Als marges

Elena Ferrante

Fragmento

marges

Nota de l’editora

A l’origen d’aquest llibre hi ha un correu electrònic del professor Costantino Marmo, director del Centre Internacional d’Estudis Humanístics Umberto Eco. En transcrivim un fragment a continuació:

Penso en la tardor del 2000 com el millor moment per a les tres conferències obertes a tothom que Elena Ferrante podria dictar a la Universitat de Bolonya, en tres dies consecutius, sobre qüestions relacionades amb la seva activitat d’escriptora, la seva poètica, la seva tècnica narrativa o allò que li plagui més, i que puguin resultar d’interès per a un públic ampli no especialitzat.

Perquè les Eco Lectures són justament això, part d’una tradició de Lectiones magistrales impartides per personalitats de la cultura nacional i internacional que Umberto Eco, en aquella època director de l’Escola Superior d’Estudis Humanístics, va decidir de proposar a la universitat i a la ciutat de Bolonya, a la primeria d’aquest segle. La primera tongada va anar a càrrec d’Elie Wiesel (al mes de gener del 2000) i l’última, d’Orban Pamuk (primavera del 2014).

Després van venir la pandèmia i la reclusió, que van fer impossibles les trobades públiques. Però mentrestant l’Elena, que ja havia acceptat la invitació, va redactar les tres conferències. I així, al mes de novembre del 2021, l’actriu Manuela Mandracchia, en el paper d’Elena Ferrante i en col·laboració amb l’ERT (Emilia Romagna Teatro), va recitar els tres textos al teatre Arena del Sole de Bolonya.

La lliçó de lectura i escriptura de l’autora es completa en aquest volum amb l’assaig La costella de Dant, escrit a proposta de l’ADI, Associazione degli Italianisti, del professor Alberto Casadei i del president de l’ADI Gino Ruozzi. La ponència va tancar el congrés Dante e altri classici (29 d’abril de 2021) i el va llegir l’estudiosa i crítica Tiziana de Rogatis.

SANDRA OZZOLA

marges-1

La pena i la ploma

Suscríbete para continuar leyendo y recibir nuestras novedades editoriales

¡Ya estás apuntado/a! Gracias.X

Afegit a la llista de destijos