El cartell de neons
—I tu com vas saber que volies ser depiladora? —La Pam es concentra. La cera bullent em cau líquida sobre la cuixa. Pronostico una cremada de segon grau.
—Doncs em vaig fer dissenyadora estètica —remarca la paraula «dissenyadora»— perquè, de totes les cosines, jo era la que pentinava millor la tia Paquita. —Bufa—. Que crema, encara?
—Molt, Pam, crema molt… A més, demà tinc una cita importantíssima i l’aspecte de la meva cuixa serà crucial…
(De fet, no sé si la tinc, la cita, fa dos dies que espero el seu missatge i no arriba).
—Bueeeeeeno, dona, no et queixis tant, que és una cremadeta de no res; ja et rebaixaré un euro.
—Algun dia m’ho hauries de fer gratis, en homenatge a tota l’epidermis que m’he deixat al damunt d’aquesta llitera.
—Ai, nena, «epidermis», que tècnica que et poses. Et depilo els braços?
—Ja t’he dit mil cops que no, Pam. Que no en tens prou amb la resta del cos? Total, no n’hi ha per a tant.
—Que no n’hi ha per a tant? Això ho dius tu, perquè aquesta pelambrera no l’accepten ni al Pakistan rural.
—Aleshores, vas saber quina era la teva vocació només perquè pentinaves bé la tia Asunsion?
—La tia Paquita.
—Paquita. I ja està?
—Ai, Rita, que pesadeta. Sí, quan era petita m’agradava pentinar les nines, les meves germanes i la tia Paquita.
—Ahà…
—I, ja de gran, no sé com, ho vaig veure clar. Un dia em vaig adonar que la meva vocació havia sigut sempre aquella. Va aparèixer com un cartell de neons. El disseny estètic m’havia agradat des que hidratava els cabells a la Barbie nedadora i feia trasplantaments capil·lars al Ken.
—El Ken és calb? —No sé res de Barbies.
—A casa meva era calb, no facis més preguntes. Escolta, per què m’ho demanes, això? Que no acabes la carrera, tu?
—Mira, veus el paper on has deixat el tros de cera amb els pèls dels meus engonals?
—Sí.
—Doncs és el resguard que necessito per anar a buscar la nota d’anglès, l’última de totes. Si l’aprovo seré una dona llicenciada.
—Oh mai got! Llicenciada! Advocada!
—Psicòloga.
—Hòstia! Una loquera! No m’analitzis, eh? Les ungles les tinc així de sempre, eh? Bé, en realitat no, la meva mare…
—Pam, relaxa’t, que això no va així. A més, no tinc cap intenció d’exercir. He fet Psicologia per tenir una carrera, perquè no tenia ni idea de què fer amb la meva vida… i llestos.
—I?
—I que després de la carrera encara no ho sé.
—I doncs?
—Doncs res, cap vocació. Hauré d’anar a buscar aquest cartell de neons que dius.
La Pam fa l’última arrencada de la mort i s’enduu tres capes de pell; em cau una llàgrima, però ella no s’immuta.
—Per cert, Pam, tu no et deies Dolors?
Surto al carrer gestionant el frec sec dels pantalons damunt la pell. Quin mal. El sol de juny s’amaga darrere d’un núvol esponjós, i jo avanço per la plaça principal de la Universitat Autònoma deixant-me endur per l’eufòria pròpia de l’última setmana de curs. Crits i riallades i orles sota el braç. Miro al cel, tanco els ulls i em permeto un luxe que encara no m’he guanyat: sentir l’estiu.
M’emmirallo a la paret de vidre de l’hemeroteca i penso que el reflex no està gens malament. El meu cos fibrat i sense corbes, la cabellera morena, llisa i desbocada; els quàdriceps socarrimats sota els texans. Em queden quinze dies sense pèl.
Miro el mòbil: cap missatge.
Deixo la plaça enrere per començar a enfilar cap a la Vila. Fa estona que m’esperen i sospito que avui serem uns quants. M’aturo a la porta principal de l’escola d’idiomes i respiro fondo. Entro amb decisió, el repic de les xancletes ressona fort pel passadís. Ni rastre dels accents estrangers, ni de les cabelleres pèl-roges, ni de les aromes exòtiques dels estudiants durant el curs. Soc l’últim mohicà.
Aquesta vegada hauré aprovat. Per primera vegada vaig repassar tots els deures. Vaig omplir els espais en blanc de les frases. Vaig buscar sinònims de qualitat i vaig posar-me el casset de quan una tal Stephanie anava a un restaurant a menjar fish and chips. Impossible suspendre.
Poso la mà al pany de la porta i, quan em disposo a entrar, el mòbil es dispara. La cançó «Mi carro me lo robaron» em reclama amb un extra de volum. Després li trucaré.
L’apago, estic massa nerviosa per parlar amb ningú. L’estiu m’espera. La llicenciatura. El futur. La vida.
Torno a respirar fondo i pico a la porta amb un somriure forçat. Tot ajuda.
—Endavant. —Una veu seca que no aixeca la mirada del paper em convida a entrar. La calidesa britànica.
—Bon dia, Suuus…
—Oh, Rita —em veu, decepció absoluta—, ets tu.
Oh, la Susan! La «Suuusan», com ens obliga a dir-li. Podria ser la representant de la comunitat guiri a Catalunya: vinguda d’un poble emmurallat a prop de Newcastle, té més de seixanta anys, és prima i blanca i amortitza els pocs cabells que té allisant-se’ls amb l’assecador cada matí. Que això no vol dir que es dutxi cada matí. Té les dents desordenades i pintades del groguenc hippy dels que van viure al Londres dels setanta. Potser folla molt amb el seu marit, però no es nota gens. De jove devia estar força bona; me la imagino ferma i esvelta, amb un d’aquells cossos plens de promeses. Per això creu que no hauria de ser aquí, fent de professora d’aquesta universitat pública del sud d’Europa, més a prop d’Àfrica que de Yorkshire. La pobra Susan fins i tot hauria acceptat casar-se amb un ric descamisat de l’època daurada del Gil y Gil, que ara li permetria flotar a les aigües de Marbella en un vaixell que potser duria el nom d’una altra dona, però que ja faria el fet. El que fos per no estar ara mateix davant d’aquesta noia, quaranta anys més jove que ella, que passa olímpicament de tot.
—He vingut a portar-te el comprovant per recollir la nota… —La cera ha quedat enganxada damunt del número d’expedient. L’intento arrencar.
—Dona-me’l, és igual…
—Un segon, és que… —No l’hi puc entregar amb pèls, hòstia, Pam!
—Rita.
—Ja gairebé està…
—Rita.
—Un segon.
—Rita, has suspès.
—Co… com?
—Has suspès.
Merda.
—Però… No pot ser… Sé com demanar fish and chips i…
—Aviam: com pots saber que «destraler» es diu «clumsy», i no pots conjugar una simple frase en futur? —Doncs perquè Big Muzzy, el millor professor d’anglès que he tingut, era destraler i no se n’amagava—. Rita, que el futur és de tercer de bàsica!
—Però, sí… Sí que sé conjugar el futur perfectament… —Sempre tinc problemes amb el futur, però com a mínim he après a conjugar-lo en anglès.
—Mira —la Susan col·loca el tors esquifit damunt la taula—: si em saps traduir ara mateix la frase «Avui podria acabar la carrera», t’aprovo.
—Així de fàcil?
—Així de fàcil.
—Un segon, un segon, deixa’m pensar…
—Ara.
—Tudei… —Cinc paraules i acabo la carrera. Big Muzzy, vine a mi!— Tudei, ai… will… —Muzzy!— Ai will can… finish… de digrí.
—Ens veiem l’any que ve.
—Però si ho he fet bé! Pregunta’m com demanar fish and chips!
—Good bye, Rita.
He tancat la porta darrere meu arrugant l’examen amb la mà i he deixat la dignitat i l’estiu de somni damunt l’escriptori gris i insuls de la Suuusan. He avançat pel passadís arrossegant les xancletes, pensant com diria als meus pares que no he acabat la carrera perquè no sé parlar un idioma que estic aprenent des dels vuit anys. Fuck.
Abandono el caminet de sorra de l’escola d’idiomes i em fixo en les roses vermelles que s’enfilen per les parets de ciment calent de la Vila, a l’altra banda del carrer. Trec el mòbil que em reclama des de fa estona, i escolto el missatge que la iaia ha deixat quan Manolo Escobar ha parat de cantar.
Diu que li porti bacallà de la Boqueria, el de la Carme, que demà venen les seves amigues al restaurant i els vol fer esqueixada de la bona. També diu que no vol anar amb l’Imserso a veure les granges de percebes a Galícia, perquè li importen una merda els percebes, però sobretot perquè a l’Imserso només hi van els vells. Té vuitanta-quatre anys. Es queixa perquè amb el fred que fa a Alp els geranis no hauran crescut per Sant Pere, i tretze minuts i vint-i-vuit segons de tonteries imprescindibles. I bé, que tardo massa a anar-los a veure.
L’examen que m’ha arruïnat el dia em cau de la mà sense adonar-me’n. M’ajupo per recollir-lo i el llenço a la paperera.
Un sol amable m’escalfa la cara i il·lumina l’esplanada dels verds i els marrons que pinten el jardí de la Vila Universitària de l’Autònoma de Barcelona. Al costat del primer arbust veig el Virus, un noi de vint i pocs que està «a punt d’acabar Geografia» des que vaig arribar i que canta una de les seves cançons davant de quatre estudiants primerenques que han vingut a veure el campus. Virus i nouvingudes coregen la tornada de la cançó amb entusiasme, sentint-se part del clixé somiat, on l’universitari grenyut canta una cançó que va escriure sense samarreta i amb els dits plens de tinta, i ara la toca amb la seva guitarra plena d’adhesius antisistema.
Uns pares amb matrícula de Lleida aparquen un Renault 21 i surten del cotxe amb una certa mandra, com si anessin al casament d’un cosí llunyà. El pare es corda el botó dels pantalons i observa el Virus amb fàstic, amb la repugnància pròpia dels pares que estan a punt d’abandonar les seves filles verges i perfectes al que els sembla la Mansió Playboy, més que una universitat de cert renom.
El Virus ha ampliat el quòrum. Ara exagera la tornada com si cantés AC/DC, però la cançó diu alguna cosa com «m’agrades més que els macarrons de la iaia. Yeah, yeaaah…».
La mare de l’estudiant de Lleida somriu amb una alegria nostàlgica, vivint l’inici d’un somni que li hauria agradat protagonitzar a ella molts anys abans, quan encara pensava en primera persona. Darrere del cotxe, entre maletes i dos sacs de taronges, surt la filla: una nena de divuit anys que observa el paisatge com si acabés d’arribar a la Lluna, o més lluny encara, i amb la boca oberta se li transparenten la il·lusió i el terror.
Són quarts de dues. El sol pica fort i l’olor dels tàpers que s’obren simultàniament als centenars de cuines que m’envolten em recorden que faig tard. Per favor, quina mandra que em fa explicar als meus amics que he suspès anglès i que bla-bla-bla. I quina gana que tinc.
Però, de cop, sense avisar, el món s’atura.
La gola se m’asseca. El petit timbre a dos temps del meu mòbil ha provocat una onada expansiva d’esperança. He notat la vibració combinada amb el so que em pot obrir les portes dels llimbs: «Pip-pip, pip-pip».
Em poso la mà a la butxaca com si hagués de desactivar un paquet bomba i noto com l’escena que m’envolta entra en ralentí.
Les boques de les fans del Virus canten lentes sense veu. La família de Lleida es petrifica en el moment en què al pare, amb cara de buldog, li rellisca un dels sacs i les taronges comencen a rodolar per l’asfalt. Tinc les mans fredes i ja no sento l’escalfor del sol.
Tanco els ulls i agafo el Nokia:
1 mensaje recibido
Que sigui ell, sisplau, que sigui ell.
GONÇAL:
Morena! Què dius? Demà a la nit arribo, t’espero a les 9 a casa meva. Tinc una sorpresa.
Buum.
La gola torna a la vida i emet una espècie de crit sense vocals que es podria encasellar a la família dels dofins. En qüestió de segons, el rectangle de verds i marrons de la Vila s’ha transformat en un jardí de meravelles, com si una ombra de fred s’allunyés i fes créixer una flora salvatge al seu pas. Estic tan contenta que veig el Virus amb uns calçotets de molsa.
Rellegeixo el missatge sis, set, trenta-vuit vegades. Dissenyo la nit de demà amb un collage d’imatges de les nits que hem passat junts: aquell prat ple de neu, el seu llit en una cova, el Cadí des del Quer Foradat… fins que un crit d’histèria m’arrenca del somni.
—Ritaaaaaa! —L’Astrid salta amb els braços estirats, com si només amb el seu crit de lloca no hagués despertat tots els habitants de Marràqueix.
Trenta-quatre hores per veure’l. Avanço fins a ells, miro al cel i somric.
—Rita, t’està caient la bava. —El Demura em mira per damunt de les ulleres de sol, amb una mica de fàstic.
—Va, calla, idiota.
—Rita, tens una gota de saliva a la barbeta. Et brilla amb el sol. És un fet. —S’encén el porro.
És cert, però per sort la resta de la colla no la veu, la gota, perquè estan massa ocupats gaudint de la felicitat ineludible d’haver acabat la carrera, de saber on treballaran l’any que ve, de tenir el pla vital que jo no tinc, d’arribar exultants a les cases respectives, on les seves famílies cuinaran paelles i trauran cava del bo per celebrar el final d’una era.
—Bono, bono, senyora contenta, així has aprovat inglès, per fi? —pregunta el Nofre, amb el seu mallorquí sexi.
Som-hi.
—No… —I quan em disposo a continuar, les mirades llicenciades dels meus amics em trituren.
—Tia!!! —L’Astrid crida.
—Què vols dir? —pregunta el Demura—. Has suspès… suspès? Però si era el nivell 1, Rita, era imprescindible per…
—Sí, que ja ho sé… És igual, en el fons tampoc no és cap sorpresa, ja hi pensaré —contesto feliç, perquè l’únic que m’importa ara mateix és un compte enrere.
—Però, i et quedes així de tranquil·la? —L’Astrid encara no se’n sap avenir.
—I què vols que faci? No et preocupis, un dia aprendré anglès i tornaré a veure la Susan i parlaré amb ella durant hores sobre els pobles de Yorkshire i la Marbella del Gil y Gil.
—Verge santa, Rita, com pots fer broma en un moment com aquest…
Potser té raó. Amb la carrera acabada hauria tingut un pla, el que sigui, un cartell de neons provisional, però ara, de cop, no hi ha res. Buit existencial en tota regla. Bé, sí, tinc demà i tota l’eternitat amb el Gonçal.
—Idò, en aquest cas crec que ha arribat es moment que obri es souvenir de final de curs —prossegueix el Nofre amb un orgull poc vist en els ulls modestos als quals ens té acostumats—. Jo, Onofre Torres Mulet, natural de Son Macià…, net, besnet, rebesnet i sang des primer homínid que va trepitjar sa roqueta més esplendorosa de la mar Mediterrània —treu una caixa octogonal coberta de paper de plata i la sosté, oferint-la al cel—, vos faig entrega de s’ensaïmada verda, feta amb maria que jo mateix he vist néixer i que avui, 29 de juny de 2007, ha sacrificat ets seus frondosos fruits per convertir-se en es Hulk de ses ensaïmades, la baula perduda de sa pastisseria moderna.
Arrenca el paper de plata amb un cop sec i mostra la seva obra mentre fa una mitja circumferència amb el braç, com un torero. Les cares dels presents s’il·luminen.
—Però, però, però… Això són tres quilos de plantes de maria en forma d’ensaïmada! —crido.
—Tu riu, però quan la tastis ja m’ho contaràs. —Parla com si tingués la veritat més absoluta. El Nofre treu la navalla d’escolta mallorquí i talla la pasta verda en porcions massa generoses.
Trenta-tres hores per veure’l.
«Wa yeah!»
M’he llevat asseguda a la butaca del menjador amb el cap penjant del reposabraços.
A la taula hi havia dos paquets de pa Bimbo, puré de patata i una caixa de Donetes Nevados buida. Nosaltres no comprem mai Donetes Nevados. Aquí va venir algú.
—Ja has ressuscitat? —pregunta l’Astrid mentre s’encén un porro des de la barra de la cuina.
De cop em ve una seqüència de flaixos: Els Simpson. La bandera americana. La Mary Poppins. Tres nens destrossant un os panda de peluix que tenia quan era molt petita i que no havia recordat mai més.
—Hòstia… no tinc saliva. Tia, que m’han embalsamat. Què ha passat? Quina hora és? I qui ha portat aquests Donetes Nevados?
—Fa unes deu hores i mitja que dorms en aquesta butaca.
—Què?
L’Astrid comença a riure, s’ennuega amb el fum del porro.
—Tia, no m’estranya que no tinguis saliva, et vas fotre una caixa de polvorons.
—Polvorons? Teníem polvorons?
—Sí, estaven caducats i algú els devia portar per a una festa; després, clar, com que els llavis se’t començaven a cargolar, vas decidir menjar paté perquè passés millor.
—Paté?
—Paté, Rita, paté. I com que amb paté no baixaven, et vas fotre mig bric de Don Simón.
—No pot ser. T’ho estàs inventant tot.
—Ha! Tia, quin viatge. Puto Nofre. Quina maria! Jo m’he llevat a les sis del matí perquè t’estaven trucant. Tenies quaranta perdudes. N’hi havia de la mare, les Sares, la Nu i l’Anne, que ja ha marxat cap a Lleida.
—I el Gonçal?
—No, el Gonçal, no. —L’Astrid fa pipada de porro—. Jo estava fatal, però tu… T’he preparat cafè amb llet i t’hi he posat dues cullerades de sal, aviam si reaccionaves.
—Puta.
—Però res. Vam parlar molta estona, te’n recordes? —L’Astrid m’acosta un ibuprofèn—. Del meu viatge a Amèrica, de si te n’anaves a fer el Camino de Santiago…
—Jo? A fer el Camino de Santiago?
—Això deies. Després, no tinc ni idea de com vam arribar a les butaques. Ni de com cony han arribat fins aquí aquests Donetes Nevados.
El sol d’aquest matí estrany flota en un oceà de cel blau. Els rajos s’escolen per la brutícia dels finestrals del menjador, i arriben fins als cabells de color cendra de l’Astrid, en una espècie de poema visual. L’Astrid, a qui la bellesa innata li permet aguantar digna fins i tot amb una ressaca com aquesta, s’estira, mandrosa, damunt del matalàs que tenim al terra del menjador, i al qual només li queden unes hores per tornar a la vora de la piscina on el vam trobar, ara fa quatre anys, el primer dia d’universitat.
Són les últimes hores que passem aquí, juntes, soles. La melangia ja ha començat a rosegar, però l’amaguem bé. Jo millor que ella. Ens abracem i repassem els moments antològics amb un nus a la gola.
Però l’Astrid aguanta poc i plora. Plora pel vertigen d’abandonar la universitat. Plora per la voràgine de l’edat adulta, per la caiguda de la pell i per la roba que, segons ella, ja no ens podrem posar. Jo la consolo i me’n ric. A mi em costa plorar. Em costa per la mandra que em fan els comiats, em costa perquè tinc la pell estupenda i perquè no tinc cap intenció de canviar de vestuari… Però sobretot no ploro perquè tinc la millor cita de la història.
Una vegada he passat el túnel del Cadí, l’última frontera abans d’arribar a la Cerdanya, quan agafo el revolt cap a Urtx, canto. No ho puc evitar. Tornar a casa i que «casa» sigui la Cerdanya suposo que fa cantar a qualsevol. Però avui canto sobretot per domar-me les paraules, perquè penso en ell i em tremola la veu, em tremolen els genolls i em tremola la vida en general.
En l’allargament del càntic de l’última «a» de «Cerdanyaaa», agreujat per la densitat cerebral de la ressaca d’herba mallorquina, m’envaeix un lleu estat d’hiperventilació que em fa veure guspires de colors. Paro. Sí, millor que pari. Aparco la furgoneta al replà del revolt. El vehicle fa una lleugera olor de bacallà, i això que la Carme l’ha embolicat amb cura; quin espectacle, avui, la Boqueria!
Es comença a pondre el sol i el cel brilla en un degradat de roses. Al centre de la imatge, connectant cel i terra, la boirina es fon en gotes que il·luminen la vall.
Les muntanyes, fornides amb milers de pins, emmarquen l’escena en forma de corona verda; una capa verda i densa que es comença a desfer, faldilla avall, fins a convertir-se en pobles de pedra, teula negra i campanars en punxa.
Just a sota meu hi ha els prats dels Flotats, els Moxó i els Oliu, cada prat es cus amb el següent en una filera de pollancres i caminets de sorra; onades vellutades que quan es gira vent canvien de color.
Des d’aquí dalt les vaques són joguines en miniatura. Pasturen vora la recta on sempre feia l’esprint final després de córrer quinze quilòmetres com a entrenament per a la temporada d’esquí.
Arribava fins al prat on hi ha el mur allargat de pedres que em recorda el mateix on el Morgan Freeman troba la caixa que el Tim Robbins li havia amagat a Cadena perpètua: «Ja que has arribat fins aquí, potser estaries disposat a viatjar una mica més lluny». El camí de Fontanals a Sanavastre és un somni.
De mica en mica, la llum tènue del vespre comença a tenyir els roses. M’aixeco per marxar i veig com, al final de tot, com una cremallera que es tanca a càmera lenta, el tren de Barcelona avança paral·lel a la recta de Queixans i desapareix a la falda de Puigcerdà. Aquest cap de setmana hi és tothom —és com si sentís els crits dels meus amics, el Riqui i el Riesgo, fumant entre vagons— i tinc unes ganes de festa que no me les acabo.
Des d’aquí només hi ha silenci i tranquil·litat, exactament tot el contrari del que passarà quan arribi a Puigcerdà. Però encara falta molt per a tot això. Respiro fondo i m’armo de valor per reprendre el camí.
La casa del Gonçal està al final d’un caminet sense asfaltar on no passa mai ningú. El punt de referència per agafar el seu trencall són les restes d’una casa de pedra on els pagesos guardaven les eines, però que ara és només això, l’eco d’una època passada, quan la Cerdanya estava feta més de terra que d’asfalt. Però, fins i tot quan arribes al final del caminet, la casa encara podria confondre’s per les restes d’una església antiga on hi ha crescut un cirerer gegant.
M’arreglo el vestit blanc i vesso la mostra de perfum de Coco Mademoiselle que venia amb la Vogue, la majoria al coll i a l’escot, i m’eixugo les restes a les calcetes.
Inspiro, expiro. Inspiro, expiro. L’aire s’omple de farigola i de la fresca inconfusible de les tardes d’estiu a la muntanya. Aixeco la mà i agafo un grapat de cireres. Me les menjo a consciència, com si protagonitzés el començament d’una pel·lícula porno —espero que sigui així—, cosa que em fa caminar amb un balanceig dramàtic de malucs.
Avanço per sota les branques i arribo al final del petit mur de pedra que s’amaga sota el cirerer. M’aturo una vegada més. Torno a respirar i entro al pati; veig l’ombra tremolosa de la meva figura.
Pico a la porta.
—Hola? Gonçal? Gon…
La porta s’obre sola. Damunt de la tauleta del menjador hi ha una nota amb una margarida fresca.
Ja he acabat la caseta de l’arbre, t’espero allà.
Que m’hagi proposat anar a l’arbre vol dir que avui ha decidit desplegar totes les armes. Que sembla que no n’hi ha prou que quedem en una casa preciosa feta amb pedres de quan el món era dels homes de les cavernes. Que no és prou magnífic que des del menjador l’únic so sigui el de l’aigua baixant pel rierol que travessa la parcel·la. —Joder!, que els hippies podrien gravar els cassets per fer massatges aquí!—. A sobre el cabró decideix arreglar la casa de l’arbre, esperar-me allà i dir-m’ho amb una nota de paper escrita a mà i amb una margarida fresca. Estic segura que ha comprat formatges de Ger i tot. És un professional.
En realitat m’indigno perquè sé que quan semblava impossible millorar-ho, quan semblava que no me’n podia enamorar més, descobreixo que no era veritat. Que encara quedava un últim baluard per conquerir: la màgia.
Inicio el trajecte i és inevitable recordar el primer dia que vam caminar junts el passeig més romàntic de la història dels passejos.
Recordo els petons. L’aigua salvatge del gorg. La brisa ens movia els cabells al punt just, com els ventiladors que mouen les cabelleres de les models en una sessió de fotos. Els ocellets feien giravolts damunt nostre i semblava que reien i que també tinguessin cabelleres mogudes calculadament per la brisa.
Vam cantar junts la cançó «Wa yeah!» d’Antònia Font —«Jo cant sa Lluna i s’estrella, sa jungla i es bosc animat…»— mentre la vida avançava en algun altre lloc i el món només existia on érem ell i jo. La veritat és que podria haver plogut merda i m’hauria continuat semblant el passeig més romàntic de la història.
Recordo que quan vam arribar a l’arbre la cara se li va il·luminar. «És una de les úniques tres sequoies que hi ha a la Cerdanya i serà per a mi! Ningú arriba mai aquí, Rita!», va dir. En realitat n’hi ha més, de sequoies, a la Cerdanya, i aquell arbre no n’era una, però ves, a qui cony li importa?
«Refaré la casa i faré una finestra al sostre i veurem les estrelles». I, tot i que jo sabia que no m’ho podia permetre, me’l vaig creure.
Aquell dia, a l’arbre, només hi havia quatre taulons mal posats entre les branques i unes fustes clavades al tronc que servien d’escales. Els claus que sobresortien els recordo molt bé, perquè quan m’hi va encastar per aixecar-me les faldilles, vaig sentir com se me’n clavava un subtil sota de l’espatlla. Però vaig decidir callar i deixar que la seva mà seguís fent-se camí entre les meves cuixes. Recordo bé que només em vaig aturar un segon, quan va dir el nom d’aquella cambrera del Raval, i vaig notar com se’m clavava un altre clau invisible, molt més dolorós. Però fins i tot llavors vaig callar.
Avui avanço pel mateix caminet de ginestes i sento com el terror i la felicitat em cavalquen per l’esquena, conscient que la col·lisió és imminent.
De cop, arribo al punt on el camí s’interromp pel gorg. És un salt d’aigua més impressionant del que recordava i l’aigua no es recull en una textura de vellut fins molts metres més avall. Però si vull seguir endavant, l’he de creuar sí o sí. Abans d’enfilar-m’hi, però, torno a respirar. Inspiro, expiro. Sento la solitud. El preludi. El silenci, el soroll dramàtic de la cascada, l’aigua blanca que arrossega records fosos de l’hivern.
Falco el peu en una de les pedres més grosses i continuo. Una, dues, tres passes més cap amunt. Escalo fins a l’última roca i, amb les mans molles i lliures, m’aixeco al capdamunt de tot. Ja hi soc. Avanço per un camí esborrat fins que arribo al truc final de l’amagatall: el camí sembla que desaparegui darrere dels esbarzers, però, si arribes a l’altra banda de les branques, amb un parell d’esgarrinxades de peatge, la llum cau damunt d’un petit replà i s’obre per presentar el gran final.
La caseta de l’arbre.
Un blau marí suau s’ha apoderat de tot el cel. Un pantone elegant que contrasta amb la fusta acabada de pintar i amb les espelmes que il·luminen els marcs de les dues finestres. Putes espelmes. Quina foto. La ràbia intenta fer-se lloc entre un devessall d’amor, però no ho aconsegueix. Ja és massa tard. La silueta del Gonçal s’atura davant de la porta.
El piu-piu dels ocells es fon amb les notes d’una cançó que comença. El repic suau d’una bagueta inconfusible. La melodia que dona pas a una guitarra i marca el ritme d’aquesta bonica nit d’estiu. Ara sí: l’estiu és aquí.
Una corda surt disparada des de dins de la caseta i cau al costat dels graons a una distància calculada del terra, només apta per a atrevides. L’agafo de la punta amb totes dues mans, decidida a escalar-la, i la ressegueixo amb la mirada fins a trobar-me amb ell.
Les primeres paraules de la cançó entonades per una veu mallorquina s’enfilen per les branques: «Jo cant sa Lluna i s’estrella, sa jungla i es bosc animat…».
A l’altre extrem de la corda el Gonçal somriu i puc notar com em comença a devorar; està quiet i espera el moment just per cantar-me les paraules que se’m graven amb foc, per sempre, a la memòria: «Que sexi, que dolça i que freda, wa yeah…».
Tomàquets madurs
Hi ha dies que farien vomitar a un unicorn. Aquest n’és un.
Condueixo cap a Alp amb un somriure gloriós i tanco els ulls cada pocs segons per reviure la nit. M’oloro els llavis. Sostinc un ble de cabells humits entre la boca i el nas i recordo l’olor del xampú amb què me’ls ha ensabonat aquest matí.
He hagut de marxar a la tercera trucada de la mama perquè m’esperaven per dinar i ja no podia allargar més l’excusa —li he dit que hi havia cua a la pujada del túnel del Cadí, però totes dues sabem que és dimarts i que és mentida.
Passo per davant del banc del poble i no hi veig ningú assegut. Ni la Lina. No hi ha ningú al carrer. Aparco el cotxe fora del pati. Em retoco el maquillatge que em tapa el xuclet del coll i em deixo anar els cabells.
Les campanes de l’església toquen quarts de dues. La veu de la presentadora del telenotícies surt per la finestra del menjador de la Magdalena, que està sola i li discuteix l’argument. Entro al pati de casa i miro per les finestres: no hi ha gaire gent al restaurant. Millor, perquè faig mitja hora tard.
Decideixo entrar a la cuina per la porta del darrere i veig que a la tele hi ha TV1. Anne Igartiburu anuncia grans titulars a Corazón, corazón.
La veig d’esquena, parlant en veu alta mentre renta tomàquets. Duu la bata habitual, està tan gastada que no sabria dir quins en van ser els colors originals, però ara és gris clar i s’hi entreveuen uns quadrats roses i molts anys d’història. A les sabatilles hi té restes de terra de l’hort.
—Iaia! —crido massa i li faig saltar un tomàquet.
—¡Coññño! —contesta ella, allargant la «ñ» a consciència—. Hija mía, ¡qué susto me has dao, porfavooor! —Es gira amb els ulls tancats i la mà al cor, el cul al marbre.
I quan es recupera i jo em disposo a donar-li el bacallà, ella obre molt els ulls i s’atura amb un crit més fort que de costum —que és molt dir:
—¡Aiuuuuuuuuuh! —La mà al pit, l’esquena arquejada—. Madre del amor hermoso, pero ¡qué cara que me trae, mi niña! ¡Tú estás enamorada hasta las trancas!
Jo em quedo immòbil i penso que no sé si m’ha impressionat més el crit o la velocitat amb què m’ha llegit. Em poso bé els cabells i em giro per emmirallar-me i assegurar-me que no se m’escapa res.
—No hace falta que te mires ar mirai, que eso lo veo yo en los ojos, que son el reflejo del alma. Y tú tienes el alma atrapaíta perdida, mi niña…
L’abraço. Fa olor de lleixiu i d’hort.
—Però què ha passat? Què són aquests crits? —La mama arriba accelerada.
—La Rita me ha dao un susto que casi me meo encima.
—Així que hi havia cua, eh? —pregunta el papa, que em fa una abraçada que fa cruixir i s’asseu a mirar les notícies.
—Sí, a la pujada del túnel…
—Home, tu diràs, un dimarts de juny al migdia, a la Cerdanya ja se sap, es fan unes cues… —continua, irònic. Ara m’abraça la mama—. Mmm, colònia nova?
—Xampú —responc.
—Xampú.
Fa veure que no s’ha adonat que encara duc els cabells molls. I em fa un petó i em diu que ja era hora que vingués. Diu que faig molt bona cara. I jo somric i m’alegro de ser a casa. Sobretot perquè ningú recorda que ahir em donaven les notes d’anglès que determinaven el meu futur immediat i, per tant, també a llarg termini. Millor, que tinc molta gana.
Per dinar hi ha crema de carbassó, una safata d’embotits per parar un tren i sobrassada de casa. Feia un mes que no pujava i em sembla una eternitat.
Agafo els tomàquets i em torna la imatge del Gonçal ahir a la nit, quan els tallava amb la camisa mal cordada després d’haver fet l’amor per primera vegada, i jo l’escoltava pensant si seria possible, de veritat, aturar el temps.
—Rita, Rita?! —Les cares de tota la família em miren—. Rita! —crida una vegada més el meu germà a la porta de la cuina—. Tia, estàs molt a la parra, no?
—Albert! —El meu germà m’aixeca com si pesés tres quilos. Quan em baixa a terra em veu el xuclet.
—Ja era hora que vinguessis, no?
—¡Venga, va! ¡A la mesa to el mundo! —crida la iaia, traient l’espatlla de xai del forn.
Penso en quan vaig creuar la porta de la caseta fent un salt des de l’últim esglaó de fusta. Quan ja no vam dir res. Quan ens vam començar a despullar, molt lentament. Les seves mans dibuixant-me les cuixes per sota el vestit blanc, la cançó a l’orella, els seus llavis als meus pits. L’olor del seu alè. Els llençols nets i els formatges damunt d’un drap, a terra. Una botella de Camins del Priorat.
Compto els minuts que falten fins que anem junts a Girona. Mil pessics a la panxa.
—Per cert, divendres em necessiteu al restaurant? —pregunto—. M’agradaria anar a Girona.
—A Girona? —fa la mama.
—Sí, he quedat amb l’Astrid i els de la uni. També vindrà el Santi i el seu amic —calculo la magnitud del somriure, abans de dir el seu nom—, el Gonçal.
—El Gonçal, el de Cal Fuster de Das?
—Sí. —Arrufo el nas mentre reprimeixo el somni que un dia tots formarem una gran família i ens reunirem en aquest menjador el matí de Nadal, i ens asseurem a taula per posar la carn picada dins dels galets.
—No caldrà que ens ajudis, divendres —diu el papa, que no aparta la mirada de la tele i celebra el gol d’ahir del Ronaldinho—: aquesta setmana la tenim tranquil·la. Tu ves i passa-t’ho bé. Què n’opines, de la malvasia? Bona, no?
—Efectivament —continua l’Albert en aquell to adult que li surt amb els comentaris enològics—, es noten els sis anys de barrica.
El vi té aromes d’ametlles i de pela de taronja. L’alcohol es fa notar, però no despunta. I recordo el sabor de la tardor i les mans de la iaia, ossudes i arrugades, quan fan panellets i passen les tardes recordant històries de contraban.
—Boníssim! —exclamo, salvatge, pressionant-me el vestit damunt la panxa, tipa a rebentar.
—De verdad que siempre da gusto verte comer, hija. —La iaia em fa un petó ple d’orgull.
—Has suspès anglès, oi? —L’Albert i jo hem sortit al pati a fer tocs amb la pilota.
—Sí, Albert, sí… —Escalfo la cama esquerra amb tocs baixos—. Però no comentis res als papes, que estan una mica preocupats perquè aquest juny ha sigut fluix al restaurant.
—Aquest juny no ha sigut fluix. Cada any diuen el mateix, i després arriben tots els pixapins de cop i no donem l’abast. —Vint tocs—. Però, Rita, com pot ser?
—El què?
—Que hagis suspès! Que no t’hagis tret la carrera! Que no sàpigues conjugar el futur simple, hòstia!
—Ja ho saps, l’anglès i jo som incompatibles.
—Va, calla, però si has aprovat les assignatures més xungues de la carrera, i fa res vas treure un excel·lent en una assignatura d’escriptura, no?
—Cert. —Quaranta tocs.
—Ho veus?
—Era una optativa i vaig tenir un cop de sort. Em va venir una bona història. Però ara això és igual, la qüestió és que no tinc carrera. —Xuto la pilota alta i la recupero amb un control sorprenent.
—I llavors, què faràs? Quan l’acabaràs?
—Ai, doncs no ho sé. He fet Psicologia com podria haver fet taxidèrmia o gaita. M’ho hauria tret amb la mateixa desgana. —Seixanta-cinc tocs—. La qüestió és tenir una carrera, no?
—També podries començar algun curs d’alguna cosa que t’agradi molt fer, que et vingui de gust, i a partir d’allà…
—Sí, ja, com si fos tan fàcil saber què m’agrada.
—I què faràs l’any que ve?
—Albert, pesat! No-ho-sé! No m’estressis més. No sé res! És que s’ha de tenir tot calculat a la vida amb vint-i-tres anys o què?
—Sí, perdona. —L’Albert es permet una filigrana amb la pilota que posa en risc el comptador, però, com era d’esperar, acaba dominant. Me la torna. Vuitanta.
—De moment l’únic que sé és que aquest divendres me’n vaig a Girona amb el Gonçal i que d’aquí a dos caps de setmana serà la festa major de Puigcerdà!
—Ahà…
—La vida pot ser meravellosa encara que no tinguis ni puta idea de cap a on anirà després de la festa major del poble, saps?
—Si tu ho dius…
—Noranta-nou, cent!
L’alba
No puc dormir. Fa sis nits que no dormo. Només penso en ell i la seva esquena i la seva boca, i els formatges i el Wa Yeah. Avui, per fi, marxem a Girona.
Després de fer unes vuitanta voltes al llit, al final m’he rendit quan passaven pocs minuts de les sis. He baixat a la cuina i he afrontat el silenci únic del matí, quan hi ha més dosis d’esperança general, quan les olors estan en repòs i hi ha un ordre immòbil, tot a punt d’estrenar.
Encara carrisqueja algun grill, però tret d’això sento que amb el frec esponjós del calaix del pa fabrico els primers sorolls d’aquest divendres. Poso la llet a escalfar i vaig a l’hort a buscar tomàquets.
Un gall canta i l’Antònia comença a munyir la primera vaca. Jo em quedo una bona estona asseguda entre les tomaqueres, imaginant el dia. El Gonçal i jo pels carrers de Girona, el Gonçal i jo fent un gelat, el Gonçal i jo anant a…
—¡¡¡Toda la leche desparramááá!!! —La veu surt per la finestra com una ona expansiva. Corro cap a la cuina.
—Iaia! Xxxt! ¡No grites, hostia! ¡Que vas a despertar a todo el pueblo!
—Niña, mi arma, es que siempre haces lo mismo con la leche… ¿Qué haces tan temprano despierta? ¿Te encuentras mal o argo? —M’acosta un suc de taronja que m’acaba de fer.
—No podía dormir…
—Claro, si es que se te ve de aquí a la China, niña. Es por el Punsá ese… —afirma convençuda, escorrent la baieta plena de llet.
Em surt mig suc de taronja pel nas.
—Niña, que te me vas a ahogá.
—Iaia, se llama Gonçal, no Punsá.
—Gunsá, Punsá, qué más da. Mientras no sea un hijo de perra…
—Iaia, ¡qué dices!, si ni lo conoces…
—Créeme, no me hace ninguna farta.
—Pásame el aceite, anda.
La casa s’ha posat en marxa. La veu de l’Antoni Bassas a la ràdio. La iaia s’ha posat una mena de reixa al cap i ara aboca el cafè en una tassa gegant mentre taral·leja una de les seves cançons preferides de Radio Teletaxi. «Cómo le gusta la zanahoria al conejo de mi novia…».
Suco el pa a l’oli que queda al plat com si m’hi anés la vida, i faig un altre tall de llonganissa. I quan estic a punt de demanar a la iaia què collons és aquesta reixa, es gira amb la safata a les mans i un còctel gastronòmic que sobrepassa les calories que necessita qualsevol jugador de bàsquet de l’NBA: dos ous ferrats, una xistorra brillantíssima, una morcilla de ceba a punt d’explotar, dues llesques de pa xopes d’oli i una tassa de cafè amb llet.
—Pero…, pero ¿eso no era solo para tu cumpleaños?
—¡Ja! ¿Tú cómo crees que me conservo así de bien? ¿Comiendo lechuga? —S’ajusta la reixa del cap—. Tengo ochenta y cuatro años y el colesterol de un niño de doce que va pa cura. —Suca la morcilla a l’ou, i segueix—: ¿Y cómo crees que tengo la piel sin una arruga, eh? ¡Que la Nivea no da pa tanto, hija!
En realitat té la cara més arrugada que un llenyataire centenari basc.
—El secreto es una chistorra cada mañana —n’agafo un tros del seu plat—, y el aceite de Jaén, nena, el del primo de las Casillas de Martos.
—Tomo nota, iaia, que yo para llegar a tu edad como tú estás, como lo que haga falta.
Pujo corrent a vestir-me, que s’està fent tard. Com a cas extraordinari, ahir a la nit em vaig preparar la roba damunt de l’escriptori: texans estripats, jersei negre amb coll blanc i unes sabates de xarol negre. Conjunt arriscat però elegant. Girona sabrà entendre el meu estil.
—Me’n vaig! —crido fort perquè em senti tothom—. Torno aquesta nit!
I quan estic a punt de tancar la porta, el meu germà entra a la cuina amb un banyador a les mans, molt emprenyat:
—¡Iaia! ¡Me has vuelto a arrancar el forro del bañador! ¡Este era nuevo, hostia! —Aleshores l’Albert s’adona que la funda que busca la porta la iaia al cap i li passa la mala llet de cop.
Jo tiro un petó a l’aire —«Adeu!»— i surto al pati.
La furgoneta del Santi espera a la porta.
El restaurant més romàntic del món
Sempre que he vingut a Girona ha sigut de nit, per Barraques, i no m’he mogut de l’esplanada de sorra on era obligatori portar una birra en una mà i un porro a l’altra. Una vegada, amb la Koeman, recordo que vam veure un mico a l’espatlla d’algú, ens vam mirar i vam seguir com si res. Així que podríem dir que avui visito la ciutat per primera vegada.
Per als que hem crescut entre estovalles i cassoles, per als qui els pares ens han calculat l’alçada per les possibilitats que teníem de servir taules, anar a dinar al restaurant dels pares Roca és com anar a un concert dels Beatles.
Miro per la finestra des de fora i veig la mare Roca de refilada. Que fort. Paul McCartney. Llegeixo el menú i dubto entre escollir el bacallà amb samfaina, els peus de porc o el fricandó. Tinc temps, encara. Quina indecisió.
L’Astrid ja ha arribat però dissimula. Està guapíssima.
—Ja podem entrar. He reservat taula per a quatre… —anuncia ella, morta de vergonya i d’entusiasme.
—Aneu entrant, que he de fer una trucada —diu el Gonçal mentre s’allunya amb el telèfon a l’orella.
—El Gonçal està raro, em fa pànic que estigui parlant amb una altra tia ara mateix —dic a l’Astrid, amb desànim, mentre entrem al restaurant.
—Què va, no exageris, deu tenir gana —respon ella, per dir alguna cosa, mentre segueix el Santi com un gosset—. No entris en paranoia, tu, ara. Si ha sigut ell que t’ha convidat a venir fins aquí i vau follar fa dos dies!
Les taules s’omplen de clients puntuals i dels treballadors del restaurant dels fills que venen a dinar aquí cada dia, abans de la batalla diària en defensa de dues estrelles Michelin; penso que un dia m’encantaria anar-hi amb el Gonçal i tastar l’escamarlà amb artemisa.
Finalment m’he decantat pel fricandó. I a la tercera mossegada me l’he tirat per sobre. Tota la falda plena. Després que tots es riguessin de mi una estona un pèl massa llarga, el Gonçal ha proposat d’anar a fer el cafè a un altre lloc.
Ens hem perdut per carrerons de flors i de pedres, i hem vist heures que escalaven columnes en patis abandonats. Hem caminat pel casc antic, tan bonic com és, mentre l’Astrid i el Santi es rebolcaven per les cantonades. El Gonçal somreia, llunyà, i si no fos perquè el conec diria que tenia vergonya. Llavors he recordat la nostra última nit junts i he pensat que semblàvem idiotes, que només feia una setmana d’aquella nit. He decidit acostar-m’hi. Amb els batecs del cor a la gola m’hi he posat a menys d’un metre, però a l’últim segon ha vist alguna cosa i m’ha fet una cobra. Una puta cobra històrica.
—Mira-la! —ha cridat ell, i ha avançat pel carrer contigu per tornar amb una noia—. Rita, et presento la Sònia, és una amiga meva de la infància, de tota la vida. —«Amiga», «infància», «de tota la vida». Fantàstic. Esplèndid. Joiós. Alcem els cors, glòria, al·leluia!
—Hola, encantada… —he mentit, automàtica, impregnant-me de la seva colònia de pàtxuli. L’he repassada i li he mirat el cul i les mans i les dents.
La Sònia és una d’aquestes noies roqueres clixé dels anuncis de Levi’s: texans, samarreta blanca i jaqueta de pell. Té els cabells rossos i tan afro que sobresurten un pam per damunt del cap del Gonçal; duu els ulls pintats d’un negre profund que n’hi ressalta la foscor. Aquesta noia és tan cool que de cop sento que porto el vestit dels diumenges de l’Antònia.
—Per cert —he afegit, assenyalant-me la falda, graciosa, per trencar el meu propi gel—, aquesta taca no és d’un fricandó qualsevol, és fricandó de Can Roca!
—Molt bé, encantada —ha respost, amable, amb accent gironí. No sabria dir si ha sabut apreciar la broma.
De seguida han arribat el Santi i l’Astrid; duien els cabells esvalotats i els llavis inflats. I després de les presentacions pertinents hem vorejat la cantonada i a pocs metres ha aparegut la plaça de la Catedral. Ens hem assegut a la terrassa de l’Arc, just al final d’una escalinata llarguíssima que comença a les portes de la catedral. Les campanades anunciaven la tarda i el sol tenyia les façanes de taronja.
Són gairebé les sis i la Sònia i el Gonçal fa una bona estona que rememoren anècdotes passades que, he d’admetre-ho, són bastant divertides. Però estic molt molt contenta perquè la Sònia ha comentat no sé què de la seva parella. Té parella. Quina meravella de dia.
La tarda avança entre gintònics fins que es fa de nit i per fi abandonem els records infantils d’Els Pastorets amb malles marcant paquet i parlem de política i de teories de la conspiració. I quan ja pensava que tornàvem cap a la Cerdanya, de sobte sembla que a tots els han entrat unes ganes terribles de sopar.
Quan he arribat al replà per on s’entra al restaurant Le Bistrot, he pensat que aquell racó l’havia vist en una postal. Aquest arc, aquesta escala. Tota l’escena és un viatge en el temps, una pel·lícula.
La porta d’entrada al restaurant és de fusta antiga i s’obre per sota d’una heura llarguíssima que penja des de la teulada, quatre pisos més amunt. El Gonçal obre la porta fent-nos una reverència graciosa, que comença per la Sònia i culmina amb mi. I jo em poso vermella. Idiota.
M’aturo a l’entrada i parlo amb el cambrer, que és integrant de la comparsa dels Showboys del Carnaval de Palamós. M’explica que aquest any es disfressaran de Les Tres Bessones i que no sé què. Però tarda poc a adonar-se que ara mateix no em pot importar menys de què es disfressaran els Showboys i m’acompanya fins al nostre lloc. Em toca ocupar el cap de taula, al costat del Gonçal.
El Santi i l’Astrid continuen al seu món i el Gonçal i la Sònia, cinc hores més tard, encara riuen dels putos leotards d’Els Pastorets.
—Jo faré un timbal d’escalivada —responc—. I un gintònic, sisplau.
—El gintònic és per ara o per després?
—Ara. Per ara mateix.
Llanço una mirada a l’Astrid i m’aixeco en direcció al lavabo. Quan arriba m’ensabono les mans per tercera vegada.
—Tia, són imaginacions meves o… o es molen?
—Com? —L’Astrid reacciona com si acabés de sortir del llit després de follar tres setmanes seguides.
—Però no veus com el mira, la pava? I ell no fa res! Hòstia, que vam follar fa una setmana!
—Eh? Però què dius? Si ella té parella, ja ho ha dit. Tia, feia mil anys que no es veien, són amics de tota la vida…
—Potser sí… és que m’agrada molt… —contesto, ja sola, perquè l’Astrid torna a ser de camí cap a la taula.
De tornada a la meva cadira observo la sala amb les mans enllaçades sota la barbeta i espero el meu timbal d’escalivada. Gaudeixo de les pessigolles a les galtes del segon gintònic del dia. Veig els plats dels veïns i penso que potser hauria d’haver demanat canelons. Segueixo la safata del cambrer, plena de croquetes, i espero que giri cap aquí, però desapareix a la sala del costat.