CAPÍTOL 1
20 dies abans de l’atracament
DIUMENGE 12 DE JUNY DE 2022
DILLUNS 13 DE JUNY
DIMARTS 14 DE JUNY
DIMECRES 15 DE JUNY
DIJOUS 16 DE JUNY
DIVENDRES 17 DE JUNY
DISSABTE 18 DE JUNY (CAP DE SETMANA A SAINT-TROPEZ)
DIUMENGE 19 DE JUNY (CAP DE SETMANA A SAINT-TROPEZ)
DILLUNS 20 DE JUNY (ANIVERSARI DE LA SOPHIE)

Era una casa moderna. Un cub immens, tot ell de vidre, que s’alçava enmig d’un jardí impecable, amb piscina i una gran terrassa. La finca estava envoltada de bosc. Aquell indret era un oasi, un petit paradís secret protegit de les mirades i al qual s’arribava per un camí privat. Els que hi vivien eren tan de pel·lícula com la casa: l’Arpad i la Sophie Braun eren la parella ideal i pares feliços de dues criatures meravelloses.
Aquell matí, la Sophie va obrir els ulls a les sis en punt. Ja feia temps que es despertava sistemàticament a aquella hora. Al seu costat, l’Arpad, el marit, dormia com un tronc. Era diumenge, i a la Sophie li venia de gust dormir una estoneta més. Va fer mitja volta al llit, però no hi va haver manera d’agafar el son. Finalment es va llevar sense fer soroll, es va posar una bata i va baixar a la cuina a fer-se un cafè. Li faltava una setmana per tenir-ne quaranta i no havia estat mai tan guapa.
Des del llindar del bosc es veia perfectament l’interior del cub de vidre. Ajupit darrere un tronc, un home vestit amb roba fosca de fer esport que el feia invisible observava la Sophie a la cuina.
La Sophie, amb el cafè a la mà, contemplava els primers arbres del bosc, que marcaven el punt on s’acabava el seu jardí. Era el seu ritual de cada matí. Abraçava amb la vista el seu petit reialme sense sospitar ni per un instant que l’estaven espiant.
A pocs quilòmetres d’allà, al centre de Ginebra, un Peugeot gris amb matrícula francesa avançava per una avinguda deserta. A la llum de l’alba no es distingia la cara del conductor, a l’altra banda del parabrisa. El vehicle va cridar l’atenció d’una patrulla de policia. Uns llums rotatius blaus van il·luminar de cop les façanes dels edificis del voltant. Els policies van procedir a demanar la documentació del Peugeot i del seu conductor. Tot estava en ordre. Un dels agents li va preguntar què hi havia anat a fer, a Ginebra. «A visitar la família», va respondre. Els policies, visiblement satisfets, van marxar. El conductor es va felicitar per haver comprat aquell cotxe de segona mà tan barat i sobretot tan legal. La millor manera de passar desapercebut.
Davant de la finestra, la Sophie continuava contemplant el seu jardí. De vegades hi veia alguna guineu que vagava per l’herba. Una vegada fins i tot hi havia vist un cabirol. Li encantava, aquella casa. L’havia comprat amb el seu marit feia un any. Fins aleshores havien viscut en un pis al centre mateix de Ginebra, al barri de Champel. La idea d’una casa, amb un jardí per als nens, feia temps que la tenien al cap. La pujada dels preus dels immobles va fer que es decidissin a vendre el seu pis amb una bona plusvàlua i comencessin a buscar casa. Després de visitar aquella vil·la d’arquitecte situada a l’exclusiu municipi de Cologny, no van dubtar ni un segon. Es despertarien cada matí en aquell paratge idíl·lic a només quatre quilòmetres del centre de Ginebra, on treballaven tots dos. Unes quantes parades d’autobús, dotze minuts de cotxe o quinze minuts amb bici elèctrica per als més moderns: així de fàcil era passar d’un univers a l’altre.
L’home, amagat entre el sotabosc, ara observava la Sophie amb uns prismàtics militars. Va escrutar el cos esvelt que s’entreveia sota la bata curta i es va aturar dalt de tot de la cuixa, on es distingia el tatuatge d’una pantera.
Uns deu metres més enllà, el gos d’aquell home esperava resignadament, lligat a un arbre. Estirat en un llit d’herba, semblava acostumat a aquella rutina que havia començat feia unes quantes setmanes. El seu amo anava allà cada matí. A l’alba s’hi instal·lava i espiava la Sophie a través dels finestrals. Els Braun dormien amb les persianes apujades i es veia perfectament tot l’interior: així mirava com ella es llevava, baixava a la cuina a fer-se un cafè i se’l prenia davant de la finestra. Era tan irresistible. El tenia obnubilat. Obsessionat.
Quan es va haver acabat el cafè, la Sophie va pujar al pis de dalt i va tornar a entrar al dormitori conjugal. Es va treure la roba i es va ficar despullada al llit, on el seu marit encara dormia.
Des del bosc, l’home la mirava amb enveja. De cop i volta se li va fer present la realitat. Valia més que comencés a passar. Havia de ser a casa abans que es despertessin la Karine i els nens.
Va deslligar el gos i se’n va anar tal com hi havia arribat: corrent. Va agafar el camí, va tornar cap a la carretera i al cap de poc va entrar al nucli urbà de Cologny i va anar fins a una renglera de cases adossades, totes idèntiques. Era una promoció barata per a famílies de classe mitjana molt criticada pels habitants d’aquell municipi tan elegant i tan acostumat als xalets de luxe.
Així que va posar un peu a dins de casa, va sentir que la seva dona el cridava:
—Greg? Ets tu?
Es va trobar la Karine al menjador, llegint un llibre amb una tassa de te a la mà. La canalla encara dormia.
—Ja estàs desperta, amor? —va preguntar estranyat, intentant dissimular.
—He sentit que et llevaves i ja no m’he pogut tornar a adormir.
—Em sap greu, no et volia despertar. He sortit a córrer amb el gos.
En Greg, que només podia pensar en la Sophie, va anar cap al sofà i es va arrambar a la seva dona. Però era evident que la Karine no estava d’humor.
—Para, Greg, que es despertaran els nens. Un dia que puc llegir tranquil·la…
Capcot, en Greg va pujar a dalt a dutxar-se al lavabo de l’habitació de matrimoni. Es va estar una bona estona entomant l’aigua tèbia. Aquelles escapades matinals li podien sortir molt cares si el descobrien. S’hi jugava la feina. Que la Karine el deixés. Ell era el primer que s’avergonyia d’espiar d’aquella manera una dona que estava a casa seva. Però no se’n podia estar. Aquest era el problema.
Aquella fascinació per la Sophie havia començat feia un mes, en una festa a casa dels Braun. Des d’aquell vespre no era el mateix home.
*
Un mes abans
Dissabte, 14 de maig de 2022
En Greg i la Karine hi haurien pogut anar a peu, però feia un dia tan rúfol que s’havien estimat més agafar el cotxe. Des de casa seva era un trajecte de tres minuts encara no. Van enfilar el carrer de la Capite i, en acabat, seguint les indicacions del GPS, van trencar per un caminet privat que es ficava pel bosc i arribava fins a casa dels Braun.
—Sembla mentida —va comentar en Greg quan ho va veure—, vinc a córrer sovint per aquí amb el gos, i ni tan sols sabia que hi hagués una casa, al final del camí.
Era el primer cop que anaven a casa de la Sophie i l’Arpad. El motiu era una festa d’aniversari pels quaranta anys de l’Arpad. A jutjar per la multitud de cotxes que hi havia aparcats al camí, ja hi devia haver molta gent. En Greg va ocupar un dels últims llocs que quedaven a l’esplanada coberta d’herba i van anar cap a l’entrada, que estava oberta. Era un portal tot ell de metall, que desentonava amb la vegetació del voltant.
L’Arpad i en Greg s’havien conegut al club de futbol local, on jugaven els seus fills, d’edats similars. Tots dos formaven part de l’equip de voluntaris que s’encarregava del petit bar del camp, una activitat que els dies de partit permetia fer uns calerons per a la caixa del club. S’havien caigut bé de seguida.
La Karine encara no coneixia els Braun. Estava nerviosa. Solia estar incòmoda quan no coneixia el terreny. Per controlar els nervis es va posar a parlar:
—És un detall, que ens hi hagin convidat.
En Greg va assentir.
—Quanta gent hi haurà? —va preguntar la Karine.
—No ho sé.
—L’Arpad no t’ho ha dit?
—No.
—Però, quants, més o menys: una desena? Una trentena? Estic intrigada.
—Ni idea. No l’he organitzat jo, la festa.
—Però podria ser que l’Arpad t’ho hagués comentat.
—Doncs no.
—De què parleu, quan esteu junts al bar del club?
En Greg va arronsar les espatlles:
—Dels nanos, de la vida, de coses banals… De tot, menys dels detalls de la seva festa d’aniversari.
—En tot cas —va fer la Karine quan va veure que la conversa no anava enlloc—, és un detall que ens hi hagin convidat.
Van continuar caminant en silenci. En aquell moment n’hi havien molts, de silencis, entre ella i el seu marit. La Karine era conscient que el trasllat a Cologny, ara feia un any, no els havia provat gens. Abans vivien de lloguer en un pis al centre de Ginebra, al barri d’Eaux-Vives. Era un carrer amb molt de moviment, amb botigues de proximitat i el llac Léman a un pas. Hi estaven bé, en aquell pis. Era una mica just per a una família de quatre, però estava molt bé de preu. Llavors en Greg va heretar una mica de diners de l’àvia, i va començar a parlar com si fos un petit burgès. Calia invertir, i, si podia ser en totxo, millor, que era més segur que la borsa. A més, el banc te’n finançava el vuitanta per cent, i els interessos no havien estat mai tan baixos. Aleshores va començar a mirar immobiliàries i va trobar aquell projecte a Cologny: unes casetes adossades molt maques que es venien sobre plànol. Les fotos eren idíl·liques. Una casa de propietat, amb una mica de jardí. Viure com al camp, però a pocs minuts de la ciutat. En Greg deia que era impossible equivocar-se: feia dècades que el mercat immobiliari pujava sense parar. Així doncs, havien fet el pas. Havia anat tot rodat. El banc els havia deixat els diners, havien anat al notari a firmar les escriptures i, ara feia un any, s’havien plantat a Cologny, un poble de categoria. Però ella no s’hi havia acabat de trobar mai bé. Per començar, la casa era més petita del que es pensava: una cosa era veure les habitacions dibuixades als plànols, i l’altra, la realitat. Tot i que era força més gran que el pis on vivien abans, la Karine tenia la sensació que li faltava espai. Amb el temps es va adonar que el que li provocava aquella incomoditat era el nou entorn. I és que, en aquella elegant zona de l’àrea perifèrica de Ginebra, la majoria dels habitants podien presumir amb insolència de diners i èxit social: advocats, banquers, cirurgians, homes de negocis, amos de grans empreses… Només calia mirar els cotxes i les cases per veure que els seus propietaris havien triomfat a la vida. La Karine solia preguntar-se què hi pintaven allà tots dos: ella, que despatxava en una botiga de roba, i en Greg, que era funcionari. I aquella sensació s’havia accentuat encara més quan, parlant amb la gent, havia entès que, situats entre xalets de milionaris, els habitatges per a famílies de classe mitjana on vivien feien lleig. Inclús havia descobert, horroritzada, que els habitants de Cologny en deien «la Berruga», d’aquell grup de cases, i que el ple municipal fins i tot havia celebrat una sessió especial per aprovar una ordenança que prohibia que en el futur es tornessin a construir més promocions com aquella.
Cada dia, després de deixar els nens a l’escola, a pocs minuts a peu de casa, la Karine pujava al bus de la línia A, que connectava el camp de Ginebra amb el centre de la ciutat. Durant el trajecte, quan passava pel seu antic barri d’Eaux-Vives, no podia evitar certa nostàlgia. Baixava a la rotonda de Rive i continuava a peu fins al carrer del Roine, on hi havia la botiga on treballava. Així que es fonia entre la multitud, li desapareixia aquell neguit.
En Greg i la Karine van travessar la porta i van descobrir el que hi havia a l’altra banda. Un pati empedrat donava a un garatge vidrat a dins del qual es veien dos Porsche. Just al darrere hi havia la casa, tota de vidre i amb un disseny modern.
—Caram, tu, no s’estan de res! —va exclamar la Karine amb un xiulet—. A què dius que es dediquen?
—L’Arpad treballa en un banc, i la Sophie és advocada.
Es van plantar davant de la porta i en Greg va trucar-hi. A través dels finestrals veien la festa en ple apogeu. Tot de gent de quaranta i tants anys, vestits amb molt d’estil, ballaven assossegadament al ritme de la música de moda amb una copa de xampany a la mà.
La Karine es va mirar al reflex del vidre: anava elegant, vestida amb classe i bon gust, com sempre, però li semblava que no estava a l’altura d’aquella festa. Passava una mala època. N’havia fet quaranta-dos i tenia la sensació que havia deixat la joventut enrere. El mirall l’hi recordava cada matí.
Llavors es va obrir la porta, van veure davant seu l’extraordinària parella que havia sortit a rebre’ls i va ser com rebre un electroxoc. Eren la Sophie i l’Arpad. Encarnaven tot el que ells havien deixat de ser: enamorats, alegres, riallers i agafats pel braç. Un duo. Aliats.
L’Arpad, esplèndid, elegant i natural alhora, portava uns pantalons italians d’un tall impecable i una camisa d’un blanc enlluernador. Duia els últims botons sense cordar i se li entreveia un tors musculat.
La Sophie portava un vestit negre espectacular, curt fins a la cuixa i sexi a més no poder, que li realçava els pits ferms i li permetia lluir unes cames magnífiques, que les sabates Saint-Laurent de taló allargaven encara més.
Aquell vespre, veure la Sophie i l’Arpad era com quedar colpit per un llamp.
Van rebre la Karine i en Greg amb una alegre abraçada i els petons corresponents i els van portar cap dins per presentar-los als altres convidats. L’Arpad els va servir xampany i la Sophie va agafar la Karine de la mà i la va portar a conèixer les seves amigues. La Karine, alleujada, s’hi va trobar a gust al moment i va buidar la copa d’un trago. La Sophie l’hi va tornar a omplir de seguida i van brindar plegades.
La Karine havia caigut rendida als seus encants des del primer moment. Feia només uns minuts, davant del portal, havia condemnat per endavant la Sophie i l’Arpad pel crim de tenir aquella casa, aquells cotxes i aquella vida. S’havia deixat enganyar per les aparences. S’havia imaginat una gent arrogant, categòrica i vanitosa. I eren tot el contrari. Desprenien una cordialitat i una amabilitat especials.
Aquell vespre, per primer cop des que vivia a Cologny, la Karine va ser realment feliç. Va ballar, es va divertir i es va sentir guapa. S’hi va trobar a gust, en aquell ambient. Mentre va durar la festa, es va tornar a agradar a ella mateixa.
Però aquella coneixença en realitat era una col·lisió. Un xoc frontal. Un accident l’abast del qual ningú havia sabut veure. Excepte en Greg, per descomptat. Des que havia posat els peus en aquella casa, no podia deixar de mirar la Sophie. Estava electritzat. No era el primer cop que la veia, però no l’havia mirat mai amb aquells ulls. Al camp de futbol o al forn del poble, no havia copsat la bellesa ni l’animalitat que desprenia.
Mentre la Karine es divertia i anava encadenant copes de xampany, en Greg, totalment sobri, es va passar tota la nit espiant la Sophie. El fascinava tot el que feia: com parlava, com somreia, com ballava, com tocava l’espatlla al seu interlocutor. Cap a la mitjanit, quan va arribar el moment del pastís, va observar com mirava l’Arpad i va desitjar ser ell. Se li va penjar al coll, li va fer un petó molt llarg i el va ajudar a fer els primers talls. Llavors, davant de tothom, li va portar un regal embolicat. L’Arpad va fer cara de sorprès, sobretot quan va descobrir que sota l’embolcall hi havia un estoig Rolex. El va obrir i en va treure un rellotge d’or. Ella l’hi va posar al canell. L’Arpad es va mirar el rellotge, estupefacte. Aleshores va dir-li alguna cosa a cau d’orella i ella el va tornar a besar. Desprenien una complicitat que feia enveja.
Cap a la una de la matinada, en el moment àlgid de la festa, en Greg va perdre de vista la Sophie entre la petita multitud de convidats. De seguida va sortir en expedició de caça i la va trobar a la cuina, on estava posant uns gots al rentavaixella. Va intentar ajudar-la, però amb tan poca traça que n’hi va caure un a terra i es va esmicolar. Es va afanyar a recollir-ne els trossos i, quan ella es va ajupir al seu costat per imitar-lo, se li va arromangar el vestit i se li va veure el tatuatge d’una pantera a la cuixa. En Greg va quedar absolutament captivat. Pitjor encara: acabava d’enamorar-se.
—Ho sento moltíssim —li va dir—. Et volia ajudar i ja veus el resultat…
—Ho has fet amb tota la bona intenció —el va consolar ella amb un somriure.
*
Sota la dutxa, un mes després d’aquella festa d’aniversari, en Greg va recordar les paraules de la Sophie: «Ho has fet amb tota la bona intenció…». Però no era així. No ho havia fet pas amb bones intencions. L’endemà de la festa, mentre passejava pel bosc amb el Sandy, el seu golden retriever, va descobrir que podia arribar a casa dels Braun travessant el bosc. Des d’allà es veia perfectament l’interior del cub de vidre. En Greg no va poder evitar observar la família Braun, asseguda a la sala d’estar. Hi va tornar l’endemà a trenc d’alba, amb l’excusa de sortir a córrer amb el gos. Va veure la Sophie dreta davant del finestral. Des d’aleshores, hi anava cada matí.
Després de dutxar-se, en Greg es va vestir i va baixar a la cuina. Els seus fills ja s’havien llevat i estaven esmorzant croissants. Els va fer un petó, va seure a taula i, com cada matí des de feia un mes, va intentar convence’s que tot aniria bé i que el seu lloc era allà, amb ells.
Però faltaven vint dies exactes perquè la vida li fes un tomb.
Dissabte, 2 de juliol de 2022
EL DIA DE L’ATRACAMENT
9.31 h
El Passamuntanyes va empènyer el dependent i l’encarregat cap a la rebotiga. La Gorra va obligar el vigilant de seguretat a tancar amb clau la porta del local i després se’l va emportar també cap a dins. Si passava algú per davant de l’aparador, només hi veuria una botiga buida.
Quedaven sis minuts.
CAPÍTOL 2
19 dies abans de l’atracament
DIUMENGE 12 DE JUNY
DILLUNS 13 DE JUNY de 2022
DIMARTS 14 DE JUNY
DIMECRES 15 DE JUNY
DIJOUS 16 DE JUNY
DIVENDRES 17 DE JUNY
DISSABTE 18 DE JUNY (CAP DE SETMANA A SAINT-TROPEZ)
DIUMENGE 19 DE JUNY (CAP DE SETMANA A SAINT-TROPEZ)
DILLUNS 20 DE JUNY (ANIVERSARI DE LA SOPHIE)

Dos quarts de vuit, a la Casa de Vidre.
Mentre la Sophie acabava d’arreglar-se al pis de dalt, l’Arpad, davant dels fogons, anava fent pancakes i apilant-los sota la mirada riallera dels seus dos fills, instal·lats davant el taulell de la cuina. D’ostensible bon humor, els obsequiava amb un dels seus números amb truc secret, fent saltar els pancakes d’una paella a l’altra i enxampant-los al vol amb una ganyota que desencadenava la hilaritat de les criatures.
—Normalment només mengem pancakes el cap de setmana —li va fer notar l’Isaak, que tenia set anys—. És una ocasió especial?
—És festa! —va exclamar amb entusiasme la Léa, de quatre anys.
—La vida és una festa —va dir l’Arpad.
La Sophie va entrar a la cuina.
—El vostre pare té raó —va corroborar—. La vida és una festa. No ho oblideu mai.
Va fer un petó als fills i va abraçar el seu marit, que li allargava una tassa de cafè. Arrambada al cos d’ell, contemplava satisfeta el seu petit món.
—Si la vida és una festa, per què hem d’anar a l’escola? —va preguntar l’Isaak.
—Tenim un filòsof a casa, tu! —va exclamar rient l’Arpad.
—Què vol dir, un «filòsof»? —va fer l’Isaak.
—Si continues anant a l’escola ho sabràs —va replicar la Sophie.
—Qui ens hi porta? —volia saber la Léa.
—Els puc portar jo —va dir l’Arpad a la Sophie.
L’Arpad anava vestit amb roba d’esport. Era evident que no s’havia arreglat per anar al banc.
—Que t’han despatxat de la feina? —li va preguntar la Sophie, de broma.
Ell va riure.
—Havia quedat per esmorzar amb un client anglès, però va perdre el vol d’ahir al vespre. Ho aprofitaré per sortir a córrer i començaré a treballar una mica més tard.
La Sophie es va mirar el rellotge.
—Doncs em faràs un favor si portes tu els nens. Aquest matí tinc una reunió important i encara me l’haig de preparar.
Va deixar la tassa encara fumejant al taulell de la cuina i va fer un petó amorós a cadascú. Va travessar el passadís envidrat que portava directament al garatge, va pujar al cotxe i va marxar del seu petit paradís.
Pocs minuts després passava per davant de l’escola de primària de Cologny. Era tan d’hora que encara no hi havia ni una ànima. Quan va arribar a l’altura de la parada de l’autobús, va reduir la velocitat buscant la silueta de la Karine. A l’aniversari de l’Arpad, a part de coneixe’s i caure’s bé mútuament, havien descobert que treballaven a prop, al carrer del Roine. La botiga de moda estava a tan sols unes quantes desenes de metres de l’edifici on la Sophie tenia el despatx d’advocada. Des del dia de la festa, si veia la Karine a la parada, la recollia amb el cotxe. Així el trajecte a la feina oferia a les dues noves amigues la possibilitat de compartir un moment agradable. La Sophie no en va ser conscient fins aquell matí, quan es va adonar que li sabia greu no veure-la a la parada. Li agradava la seva companyia. Era una dona directa, natural i espontània, i explicava unes anècdotes delicioses que feien que el trajecte fins al centre fos una bona estona.
La Sophie aparcava al pàrquing subterrani del Mont Blanc, on tenia llogada una plaça. Sortien totes dues per les escales mecàniques que anaven a parar al moll Général-Guisan, davant mateix del llac Léman i de l’eixam de gavines i de cignes blancs que venien a buscar el menjar que els donava la gent. Feien un tros juntes i, al carrer del Roine, se separaven.
Aquell matí, mentre la Sophie aparcava al pàrquing del Mont Blanc, a Cologny, a la cuina de la Berruga, la Karine feia una escena a en Greg davant la mirada dels fills, que mentrestant es cruspien els cereals. El motiu de la discussió eren els nous horaris de sortir a córrer d’en Greg. Abans només corria al matí molt de tant en tant, i sempre sortia a trenc d’alba i tornava aviat per estar arreglat quan es llevés la canalla. Però, des de feia un mes, sortia a córrer cada matí sens falta, i a més ho feia més tard que abans, de manera que la Karine s’havia d’espavilar sola amb els dos nens i arribava tard a la feina sistemàticament.
—Surts massa tard a córrer! —li va retreure.
—Però si aquest matí he sortit a tres quarts de sis! —va defensar-se en Greg.
—Però en acabat el senyor ha de dutxar-se, s’ha d’arreglar i ha d’esmorzar tranquil·lament, mentre jo m’encarrego de tot! Per què has canviat d’horari? Quan sorties a les cinc anava perfecte. I deies que t’agradava sortir d’hora.
—Era massa d’hora. Després estic que no m’aguanto. Jo també tinc dret a dormir una mica!
—I jo què? Jo també tinc dret que algú em doni un cop de mà!
—Bé l’hem de treure a passejar, el gos —es va defensar en Greg.
El Sandy, el gos, havia arribat amb la casa nova: una idea nefasta. Al jardí minúscul de la Berruga no tenia prou espai per esbargir-se.
—En Sandy no necessita passar-se una hora corrent pel bosc!
—Però jo necessito que em toqui l’aire al matí, per aguantar la pressió de la feina.
—Doncs ves que et toqui l’aire al vespre, quan no facis endarrerir tothom! Avui tornaré a fer tard a la botiga. Què vols, que em despatxin?
En Greg va intentar calmar els ànims.
—Ves-te’n —li va dir—. Ja me n’ocupo jo, dels nens. Puc arribar una mica més tard a la feina.
La Karine va fer un petó als nens, va ignorar deliberadament els llavis del seu marit i va tocar el dos.
Li va anar bé l’aire fresc. Va començar a caminar de pressa cap a l’escola i va arribar a la parada de l’autobús amb l’esperança de veure venir la Sophie. Li agradava aquell tarannà tan desenfadat i natural que tenia. Admirava la desimboltura amb què anava per la vida, tan diferent d’ella, que tenia la sensació que ensopegava amb tots els obstacles. I no era una qüestió de diners, sinó de personalitat.
Quan va arribar l’autobús, el cotxe de la Sophie encara no es veia per enlloc. La Karine hi va pujar. Es va asseure al darrere de tot i va treure un paquet de la bossa, un detallet que havia comprat el dia abans per a la Sophie. Va desfer l’embolcall i en va treure un got isotèrmic per al cafè, ideal per als trajectes amb cotxe. La Sophie sempre es queixava que no tenia mai temps d’acabar-se el cafè abans de sortir de casa. De cop i volta, la Karine es va sentir una mica ridícula, asseguda al seu autobús, amb aquell regal a la mà. Tenia tan poca confiança en ella mateixa…
Poc després que passés l’autobús, l’Arpad, vestit per fer esport, deixava la Léa i l’Isaak a l’escola de Cologny. Just quan estava a punt de començar a córrer, va ensopegar amb en Greg, que també venia de deixar els nens a l’escola.
—Tens temps per anar a fer un cafè? —li va proposar l’Arpad.
En Greg va donar un cop d’ull al rellotge per calcular quant de retard portava i tot seguit va anunciar amb un somriure maliciós:
—Saps què? Que amb molt de gust. Ja no ve d’aquí… Però no vull robar-te l’estona que tenies per anar a córrer.
—Ja hi aniré a última hora.
—La teva dona et deixa anar a córrer a l’hora que vulguis?
—Sí, per què ho dius?
—No, per res.
Es van instal·lar a la cafeteria que hi havia allà mateix i van demanar dos cafès curts. De cop i volta, en Greg se sentia especialment bé. Tenia a veure amb la presència de l’Arpad, amb la seva naturalitat i aquella desconcertant llibertat per sortir a córrer un matí feiner i després canviar d’idea i asseure’s a fer un cafè. Al dia a dia d’en Greg, tot estava pautat, tot eren obligacions. Entre els nens i la feina, tenia la sensació que no li quedava ni un segon per fer res. I, si alguna vegada es podia agafar uns quants dies de festa per recuperar les hores extres, la Karine sempre l’enviava a fer els encàrrecs, li demanava que arreglés un moble o que portés el Sandy al veterinari.
L’Arpad parlava entre glop i glop de cafè, però en Greg estava tan concentrat observant-lo que ni se l’escoltava. Malgrat les aparences, l’Arpad i en Greg s’assemblaven. Eren tots dos uns bons pares de família i uns marits atents. Però, per a en Greg, era evident que l’Arpad tenia alguna cosa més. Una superioritat natural. Per això l’envejava. Però sobretot l’envejava per la Sophie.
—Tu què en penses? —li va preguntar l’Arpad, estirant-lo un altre cop cap a la conversa.
En Greg no tenia ni idea de què li deia l’Arpad.
—Que hauria de ser més com tu —va respondre.
L’Arpad va riure.
—Què vols dir? —va preguntar.
—Tenir una vida amb uns horaris més flexibles, guanyar més diners… Aquesta mena de coses!
—No et pensis, jo també tinc els meus maldecaps —va matisar l’Arpad—. Creu-me, la majoria dels clients del banc són uns torracollons. No hi ha manera de tenir-los contents. Volen que inverteixis per ells i que n’assumeixis tu tota la responsabilitat. Si tot va bé, consideren que és com ha de ser. I quan als mercats van mal dades, és culpa teva.
—No em referia només a la feina. La família, també…
—No tot és de color de rosa, tampoc. Quan tens fills no estàs mai tranquil. De vegades ens les tenim, amb la Sophie.
«I una merda —va pensar en Greg—, que sé com et desperta cada matí».
L’Arpad continuava parlant:
—Per cert, la Sophie en fa quaranta d’aquí a una setmana exacta i encara no li he trobat cap regal. S’accepten idees.
En Greg va assenyalar-li el canell i el Rolex que li havia regalat ella feia poques setmanes.
—Hauràs d’igualar això —li va dir.
L’Arpad no va respondre.
—Fareu una festa a casa? —va preguntar en Greg.
—No ho sé. La Sophie fa veure que no en vol fer una muntanya. Anirem a Saint-Tropez, a passar el cap de setmana amb els pares d’ella per celebrar-ho en família. I després ja veurem.
En Greg acabava de veure l’hora que era a l’esfera del Rolex i es va posar dret.
—Me n’haig d’anar —va dir.
—Sí, jo també. Ves tirant, convido jo als cafès.
L’Arpad va pagar el compte i a continuació es va obligar a córrer una estoneta. En acabat va tornar a la Casa de Vidre, es va dutxar, es va posar una americana i uns pantalons amb un tall impecable i va marxar de casa a bord del seu Porsche. Ja feia dies que donava voltes a allò de l’aniversari de la Sophie: volia lluir-s’hi amb un regal únic, original i més valuós pel significat que no pas pel que costés. Però, tenint en compte que ella li havia regalat aquell coi de Rolex, es preguntava si no li havia de regalar també una joia. Atribolat, va decidir fer un tomb ràpid pel carrer del Roine, l’artèria de Ginebra on es concentraven totes les joieries i les marques de luxe: potser mirant els aparadors s’inspiraria. Va deixar el cotxe a l’altura de la plaça Longemalle i va enfilar el carrer del Roine a peu, pregant per no ensopegar amb la Sophie. Va passar de pressa per davant de les botigues de rellotges i, quan va arribar als aparadors de les joieries, va alentir el pas. Un braçalet? Un penjoll? No acabava d’estar-ne convençut. Llavors, passant per davant de Cartier, va veure a l’aparador un anell amb forma d’un cap de pantera. Estava tallat en or, tenia tot de diamants encastats i els ulls eren dues petites maragdes. Va quedar captivat per la bellesa d’aquell objecte tan perfecte. Aquella pantera era la Sophie. Va entrar a la botiga sense pensar-s’ho dues vegades. Poc es podia imaginar en aquell moment les conseqüències que tindria aquella troballa.
A última hora del dia, quan va sortir de l’edifici on tenia el despatx, la Sophie no va veure l’home que l’esperava feia hores. Era el conductor del Peugeot gris de segona mà amb matrícula francesa que havia arribat la nit anterior. La Sophie va començar a caminar a pas lleuger cap al pàrquing del Mont Blanc per anar a buscar el cotxe. L’home la va seguir discretament, com un depredador assetjant la seva presa.
Podia començar la cacera.
Dissabte, 2 de juliol de 2022
EL DIA DE L’ATRACAMENT
9.33 h
Era una coreografia estudiada al mil·límetre.
Mentre el Passamuntanyes mantenia a ratlla els ostatges apuntant-los amb l’escopeta retallada, la Gorra lligava amb brides de plàstic els canells i les cames del vigilant de seguretat i del dependent. L’únic que no va acabar embridat va ser l’encarregat de la botiga. Els atracadors sabien molt bé el que feien.
La Gorra el va agafar i el va portar cap a la caixa forta principal. Mentrestant, el Passamuntanyes es va quedar allà vigilant els ostatges.
Quedaven quatre minuts.
CAPÍTOL 3
18 dies abans de l’atracament
DIUMENGE 12 DE JUNY
DILLUNS 13 DE JUNY
DIMARTS 14 DE JUNY de 2022
DIMECRES 15 DE JUNY
DIJOUS 16 DE JUNY
DIVENDRES 17 DE JUNY
DISSABTE 18 DE JUNY (CAP DE SETMANA A SAINT-TROPEZ)
DIUMENGE 19 DE JUNY (CAP DE SETMANA A SAINT-TROPEZ)
DILLUNS 20 DE JUNY (ANIVERSARI DE LA SOPHIE)

Dos quarts de vuit del vespre a Cologny.
A la parada del centre, va baixar de l’autobús una passatgera habitual: la Karine. Va començar a caminar cap a la Berruga amb pas cansat. Havia estat una jornada llarga i s’havia passat gairebé tot el dia dreta, ensenyant vestits als clients, o ajupida ajudant-los a emprovar-se sabates. Li feia mal tot: els peus, l’esquena i el cap. Per acabar-ho d’adobar, el trajecte de tornada havia estat especialment desagradable. L’autobús anava tan a rebentar que havia quedat esclafada entre els altres viatgers, a la mercè de les frenades i les accelerades. Quan vivien al pis d’abans, podia tornar a casa a peu. Era un passeig de quinze minuts a pas lleuger resseguint la vora del llac Léman. Sempre era un moment agradable, fes el temps que fes. Però aquell coi d’autobús… La Sophie s’havia ofert a passar-la a recollir a l’hora de plegar, però la botiga no tancava fins a les set del vespre i la Karine sempre sortia tard.
Quan va arribar a la Berruga, va comprovar que el cotxe d’en Greg no hi era encara: havia hagut de quedar-se a fer hores extres. Per no perdre el costum… Això volia dir que el sopar no estava fet. Va tenir un moment de desànim davant la porta de casa seva i llavors hi va entrar. El menjador, massa petit, estava fet un desastre, i els seus fills s’estaven escridassant i insultant davant la mirada impotent de la Natalia, la cangur.
La Natalia tenia vint anys i es dedicava bàsicament a fer-se fotos. Ni endreçava, ni netejava ni cuinava. («Jo estic aquí per ocupar-me dels nens»). Però, tal com deia en Greg: «És de confiança, i això és el més important». Això, i sobretot que es conformava amb una tarifa l’hora increïblement baixa que a tothom li anava bé: la Karine i en Greg podien permetre’s contractar-la i la Natalia cobrava per jugar amb el mòbil mentre la canalla perdia el temps fins que arribaven els pares.
La Karine va dir adeu a la cangur, va enviar els nens a banyar-se i va començar a fer el sopar. Després d’inspeccionar la nevera, va decidir que no tenia ganes de pelar ni de rentar ni de tallar res i es va decidir per una lasanya congelada. Va veure una ampolla de vi encetada i se’n va servir una copa. Començava a agrejar, però mala sort. Mentre s’escalfava el forn, va treure els plats bruts de la pica («Gràcies, Natalia») i va rentar el got isotèrmic que havia comprat per a la Sophie, perquè al final l’havia fet servir ella. Va sonar-li el mòbil. Era precisament la Sophie. La Karine va respondre de seguida.
—Aquest matí no t’he vist, a la parada —va lamentar-se la Sophie.
—És que he tornat a sortir tard. Els nens i tota la pesca. I en Greg i aquesta punyetera dèria de sortir a córrer…
La Karine va sentir una música de fons i es va pensar que la seva amiga estava en un concert. Potser a l’òpera.
—Que molesto? —li va preguntar.
—No, en absolut. A més he sigut jo qui t’ha trucat —li va recordar la Sophie.
—És que com que se sent música clàssica, em pensava que…
—És l’Arpad, que ens està torturant —va explicar-li la Sophie mentre picava l’ullet al seu marit, enfeinat a la cuina.
Mentre ella assaboria una copa de vi arraulida al sofà de la sala d’estar, l’Arpad, des de la cuina, li va fer notar prou alt perquè ho sentís la seva interlocutora:
—Qui fa el sopar tria la música!
—El teu marit cuina? —va preguntar la Karine.
—Diu que el relaxa.
—És l’home perfecte —va assegurar la Karine.
Mentre parlava observava el desordre de casa seva i la lasanya precuinada. Els nens van baixar en tromba del pis de dalt cridant més fort encara que abans. Es trobava a l’altre cap del cable del telèfon, però se sentia en un altre món.
—T’haig de deixar —va dir la Karine—, tinc dues criatures mig despullades i mortes de gana al menjador.
—Em sona —va replicar la Sophie amb un somriure.
—Ho dubto molt —va respondre la Karine—. Tu hi tens una orquestra simfònica, al menjador. Jo hi tinc un zoològic.
La Sophie va deixar anar una rialla.
—Et recullo demà al matí? —li va preguntar.
—Si hi arribo a temps…
—Passo a buscar-te per casa. Et faig un toc de clàxon quan sigui allà, i tu surts i deixes en Greg que s’espavili tot sol. Fins demà, bonica.
La Sophie li havia dit «bonica». Feia molt de temps que ningú l’hi deia. La Karine va agafar el got isotèrmic i va decidir tornar-lo a embolicar. Encara que estigués fet servir, l’hi podia regalar igualment, oi?
Aquell vespre, a la Casa de Vidre, la família Braun es va menjar el plat que havia cuinat l’Arpad per sopar. En acabat, la Léa i l’Isaak se’n van anar a dormir i va començar el mateix ritual de cada dia: els nens i la Sophie es van ficar molt junts al llit de l’Isaak, i l’Arpad els va llegir fent molt de teatre uns quants capítols del llibre que havien començat feia pocs dies. Aquella estona de lectura era sempre un moment de complicitat per a tota la família. L’Arpad no es cansava mai de veure’ls tots tres pendents dels seus llavis. Com més es ficava l’auditori dins la història, més s’escarrassava ell a adornar la narració. Per ell, ja es podia aturar el temps.