell i tants altres que tot just sortíem de l’ou. L’Ateneu, de sempre, ha estat un lloc de transmissió de pensament intergeneracional que garanteix allò que és imprescindible en qualsevol cultura consolidada: la convivència de la tradició i la modernitat. Amb aquesta idea, a la Junta vam incloure-hi tres membres que no tenien encara els vint-i-cinc anys i que han estat els creadors de les tertúlies del Cafè Continental, amb un centenar de participants que no passen dels trenta. El dia que els joves del Cafè Continental van fer la seva primera tertúlia a la Sala Borralleras, espai que havia reunit els més grandiosos de la cultura catalana dels anys trenta, el tema a debatre era si els ateneus tenien sentit al segle XXI, com si l’enunciat mateix o l’espai on eren no els en donessin la resposta.
A l’Ateneu s’hi van conèixer Gaudí i Jujol, que es duien vint-i-set anys. Gaudí el fitxà a l’acte, se l’endugué a fer amb ell la Casa Batlló i ens el deixà responsable de la remodelació modernista de l’entitat. No dic que Oriol Bohigas fes el mateix amb en Mateu Barba, que també es duien molts anys, perquè l’estudi d’en Barba havia guanyat el concurs que va convocar el president Sarsanedas el 1999 per actualitzar l’Ateneu, però és cert que Bohigas li confià les obres mentre en va ser president; coneixent les exigències de l’arquitecte olímpic, això ja era una garantia.
Una de les reformes més importants que va fer l’equip d’en Barba en aquell període va ser la remodelació del teatre per convertir-lo en una sala d’actes moderna, amb aquelles parets de fusta mòbil que s’obren i des d’on es veu, amb una profunditat de camp espectacular, el carrer de la Canuda, espai acollidor d’excel·lent acústica i que resulta clau per a tota mena d’actes, des de concerts fins a debats, obres de teatre i cinema, i que remata el fresc del pintor Alfons Borrell al foyer de l’entrada.
La nostra Junta va entrar quan la pandèmia de la covid encara cuejava, però de vegades les dificultats comporten solucions transformadores. La més important va ser la de plantejar-nos la virtualització de tota la casa, i només això ja feia saltar l’Ateneu al segle XXI. Els actes es podien seguir per les xarxes sense necessitat de trepitjar la sala, i les classes de l’Escola d’Escriptura van esdevenir majoritàriament virtuals. Aquest fenomen, que ha afectat arreu la presencialitat i, per tant, la baixada de socis i de quotes, encara que a poc a poc es vagi reequilibrant, ens ha obligat a prendre mesures econòmiques per rescatar l’Ateneu de la seva fragilitat recurrent, de les pèrdues que s’arrossegaven i que el posaven en risc greu. L’obsessió de la nostra Junta ha estat no afegir més dèficit al dèficit històric ja heretat i estabilitzar l’economia de la casa, però, sobretot, fer-hi tornar la vida.
Aquí hi ha tornat a tenir un paper fonamental l’arquitectura. Del nostre lema «Si a prop de la biblioteca hi teniu un jardí, ja no us faltarà res més», manllevat de Ciceró, hem conclòs que sí que ens hi faltava alguna cosa: aquesta bellesa heretada havia de ser sostenible en el temps i havia de fer créixer la gent que en gaudia. Amb en Barba al capdavant, hem apostat per ampliar al màxim els espais útils dels 5.000 metres quadrats que té l’Ateneu, que no en són pas pocs. I la solució ha estat començar per la remodelació de la planta noble, la del damunt de la biblioteca, per tal de crear-hi nous espais per a l’ús dels socis i per poder-los llogar circumstancialment a tercers del món científic i cultural per a reunions, celebracions de congressos i activitats diverses. Amb aquesta mesura —com la que havíem implementat el nostre primer any amb l’obertura al públic del restaurant—, no només salvàvem l’economia de la casa, sinó que hi fèiem tornar el públic, que havia desaparegut com per art d’encantament. Aquell desert humà ha començat a poblar-se. La il·lusió de les persones per trobar-se, intercanviar parers i respirar-se, gaudir de l’espai compartit, que és la base de qualsevol ateneu, ara ja és un fet irreversible.
D’aquell cúmul de despatxos atapeïts de l’ala dreta de la planta noble, on s’hi accedia per un llarg passadís, plens d’intrigues i secrets de palau que, a més, tenien les bigues fletxades —amb gran perill d’esfondrament sobre la biblioteca—, en Barba n’ha fet dos espais magnífics oberts al jardí, moderns i sobris, amb la no dissonància que el caracteritza, envoltats de llibres centenaris, perfectament equipats per a reunions i trobades de tot tipus. Així han sorgit de bell nou el Petit Ateneu i la Sala Atenea, per poder ser cedits o llogats, sense que això alteri la vida dels ateneistes, que també se’n beneficien.
Als treballadors de la casa, en Barba els ha fet pujar un pis, i s’ha produït un miracle arquitectònic: la combinació perfecta d’estètica i funcionalitat. A la tercera planta, on abans hi havia un espai rònec, ara hi ha una gran nau diàfana, com una redacció de diari amb vistes al jardí, on tots els treballadors es relacionen, on la informació circula i la feina es comparteix en equip i, el que és més important, amb satisfacció celebrada pels que ajuden a tirar endavant l’Ateneu dia a dia.
Tot aquest procés de transformació ha anat acompanyat pel sosteniment dels sostres que s’esfondraven per l’esquerda de la biblioteca, i que afectaven la volta de la sala d’actes i les pintures de Francesc Pla, El Vigatà, que s’han restaurat. L’equip d’en Barba ha dut a terme, també, l’execució de les obres de les cotxeres de l’entrada que havien estat programades per la Junta anterior i ha posat les llambordes històriques a nivell del carrer, amb la recepció de socis i alumnes de l’Escola d’Escriptura a peu pla, i no a les altures.
Per fer tota aquesta feinada, en Mateu Barba ha comptat amb la col·laboració inestimable de la responsable a la Junta de la conservació de l’edifici, l’Elisabet Cirici, i de la Rosa Maria Malet, que ha donat valor i ha senyalitzat les obres d’artistes importantíssims que l’Ateneu posseeix i que passaven desapercebudes pels mateixos socis. Per fer-ho, s’ha creat un codi QR informatiu de cada artista i obra, i així l’Ateneu s’ha convertit en una exposició permanent de pintures, fotografies i escultures cedides generosament a l’entitat.
Només amb les aportacions dels nostres socis, tot i els lloguers, tot això no hauria estat possible. Des d’aquí, agraïm profundament el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona, la Caixa i els nostres patrocinadors privats.
Aquest és un edifici que acull. No sé qui es va empescar la idea —que no ha quallat mai— que l’Ateneu tenia un fantasma. Penso, sincerament, que el palau Savassona és l’antítesi del lloc on rodaries una pel·lícula de por. Les llums creuades de la biblioteca i de les seves sales a una banda, el jardí a l’altra banda, la plaça, l’equilibri d’espais que han anat refent els arquitectes al llarg dels anys segons les necessitats i els usos amb bon gust, així com les aportacions diàfanes d’en Barba, desmenteixen la fantasia fantasmagòrica. Qui recorda ja la Sala Verdaguer, a peu pla, on hi ha conferències diàriament, com la sala d’esgrima que fou? O la Sala Borralleras com la barberia i cirabotes per als senyors ateneistes? O el restaurant, lloc bàsic de relació i d’obertura, quan era al segon pis? Eren altres usos, altres temps, però l’arquitectura deixa petja: ara ens sembla natural la perfecta transició de les motllures de palau vuitcentista a les escultures modernistes del dintell de la biblioteca, el ferro forjat de la llibreria alçada o el vidre emplomat de la biblioteca, convertida per Jujol en espai modernista. De la mateixa manera, els que ens succeiran gaudiran dels espais d’en Barba i s’adonaran de com l’adaptació a nous usos i èpoques no ha pogut abatre l’encant de l’Ateneu.
Ens diu en Mateu que Oriol Bohigas, qui fou president de l’Ateneu, vinculava la supervivència de l’entitat, tan llarga i rica, a l’existència d’un lloc físic que la fes recognoscible, permanent, i que l’edifici havia salvat l’entitat. Encara que tenia part de raó, em permeto diferir-ne una mica: la magnificència del palau; la seva centralitat, abraçat per la Rambla i el Portal de l’Àngel —«tots els camins porten a l’Ateneu»—; l’esplèndid jardí romàntic amb les palmeres i la remor de l’aigua que vessa de l’estany; els silencis que es respiren a les seves estances de parets altes i als seus racons amagats; la biblioteca, extraordinària pel seu fons, i la disposició tan equilibrada dels espais, conviden a deixar-hi passar les hores. Però la força, la vigència de l’Ateneu, és la de les persones de carn i ossos que n’han omplert les parets d’idees, contrastant opinions polítiques i artístiques en tertúlies influents; la de les seccions temàtiques que han obert portes i finestres a les novetats científiques i intel·lectuals del món sencer; la dels treballadors i treballadores que hi han posat els maons dia a dia; la de molts dels seus presidents: Guimerà, Maragall, Pompeu Fabra o el mateix Bohigas, i la de les Juntes de les quals s’han envoltat per tal d’edificar les idees transformadores de la societat, amb un objectiu clar al cap: fer una Catalunya més lliure i més avançada.
No puc acabar aquest pròleg sense reflexionar sobre quins són els reptes de l’Ateneu en aquesta nova etapa de la història de Barcelona i de Catalunya, en què la immigració massiva, diversa en llengües i cultures, ens ha fet passar dels sis milions als vuit milions de persones. Dotar de cultura i de cohesió tota aquesta població, que ha vingut expulsada per la fam dels seus llocs d’origen a buscar feina i que és imprescindible per al desenvolupament del nostre país, ha de ser el nostre objectiu, també. Tots els ateneus, històricament, han propiciat l’ascensor social de la gent desfavorida a través de la cultura. La societat civil de Catalunya, des de sempre, ha creat l’estat de la cultura al marge d’un Estat que no ens representava, i l’Ateneu, pel barri on és, per l’ascendent que té en la societat, ha de tenir propostes estimulants en aquest sentit.
S’haurà de baixar l’Ateneu a la plaça i fer-lo sortir al carrer, com ja hem començat a fer duent tertúlies a la Rambla i, sobretot, s’hauran de modernitzar les aules precàries del quart i el cinquè pis, aixecades als anys seixanta durant l’ocupació franquista de l’entitat per acollir, no només la nostra brillant Escola d’Escriptura, sinó també les aules de català i de coneixement de la cultura catalana i del món per als nouvinguts.
Així doncs, el nostre arquitecte en cap encara té molta feina per fer. I li desitjo molta sort per dur-la a terme amb la mateixa elegància, la mateixa discreció, la mateixa eficàcia i el mateix encert que fins ara.
Isona Passola
Presidenta
pròleg
Fa unes quantes dècades, quan pràcticament ningú discutia l’hegemonia del marxisme historiogràfic, la biografia se solia desprestigiar argumentant que el que comptaven eren les classes socials i que la seva lluita era el que movia la història. Sortosament, però, la biografia ha acabat imposant la seva gran capacitat explicativa i de matisar i il·lustrar, en aquest cas concret, les generalitzacions excessivament abstractes.
Podríem considerar que el llibre de Mateu Barba és la biografia d’un edifici. Així doncs, un estudi d’un cas individual dins el vast món de l’arquitectura i l’urbanisme, el qual ens ajuda a entendre millor l’evolució i el gran dinamisme d’una ciutat com Barcelona en el seu pas de ciutat emmurallada i tradicional cap a l’actual condició de metròpoli.
Paral·lelament, la història d’un edifici singular ens ajuda a entendre’l i a valorar-lo com si es tractés d’una mena d’ésser viu amb el qual convivim en un moment ben precís de la seva llarga i pètria existència. D’aquesta manera, l’arquitecte que el va construir, els artesans, artistes i professionals que hi intervingueren, així com els posteriors arquitectes i professionals que l’han anat adequant al llarg del temps, es converteixen en una mena de llevadores que donen vida a uns materials en principi inerts, i fan possible que inquilins i ciutadans se’n serveixin i en gaudeixin.
Un palau de Barcelona és la biografia del palau Savassona del carrer de la Canuda de Barcelona. En aquest cas, l’autor reuneix la doble condició de l’historiador biògraf amb la d’un dels arquitectes que ha intervingut en el palau biografiat en unes de les seves darreres adequacions. No ens pot sorprendre, doncs, comprovar com el llibre traspua un plus d’intimisme, un amor especial per l’objecte d’estudi, del qual el lector es beneficia des de la primera pàgina i del qual podrà anar gaudint en un in crescendo que porta al final, on ell mateix es converteix en protagonista.
El llibre situa molt bé els protagonistes i el moment de la tria del lloc i de la construcció del palau. Apareixen aquí unes persones i les seves famílies, i en el fons un grup social típicament català que viu a cavall del món interior català i el de la capital. Són tots plegats els responsables d’aquesta iniciativa edilícia i de la modernització d’una ciutat que ja se sent massa estreta dins del cinyell de les muralles. És aquí on el palau dialoga amb Barcelona i ens ajuda a explicar una història col·lectiva realment apassionant.
La història que ara esteu a punt de començar ajuda a entendre la transformació d’una ciutat amb un pes aristocràtic i tradicional en una ciutat típicament burgesa. Però, com ocorre en moltes altres bandes, aquesta burgesia es va aprofitar del llegat anterior i en moltes ocasions va voler viure emulant els vells propietaris i el seu estil de vida. El palau dels Savassona, amb els frescos d’El Vigatà i el seu jardí, a mitjan segle XIX passarà a mans d’una família de comerciants (als baixos del palau hi situaran el negoci), un canvi que propiciarà la intervenció arquitectònica d’Elías Rogent. Després de diverses vicissituds, l’edifici acabà a mans de Juli Parellada, que serà qui el vendrà a l’Ateneu Barcelonès. Com explica magníficament el llibre, els quarts inquilins del palau faran la gran transformació que convertirà l’habitatge particular en un equipament cultural de gran prestigi ciutadà.
Com és lògic, aquesta és la part de la biografia del palau Savassona que més ens interessa. És una trajectòria que s’inicia els anys 1905-1906 i que ens porta els nostres dies amb un Ateneu que ha sabut adaptar-se al pas dels anys (no sempre fàcils) sense perdre la seva preeminència cultural a la ciutat. A partir d’aquí una sèrie d’arquitectes deixaran la seva empremta a l’edifici. Començant per Josep Font i Gumà i Josep M. Jujol, seguint els anys seixanta per Joan Bassegoda i Alfons Florensa per acabar, en un edifici que s’anava envellint d’una manera evident, amb la gran reforma liderada ja en aquest segle per Manuel Brullet i Mateu Barba, i que ha comptat amb el suport i l’orientació sempre aguda i imaginativa de l’arquitecte Oriol Bohigas des de la presidència de l’entitat. Les obres van seguir sota la posterior presidència de Francesc Cabana i, de fet, encara duren. Actualment, el palau Savassona és un Bé Cultural d’Interès Nacional i està inclòs al Catàleg de Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona.
Aquest llibre presenta a la segona part el «Llibre d’obres», un testimoni d’un gran valor perquè ens explica en primera persona com s’han anat fent les obres que han portat el vell palau Savassona a l’esplendor actual, tant en el que el visitant pot veure a simple vista com en aquelles obres de modernització que el fan assequible i funcional segons les exigències del nostre moment. Amb una gran documentació al darrere, la «biografia» que ara ens presenta Mateu Barba s’integra per dret propi en el grup selecte d’obres que biografien edificis singulars de la ciutat de Barcelona. I, alhora, aquesta obra passa a ser una peça fonamental per al bon coneixement de l’Ateneu Barcelonès.
Jordi Casassas Ymbert
President de l’Ateneu Barcelonès (2014-2021)
LLIBRE 1
EL PALAU SAVASSONA
L’Ateneu Barcelonès és avui, com mai abans potser, sinònim de tertúlies, d’escriptors i d’escriptures. I també és i ha estat l’altaveu d’una societat catalana que ha evolucionat i s’ha construït sovint a batzegades. També l’Ateneu, com una línia paral·lela, s’ha construït a empentes, amb èpoques d’esplendor i de projecció exterior i d’altres de menys intenses i de feina més sorda. Aquests darrers anys l’Ateneu ha recuperat una empenta i un perfil propis que semblava que havia perdut. Una època, la que vivim, d’una potència encomiable.
Però el temps és enganyós, i els fets se succeeixen sense possibilitat d’esmena. Així, sovint no recordem on érem fa pocs anys. L’Ateneu mateix és una mostra d’aquest pas del temps. Quan comença l’any escolar, el president o un dels membres de la junta fa un discurs inaugural, que n’inicia la temporada. Àngel Guimerà va ser el primer president que va fer el discurs inaugural en català el 30 de novembre de l’any 1895. Només aquesta data ja llunyana i l’enrenou que va generar el parlament demostren de manera clara que s’han viscut moltes vicissituds de tota mena en aquests cent cinquanta anys de vida de l’Ateneu Barcelonès. També demostren que el temps passa de forma inexorable i que només quan mirem enrere ens adonem del camí recorregut. I tant camí hem recorregut que a vegades fins i tot ens costa reconèixer-nos tal com érem. Així ho explica Àngel Guimerà l’any 1895, segons consta a l’Arxiu de l’Ateneu Barcelonès:
Més altra causa, després de l’agrahiment, m’ha portat, senyors, á escullir aquest tema pera l’acte inaugural de l’Ateneu, y es lo creure que, degut al impuls de l’afecte que jo tinch á aquesta llengua, me serà més planera la feyna de pensar y extendre’l discurs, al mateix temps que’l considerar que á molts de vosaltres no vos serà gayre molest y potser fins vos serà agradós l’escoltar las mevas paraulas; y no per lo que en ellas jo vos diga que ja no sapigueu, sinó per lo simpàtich que us té d’esser á vosaltres lo sentir enrahonar una curta estona de la llengua de l’antich Principat, tant als qu’heu nascut á dintre de Catalunya, y per consegüent la parleu á tot’hora, com als que, essent fills d’altres paísos, ja la enteneu com á la llengua propia, tota vegada que, estant domiciliats á Barcelona, ahont tot afecte arrela y troba grata correspondencia, la estimeu aquesta terra y la considereu com la vostra segona patria.
Saló d’actes de l’Ateneu Barcelonès.
Fotografia del saló de l’Ateneu Barcelonès a començaments del segle xx. Arxiu de l’Ateneu Barcelonès.
Un altre president, molt més recent, Oriol Bohigas, vinculava la supervivència d’aquesta entitat més que centenària a l’existència d’un lloc físic que la feia recognoscible i permanent. Deia, si fa no fa, que l’edifici havia salvat l’entitat. I, si és veritat que l’entitat i els ateneistes han canviat molt en un segle llarg, també ho és que l’edifici ha sofert moltes vicissituds, si bé manté aquell caràcter de pedra, de lloc segur, fix i immutable. És el centre de referència estàtic que evoluciona a un ritme més lent, amb aquella inèrcia material que li ha permès suportar autèntiques revolucions de tota mena a la seva ciutat, al seu entorn, al mateix edifici i, no cal dir-ho, entre els seus ocupants.
Aquest llibre parla de l’edifici i d’aquests canvis que ha viscut amb els anys. Parla de qui va fer l’edifici, de qui va ocupar-lo, de com hi vivien i de com s’ha anat conformant el palau que avui és la seu de l’Ateneu Barcelonès i que coneixem com el palau Savassona.
un palau a barcelona
L’edifici seu de l’Ateneu Barcelonès, el que ara en diem palau Savassona, es va edificar a tocar de la Rambla el 1796 de la mà del baró de Savassona, Josep Francesc Ferrer de Llupià, o això ha dit sempre fins ara la historiografia local.
La ciutat de Barcelona de finals del XVIII és una ciutat emmurallada, que està a punt d’iniciar un seguit de creixements i transformacions imparables. Si imaginem la ciutat abans de la caiguda el 1714, trobem una ciutat amb un perímetre fortament emmurallat. Però, si mirem cap a l’interior, hi descobrim una important presència encara del recinte fortificat romà. L’ametlla que forma la muralla romana encara és perfectament recognoscible al centre, delimitada i nítida. I, partint el conjunt de la ciutat, també ho és el paper d’eix vertical que fa la muralla de Jaume I, la que separa la ciutat de la Rambla. I és que Barcelona té encara dues muralles: la de Jaume I, que tanca el nucli antic per la Rambla, i la més exterior, la de Pere el Cerimoniós, que engloba tot el Raval i clou la ciutat per les actuals avinguda del Paral·lel i rondes (Sant Pau, Sant Antoni, etc.).
La Rambla i tot el Raval són espais molt esponjats, són fora muralla. És a dir, conformen una àmplia extensió on bàsicament només hi ha camps, ordes religioses i les drassanes. És la reserva urbana que es colonitzarà fins a la saturació entre el darrer quart del segle XVIII i els primers anys del XIX. L’Hospital de la Santa Creu i l’església dels Jesuïtes fan que, de tot el Raval, només el triangle Rambla-Hospital-Carme estigui consolidat si parlem d’edificis. La resta encara són en bona part camps.
Sembla lògic, doncs, que el nou creixement de la ciutat, quan es produeixi, començarà per l’enderroc de la muralla interior de la ciutat, un cop perdut definitivament el sentit defensiu que tenia, i per la conquesta de l’espai urbà més gran que hi ha hagut mai a Barcelona: la Rambla, el carrer més ample de tot Ciutat Vella, que aviat es veurà engalanat amb alguns dels millors edificis que ha vist la ciutat fins al moment. La Rambla serà l’eix ciutadà de la nova Barcelona.
Així doncs, a finals del segle XVIII el palauet Savassona devia ser un dels indrets més selectes de la nova ciutat que s’estava refent lluny de la Ciutadella, sobre l’eix de la Rambla. En els darrers anys del segle XVIII es construeixen a Barcelona un conjunt de cases nobles o palaus especialment ubicats a l’eix de la nova artèria urbana. Hi ha diversos factors que ho faciliten. En primer lloc, la represa econòmica i, en segon, una certa distància de la desfeta del 1714. El creixement de la ciutat, que passarà a doblar la població entre els censos del 1717 i del 1770, segons Pierre Vilar, empeny a eliminar la barrera interior de Barcelona. La muralla de la Rambla és enderrocada per trams entre els anys 1770 i 1780, i s’urbanitza la Rambla, que fins llavors era una riera oberta, sense pavimentació ni arbrat.
Rafael d’Amat escriu en el seu dietari de l’època, Calaix de Sastre, el 1779 que «s’ha començat a plantar en la Rambla, los arbres Oms...» i el 1781 que s’hi han posat cadires: «[...] se posaren de nou en la Rambla pel passeig de les nits d’estiu, cadires de palla, sense pintar, fins a prop de tres-centes, sota els arbres, a un i altre costat de la Rambla, afilerades o en renglera, per seure la gent».
Al llarg d’aquest nou eix de prestigi, la Rambla, s’ubicaran algunes de les noves construccions senyorials de Barcelona, com ara la casa Marc de Reus (actual palau March, 1775-1780), situada a la part baixa de la Rambla; el palau de la Virreina (1772-1778), construït per Manuel Amat, marquès de Castellbell, mentre era virrei del Perú, i el palau Moja, fet edificar entre els anys 1774 i 1784 pel marquès de Moja. El palau Moja s’alça al lloc que fins llavors ocupava una de les torres de la porta Ferrissa de la muralla de Jaume I. Aquest palau, fet sota la direcció de Josep Mas Dordal i el seu germà Pau, que va ser arquitecte municipal i que també és autor de la façana a la plaça Nova del palau del Bisbe, té concomitàncies amb el palau del Bisbe i el palau Savassona, i exhibeix un classicisme arquitectònic de traça austera, el nou gust de la noblesa barcelonina. El palau Moja, doncs, s’exhibeix a la Rambla i aposta per aquest carrer, al qual dóna la façana amb claredat i solemnitat.
Una sèrie de connexions re