Introducció
L’EMPERADOR FILÒSOF
No sabem si Marc Aureli estaria d’acord amb aquest títol que se li atorga tradicionalment. En la seva modèstia ens explica que es troba lluny del saber filosòfic i que ja és tard per a convertir-se’n en un representant. Aconsella d’acudir a la filosofia com a una medicina, i això és el que era per a ell: un recurs, un ajut en les difícils circumstàncies en què li va tocar viure. Tampoc no sembla que tingués ambició de ser emperador; parla de la vida de la cort en termes no gaire elogiosos i no vol «convertir-se en un Cèsar» (VI 30). Accepta el seu càrrec com una tasca que li ha assignat el destí i tracta d’acomplir-la posant tot el seu afany en el bé comú.
Marc Aureli Antoní, nom que va prendre quan va ser proclamat emperador, va néixer a Roma l’any 121 de la nostra era, en una família d’origen hispà que es va ennoblir posteriorment. El seu pare, Marc Anni Verus, va morir quan ell era encara un nen, cosa que va afectar el seu futur. Va criar-se amb el seu avi patern del mateix nom que el pare, que el va adoptar, i amb la seva mare Domícia Lucil·la, una dona de prou riquesa i de gran cultura. El seu entorn familiar va procurar-li una educació acurada i completa, segons els termes de la seva època. En el llibre I de les Meditacions, Marc Aureli expressa agraïment als seus mestres, molts dels quals van convertir-se en amics: entre d’altres, quant a filosofia, Rústic, Apol·loni, Claudi Màxim (els tres que més destaca), Sext, Cinna Catul, Claudi Sever, Alexandre el platònic; en gramàtica i retòrica, Frontó i Alexandre el gramàtic. Ja venia de la Grècia del segle IV aC la rivalitat entre retòrica i filosofia. Frontó volia fer d’ell un bon orador, requisit indispensable per a tothom que volgués dedicar-se a la política; però el seu temperament i la influència de Rústic —que li va fer conèixer l’estoic Epictet— el van inclinar més aviat als estudis filosòfics.
Lluny quedaven els inicis de l’Imperi romà, que solen datar-se el 31 aC quan Octavi, dit després August, va vèncer la conjuració de Marc Antoni i la reina Cleòpatra d’Egipte. Després d’un seguit d’emperadors que concentraven cada vegada més poder personal, sovint arbitrari, com ara Calígula i Neró, i d’un temps d’anarquia on n’hi hagué fins a tres en un sol any, una nova dinastia, la flàvia de Vespasià, Tit i Domicià (69- 96 dC) va donar lloc a una successió de bons administradors de l’imperi. Però «l’edat d’or», l’època dels «cinc emperadors bons» (96-180), vingué representada per la dinastia antonina amb Nerva, Trajà, Adrià, Antoní Pius i el mateix Marc Aureli. Adrià (amant del luxe, de la poesia i dels joves formosos) ja va apuntar a ell com a futur emperador. Molt diferent de caràcter fou el que el va succeir, Antoní Pius, que va rebre aquest sobrenom pel seu respecte a la religió tradicional. En les Meditacions (I 16) se’n fa un retrat summament favorable, podríem dir equivalent al del governant ideal. Va adoptar Marc Aureli, juntament amb Luci Verus, i el va designar successor, tot associant-lo a les tasques de govern També li va donar en matrimoni la seva filla, Anna Galèria Faustina. Malgrat que les males llengües li donaren fama de frívola i d’infidel, el seu espòs mostrava un gran afecte per ella. Van tenir catorze fills, dels quals només en van sobreviure cinc.
L’any 161, a la mort d’Antoní, Marc Aureli va convertir-se en emperador i va associar en el govern el seu germà adoptiu, encara que no estigués gaire qualificat per al càrrec. Amb el seu gran sentit de la justícia, va promoure nombroses mesures per a afavorir els més vulnerables, com ara esclaus, dones i nens. De caràcter pacífic, hauria preferit viure tranquil, dedicat a l’estudi, però la llarga pau de què havia gaudit l’imperi es va trencar i es va veure obligat a emprendre guerres quasi contínues en defensa del seu territori: el 161 va iniciar una campanya a Armènia contra els parts, i a Síria, confiant-ne la direcció a Luci Verus, que la deixà en mans dels seus generals per dedicar-se a la disbauxa amb la seva bella amant, Pantea. Acabada aquesta guerra, el 165, i després d’una epidèmia de pesta, dos anys després els emperadors es van enfrontar amb els marcomans a Pannònia i al Nòric (a la part occidental de les actuals Hongria i Àustria).
El 169 va morir Luci Verus i Marc Aureli va establir-se a Carnúntum, a la riba del Danubi, per lluitar de nou contra els marcomans, i després, contra els quads i els sàrmates, tots ells pobles germànics que amenaçaven les fronteres. El 174 la campanya va resultar victoriosa i fou commemorada en els baixos relleus de la columna Antonina (que encara es conserva a la Piazza Colonna de Roma). Poc després l’emperador va haver d’enfrontar-se a la revolta d’Avidi Cassi, que volia derrocar-lo, però el va assassinar un dels seus propis centurions. La mort de Faustina en un llogaret d’Àsia Menor va suposar una gran tristesa per a Marc Aureli. A continuació, ell va fundar a Atenes quatre càtedres dedicades a les principals escoles filosòfiques de l’època. En el transcurs d’una nova campanya contra els germànics a l’entorn de Vindobona (Viena) i arran d’un altra epidèmia, li va arribar la mort en què tant meditava i per a la qual tractava constantment de preparar-se. Era l’any 180 i tenia l’edat, que ell ja considerava de vellesa, de cinquanta-nou anys. Va succeir-lo el seu fill Còmmode, que, malauradament, no va adquirir les qualitats del seu pare i va exercir un govern caòtic.
Conservem una estàtua eqüestre en bronze de Marc Aureli, avui al turó del Capitoli de Roma. També alguns retrats, un dels quals trobat a Tarragona (l’antiga Tàrraco), que el mostren amb actitud noble i serena. Tant de les notícies dels seus biògrafs com de les Meditacions mateixes, podem intuir en ell un caràcter reflexiu, que cerca replegar-se en si mateix per trobar les veritats més profundes. S’ha dit que el seu comportament es corresponia amb els principis que exposa. Moderat i fins i tot ascètic, ens informa de la seva contenció en matèria de sexe (cosa molt diferent al costum usual dels emperadors). Prenent d’exemple l’austeritat del seu pare adoptiu, considera que és possible, malgrat viure en un palau, «no servir-se de guàrdia personal, de vestits luxosos, de làmpades, estàtues i coses semblants» (I 17). Tampoc no era gaire aficionat a les curses de carros ni als espectacles de gladiadors que apassionaven els seus contemporanis. Escriu des de la perspectiva masculina pròpia del seu temps, i així alaba el caràcter obedient, afectuós i senzill de la seva esposa, a més de proclamar l’exigència de «ser home» de veritat. Però alhora fa veure que la virilitat va lligada a les qualitats morals; un no és més home pel fet d’enfadar-se ni de recórrer a la violència. Davant les penalitats amb què s’ha d’enfrontar (guerres, problemes de salut, pèrdua d’éssers estimats) preconitza resistència, i aquesta seria la finalitat principal de l’obra que ens ha llegat.
LES MEDITACIONS
És el títol que més usualment es dona a l’únic escrit que conservem de Marc Aureli; a vegades també rep el de Reflexions, Pensaments, Soliloquis i d’altres. El títol transmès pels antics és ταὰ εἰς ἑαυτόν, literalment, «Els (llibres) adreçats a si mateix». Com veiem, estan escrits en grec, una llengua que Marc Aureli havia après en la infantesa i dominava perfectament. La raó principal se suposa basada en el fet que en grec s’expressava per excel·lència la filosofia, malgrat que ja hi havia notables filòsofs que escrivien en llatí.
Les Meditacions abasten un conjunt de dotze llibres o capítols d’extensió variable i contingut miscel·lani, sense que puguem assenyalar un tema predominant de cadascun, a excepció del primer. Se suposen redactades entre els anys 166 i 180; només dels llibres primer («Entre els quads, vora el Grànua») i segon («A Carnúntum») se’ns dona indicació dels llocs on van ser escrits, que coincideixen precisament amb els de campanyes militars de l’emperador. Això fa que el resultat tingui l’aparença de notes inconnexes, provisionals, que reforcen la impressió que estan escrites més per a un mateix que per a la publicació. Ara bé, no hauríem de descartar que Marc Aureli tingués la intenció que els seus pensaments poguessin servir d’ajut també a altres persones més endavant; ho indicaria el fet que estiguin en grec, la llengua de cultura, que faci ús de recursos literaris i que hi hagi alguns paràgrafs (com ara III 4, IV 3 i, sobretot, XI 18) més elaborats. Però, sigui com sigui, les circumstàncies de la seva vida no li van donar oportunitat de reorganitzar-los de manera més coherent. L’estil és a vegades obscur per la seva concisió, directe i sense ornaments retòrics. Però no exclou bells símils i metàfores, interpel·lacions i simulats diàlegs per a donar més vivesa a l’exhortació o frases lapidàries fàcils de recordar.
Les Meditacions se situen en la línia de l’estoïcisme,(1) un corrent filosòfic iniciat a Grècia en època hel·lenística, a partir del s. IV aC. Aquesta filosofia intentava oferir a l’ésser humà una tranquil·litat espiritual en èpoques de crisi i en remarcava la qualitat de «ciutadà del món», a part de plantejar noves teories sobre la naturalesa del cosmos. A Roma, un dels seus principals representants fou Sèneca (4 aC - 65 dC). Marc Aureli, com els estoics tardans, per sobre de l’especulació entorn del món físic se centra en l’aspecte ètic de la filosofia. No és un pensador original, sinó que adapta de manera personal les idees dels seus predecessors, principalment, d’Epictet i d’Apol·loni. També s’hi pot rastrejar el coneixement d’Heràclit i de Demòcrit, així com de les teories platòniques i epicúries. Sòcrates per a ell és exemple d’austeritat i saviesa.
El llibre primer presenta un caràcter diferent dels altres. Se suposa que va ser redactat en darrer lloc, com a pròleg o epíleg, ja que ve a ser el que en una obra moderna diríem una llista d’agraïments. L’autor mostra reconeixement al que ha rebut dels seus familiars i dels seus mestres, no sols a través dels ensenyaments, sinó, sobretot, a través del seu exemple; aquí ja tenim un esbós de les virtuts més preuades per ell: justícia, senzillesa, tolerància, generositat, sinceritat, domini de si mateix i caràcter amable, amb un gran sentit de l’amistat. En darrer lloc del llibre, ens enumera una sèrie de favors que considera que ha rebut dels déus, ja que no depenen de la seva voluntat ni de la d’una altra persona.
Com hem dit, el contingut de les Meditacions és molt divers i no s’expressa en forma de tractat sistemàtic, sinó de «píndo