Pròleg
La nit de la tragèdia
Barcelona, novembre del 1969
Des de l’exterior, la casa dels marquesos es veu tan esplèndida i plàcida com sempre. Els núvols de tardor oculten una lluna blanca que no aconsegueix il·luminar del tot el jardí, molt ben cuidat. Aquesta mateixa lluna que fa tan sols uns mesos l’ésser humà va aconseguir trepitjar per primera vegada en una gesta inaudita ara s’amaga, com si pressentís que la calma que es respira als voltants d’aquest edifici del Putxet barceloní és només aparent, un engany, com si l’escena que podríem veure, si poguéssim travessar-ne els murs, fos en realitat ben diferent.
La lluna no s’equivoca. N’hi hauria prou amb passar la porta, recórrer el vestíbul de la casa i pujar l’escala fins a l’habitació del marquès, i, un cop dins, constatar que la pau de l’entorn és una fal·làcia. A l’interior, aliè a qualsevol patiment o esperança, jau el cadàver del senyor Julio Urquízar, marquès de Soto, amb un forat de bala al pit. Fa uns minuts tenia a les mans una de les seves escopetes de caça, la seva favorita, del calibre dotze, perfectament carregada, aparentment a punt per defensar-lo d’una amenaça, de la qual, evidentment, no l’ha salvat. En els ulls sense vida del marquès s’entreveu la por, aquell instant de pànic i dolor que antecedeix la mort, però també alguna cosa més: una expressió de sorpresa, d’incredulitat, que li va emmascarar les faccions just abans que el cor deixés de bategar-li.
És clar que des de fora de la casa ni tan sols s’endevina aquesta escena macabra. El que sí que podria veure un vianant que casualment hi passés a la vora és una ombra furtiva que fuig espaordida. És la silueta d’algú que va armat i que en aquest moment maleeix interiorment aquesta lluna que, farta d’amagar-se, es diria que ha decidit apartar-se del núvol just per revelar la seva presència.
Quan ho fa, però, l’ombra ha aconseguit allunyar-se ja d’aquesta casa, d’aquest crim, d’aquest cadàver, de manera que la seva llum freda tan sols pot il·luminar un escenari ple de preguntes.
Les respostes, tanmateix, ja no són aquí.
Les respostes solen amagar-se entre les boires fosques del passat.
PRIMERA PART
1
Pares i fills
La reixa automàtica es va obrir amb un moviment suau i el pesant Bentley va accedir al camí de grava, que va cruixir al seu pas. En Julio Urquízar va comptar mecànicament els vint-i-quatre roures que el conduïen fins al templet que protegia l’entrada de la casa de la seva família, situada molt a prop del Tibidabo, a la part noble de Barcelona.
En Sebastián, el xofer, va baixar del vehicle immediatament per obrir la portella al seu patró, però quan va haver donat la volta al Bentley, en Julio ja n’havia baixat.
—Voldrà res, més tard?
—Sí, torna a dos quarts de sis. Potser no sortiré, però, per si de cas, queda’t aquí.
—Sí, senyor.
El marquès es va adreçar lentament cap a la casa; a la porta, ja oberta, l’esperava una criada, i ell li va lliurar la bufanda i l’abric.
—Bon dia, senyor.
—Hola, Matilde. Seré al meu estudi, procura que no em molesti ningú. Si decideixo no baixar a sopar, avisaré perquè em pugin alguna cosa.
—Sí, senyor.
—Ah, digues a la cuina que seguiré el règim.
—Sí, senyor.
Quan sortia dues nits seguides i s’excedia amb el menjar, l’úlcera li passava factura. També l’edat. Des que havia fet el mig segle, notava la diferència. Va pujar a poc a poc l’escala de fusta que conduïa al seu estudi i es va disposar a ordenar una mica els seus pensaments.
Va buscar la clau al fons d’una de les butxaques dels pantalons i, com que se li resistia, va donar una estrebada seca a la cadena on duia lligat el clauer, però se li va enganxar a la tela i li va fer un estrip. «Quina murga», va pensar mentre entrava a l’espaiosa estança. Estava en penombra, de manera que va córrer la cortina i va obrir els porticons del balcó. A l’instant, una olor intensa va pujar des del jardí, i els sentits se li van extasiar. El seu olfacte va detectar el marduix i el codony, i la vista se li va recrear en el color ciclamen de la buguenvíl·lia del porxo.
Va tancar novament i va graduar la llum tal com a ell li agradava. Aquest estudi era el seu sancta sanctorum, l’únic lloc de la casa on se sentia relaxat i aconseguia ser passablement feliç. Es va adreçar a una tauleta i va buidar les butxaques en una petita safata. S’hi van amuntegar les claus, l’encenedor, la cartera, l’agenda, les ulleres i la capseta de plata amb les pastilles de cafinitrina que portava sempre al damunt des de l’últim ensurt que va tenir a Niça. Es va desvestir sense presses i es va trobar immers en el reconfortant plaer d’una dutxa a la banyera. En acabat, es va embolicar amb una tovallola blanca immensa i immaculada i es va mirar al mirall. Davant seu va veure un home que li va resultar vagament conegut, algú amb un lleuger aire de família, per bé que prematurament envellit i amb una ombra d’angoixa al fons dels ulls. Es va fixar en la incipient papada vertical de vell esprimatxat. Va dubtar, però es va obrir la tovallola i va deixar al descobert un tòrax estret seguit d’aquell abdomen inflat que els homes prims mostraven quan s’engreixaven, tot això sustentat per dues cames fibroses, potser l’única cosa positiva del conjunt. Va acabar d’eixugar-se, va agafar l’ampolleta de colònia, se’n va abocar una mica a les mans, es va humitejar els cabells i es va pentinar. Tot seguit es va vestir amb roba neta i es va posar al damunt un batí de seda.
Dos cops lleugers van sonar a la porta. Era en Martín, el majordom.
—Perdoni, senyor, la Matilde m’ha advertit que no vol que ningú el molesti, però és que tinc dos encàrrecs per a vostè.
—Tant se val. De què es tracta?
—La senyora ha trucat dient que arribarà tard, que no l’esperi per sopar, que prendrà alguna cosa al club de bridge. Cap a dos quarts de sis vindrà la tata del senyoret Julio, i ha sol·licitat veure’l, si no és gaire molèstia. Li preparo un Martini, senyor?
—Mmm, ja que ets aquí...
El majordom es va dirigir al moble bar mentre en Julio s’asseia a la seva butaca favorita de cuir negre i agafava el diari; després, en Martín li va deixar la beguda en una tauleta auxiliar, a l’abast de la mà.
—Gràcies.
—L’aviso quan arribi la tata.
—Sí, si us plau.
—Vol res més, el senyor?
—No, gràcies, Martín, pots retirar-te.
En Julio va mirar un instant la copa i va recordar la seva última visita al metge. «Ni alcohol ni tabac. Per a tu, són verí», havia tornat a advertir-li. Però ell ho havia intentat vint vegades i vint vegades havia tornat a caure-hi. La seva maleïda falta de voluntat, que tant havia influït en la seva vida, també en allò es deixava notar.
Va fer un glop i va treure les ulleres de l’estoig, va desplegar la premsa i va netejar les lents amb un gest mecànic i absent. En aquell moment li va venir al cap un episodi de la seva vida, com si fos la imatge d’una vella pel·lícula en blanc i negre. La seva falta de voluntat, la seva maleïda falta de voluntat!, havia estat el factor determinant de la seva existència.
Va fer un altre glop de vermut mentre la seva ment papallonejava entre el passat i el present. L’olor de caoba i de cuir el va fer tornar a l’estudi, i amb la vista va recórrer lentament les parets: fotos, trofeus de caça, copes de campionats de tir al colom... Aquell era el seu món, un món de confort i d’aïllament ben apartat de l’entorn, un espai singular en què se sentia bé, però veia amb malenconia que aviat formaria part del passat. Se sabia membre d’un selecte grup en perill d’extinció. Llocs com el Círculo Ecuestre o el Club de Tir formaven amb la seva persona una simbiosi perfecta; de la resta, no volia saber-ne res. En altres ambients se sentia estrany i insegur, cada dia estimava més la seva soledat i hauria volgut no conèixer tanta gent que es veia obligat a saludar. Era un esteta del segle XIX.
La fàbrica tenia problemes, però el marquès es consolava pensant que no havia fet res perquè funcionés malament, com tampoc no havia fet res perquè funcionés bé. Tenia en plantilla un director general, un gerent i un administrador, i, a parer seu, el mèrit o el fracàs era d’ells.
Els ulls li van seguir vagant en la semipenombra i van topar amb la foto de la Marina muntant l’Espurna. La seva filla era l’ésser que més estimava al món i potser la seva única font d’il·lusió. La Marina, a vint-i-dos anys, era una bellesa rossa. En ella es combinaven a la perfecció els trets eslaus de la mare amb una desimboltura molt ibèrica.
Sabia que el seu amor era correspost, encara que ja no amb l’admiració de quan era petita i ell li ensenyava a muntar, sinó amb la tendresa d’algú que, malgrat veure les debilitats del pare, l’estimava per damunt de qualsevol cosa.
La Marina era forta, més forta que ell, naturalment; més forta que el seu germà, sens dubte. En Julio José era un nihilista, gairebé res no valia la pena per a ell, només li agradava viure de nit. No havia trobat cap cosa que el fes vibrar, ni l’esport, ni l’art, ni els viatges..., res de res. Com era possible que, sent germans, fossin tan diferents?
Va recordar un dia que la seva filla, que llavors devia tenir uns quinze anys, va arribar d’una festa més tard de l’hora acordada, i la seva mare, sense dir res, li va alçar la mà. Abans de rebre la plantofada, la Marina la va subjectar pel canell i li va dir: «No ho intentis mai, jo no soc el papa». Ell va sentir una profunda pena en sentir-ho, però també orgull. Per fi algú s’atrevia a plantar cara a la seva dona.
Pel que feia a en Julio José, el marquès havia arribat a la conclusió que li era impossible entendre-s’hi. Parlar amb el seu fill era com intentar dialogar amb un extraterrestre. El jove li retreia la seva riquesa heretada però, a la vegada, se’n beneficiava sense el més mínim remordiment. A en Julio José li agradaven totes les coses que disgustaven el seu pare, i viceversa. Estimava el desordre, la bohèmia, passejar entre gent estranya. Freqüentava aquella mena de personatges que estaven fora del marc del que en Julio considerava «com havien de ser les coses».
El marquès pensava que els artistes eren diferents, potser per això eren artistes. Quan organitzava una festa a casa seva, era conscient que un tipus pintoresc aportava glamur i un color especial. De les seves parets penjaven llenços de Goya, a més d’autèntiques joies del Renaixement italià. Els tenia pel plaer de gaudir-ne, no per esnobisme de nou-ric, perquè, per bé que era ric, naturalment no era nou.
Quan parlava de «tipus diferents» es referia a aquella fauna que es movia amunt i avall per les Rambles i que sempre l’inquietava quan anava al Liceu. Contraris al règim, universitaris que organitzaven reunions clandestines i clamaven per la democràcia, nois de cabells llargs i jaqueta de pana. Va intentar que al seu fill li agradessin les mateixes coses que li agradaven a ell... Equivocació rotunda. Cadascú estimava el que estimava, i les preferències no es podien canviar tan fàcilment.
El que el marquès exigia a en Julio José, almenys, era correcció, tracte respectuós i ordre dins de casa seva. Una esperança remota li bategava dins del cor, ara que el seu fill feia el servei militar. Alguna cosa li deia que allà hi havia l’última possibilitat que el noi canviés, malgrat que, amb les seves influències, tenia les coses més fàcils.
Volia que es redrecés; ell ho havia intentat sense èxit, de manera que confiava que algú totalment aliè a la família aconseguís centrar-lo. No pretenia que el seu fill se li assemblés en tot, però tampoc no volia que fos la seva antítesi.
Era conscient que s’havia equivocat. Des del primer dia li havia donat tots els capritxos. Mai no li havia negat res, quan, en realitat, segurament el plaer més gran del món era desitjar alguna cosa i treballar per aconseguir-la. En Julito va tenir fora d’hora motos, cavalls, cotxes... S’havia equivocat amb ell, sí. Però els gens també hi devien haver influït, perquè el marquès havia tractat de la mateixa manera la Marina i ella era completament diferent. Com ell, la seva filla era una apassionada del camp i els cavalls, i agraïa qualsevol regal que li fessin. Les coses li duraven molt més perquè les cuidava. Va saltar d’alegria quan li va regalar el seu primer Mini, mentre que en Julio va tenir el Lancia parat a la cotxera durant un any sencer perquè no es treia el carnet. Ara ella conduïa un petit Triumph que estava sempre relluent, cosa que no passava amb el Porsche del seu fill.
Pensar en en Julio José li va fer venir al cap el seu propi germà, l’Enrique, i l’estiu del 1938, quan el noi va arribar a casa radiant amb l’estrella de sis puntes sobre fons negre d’alferes provisional. Estava en deute amb el seu germà, havia donat tantes vegades la cara per ell... Sempre el va ajudar a la facultat, a la Falange..., o sigui que, malgrat que el seu pare li havia aconseguit una feina de sanitari a Sant Sebastià, en Julio va decidir anar-se’n al front amb ell.
Un dia inexplicable, una bala estúpida, a les acaballes de la contesa, va deixar un germà sense germà i un assistent sense oficial. Una bala que segurament anava destinava a un altre però va tocar l’Enrique, que, com sempre, s’havia avançat al seu moment. Se li va morir als braços, i el va deixar sense ombra, aclaparat i, cosa encara pitjor, amb una última frase al cap que li pesava com una llosa: «Julio, continua tu per mi». El camí de la vida se li va fer costa amunt, i a partir de llavors cada decisió que va haver de prendre va ser com un part per a ell. Havia plorat tantes nits cridant el seu germà... El seu pare, ja gran, es recolzava en en Julio creient que era l’Enrique. Però ell no era el seu germà, no tenia la seva empenta, li costava prendre decisions i era plenament conscient que no havia creat mai res. Vivia del capital heretat, cada vegada més minvat a causa de les seves funestes inversions.
La tarda queia, i van trucar a la porta.
—Sí?
—Senyor, la tata del senyoret Julio és a la cuina i també ha vingut el xofer.
—Digues a la tata que baixo d’aquí a un quart d’hora.
Li feia molta mandra, però havia de fer-ho. La dona marxava molt contenta quan baixava a saludar-la i parlava una estona amb ella.
Havia treballat molts anys a la casa, i havia estimat moltíssim els nois. La seva imatge li feia venir a la memòria els anys més feliços de la seva vida; recordava com la va ajudar quan el seu xofer es va casar amb ella i temps després va aconseguir que el contractessin en el servei d’ambulàncies de la ciutat.
Li va saber molt greu que marxessin de la casa. Els seus tres fills, en Jacobo, la Marta i en Tonio, eren ferms i ben plantats, i quan el visitaven per Nadal es posaven els seus millors vestits. La felicitat no tenia res a veure amb els diners, i gairebé diria que tampoc amb la salut. Era feliç qui estava en pau amb ell mateix i conforme amb el seu entorn. La sardina o el caviar no eren importants.
Es va aixecar amb la intenció d’adreçar-se a la cuina. Si continuava amb les seves cabòries, a la pobra tata se li faria tard. De manera que baixaria a saludar-la i després se n’aniria una estona al club. Allà era una altra cosa. Era en Julio, eren els amics de sempre, era el pòquer amb el seu grup, era parlar entre iguals de temes comuns sense sortir d’un món encasellat que començava a extingir-se. La bohèmia del seu fill li resultava incomprensible tenint a l’abast de la mà el que ell li oferia.
Abans de sortir de l’estudi, es va mirar al mirall, es va passar la mà pels cabells, es va allisar el batí i va fer que la punta del mocador sortís una mica més de la butxaca, on hi havia brodades les seves inicials sota una petita corona.
Va entrar a la cuina, cosa que suposava un gran esdeveniment, perquè el senyor marquès rarament s’hi deixava veure, i es va acostar a la tata.
—Què hi ha, Juana? Com va tot?
—Molt bé, senyor marquès. Molt contenta de veure’l. Quin bon aspecte que té! Està molt guapo.
Sens dubte, era l’única persona del servei que tenia el coratge i la confiança de dir-li una cosa així.
Els criats estaven drets en actitud respectuosa. Miraven amb admiració aquella bona dona que s’atrevia a parlar d’aquella manera al marquès.
—El senyor, però, està fent panxeta. Que ha deixat de muntar a cavall?
—No, però els anys no perdonen, Juana... Que un ja no és el que era. Ja n’he fet cinquanta-quatre...
—El senyor sempre està de bon veure.
—No siguis exagerada, dona... Explica’m coses. Com va tot?
—Doncs bé, senyor... No em puc queixar. Els nois són molt bons, la noia ja està pensant a casar-se, encara que falta una mica. En Jacobo s’ha posat a fer boxa i em té desesperada, però el seu pare encara em té més desesperada...
—En Genaro? Per què?
—Perquè a mi em ve amb romanços dient-me que no li agrada que el noi faci boxa, però després va presumint pel barri... Un dia agafaré l’escombra i els faré fora de casa a tots dos.
—Si a en Jacobo li agrada la boxa, deixa’l fer, és un esport com qualsevol altre.
—No, senyor, no, esport és el que practica vostè. Això de muntar a cavall és fantàstic, però donar-se trompades amb els altres nois ni és cristià ni prova a ningú. De tota manera, qui em té més preocupada és el meu Tonio... Encara que m’estimo més no parlar-ne, senyor. Ja ho diuen: de desagraïts, el món n’és ple. I no és que el noi sigui dolent, no. Però les companyies que s’ha buscat em tenen amb la mosca darrere l’orella.
«Intuïció sana i barata de la gent de poble», va pensar el marquès.
—Bé, Juana, volies res?
—Doncs... És que em fa cosa dir-l’hi, perquè sempre el vinc a molestar...
—Per cert, com li va a en Genaro amb l’ambulància? Ha pogut arreglar els horaris de l’hospital amb els de les pompes fúnebres?
—Sí, senyor, i es guanya dos sous ben macos gràcies a vostè... Veu com sempre el molesto amb coses?
—No, dona, no. Què puc fer ara per tu?
—Resulta que..., doncs..., com que el senyor té tants amics i coneix tanta gent, si fos tan amable de fer-me una recomanació per a algun militar d’aquests grassos...
—Deus voler dir «d’alta graduació», Juana.
—Vostè ja m’entén... És que el nòvio de la meva filla està fent la mili aquí a Barcelona, i si tingués algun padrí que l’ajudés una mica, podria seguir treballant i així avançar el casament... Perdoni l’atreviment, senyor marquès, però m’ho ha demanat la nena, i vostè ja sap que pels fills es fa el que sigui.
—Vinga, va, mira a quina caserna fa la mili, i jo procuraré donar-li un cop de mà. Era això el que volies?
—Sí, senyor. I moltíssimes gràcies.
—Agafa això per als nois. —En Julio es va ficar la mà a la butxaca del batí i li va allargar un sobre.
—Senyor, no venia per a això.
—Ja saps que ho faig molt content, i que en aquesta casa ets molt estimada, Juana.
—Li estic molt agraïda, senyor. Però...
—Vinga, vinga... Saluda en Genaro i els nois de part meva, i ja saps que sempre que vulguis pots venir, que això és casa teva.
—Moltes gràcies, senyor. La senyora no hi deu ser, oi?
—No, no hi és... Ah, i digues al teu fill Jacobo que, quan el vegi anunciat, aniré a veure’l boxejar.
2
La dona esquiva
Quan va sortir de la cuina, el marquès va sentir que alguna cosa el rosegava per dins. De seguida va deduir què era: «La senyora no hi deu ser», havia dit la Juana.
No, la Renata no hi era mai. Feia vint-i-sis anys que s’havien casat i ell no podia dir que haguessin estat feliços. Tot i així, el record del dia del casament continuava present en la seva memòria.
La cerimònia es va celebrar a Suïssa segons el ritu protestant, condició sine qua non que la Renata von Kaltz va posar per casar-se i que ell va acceptar, no sense objeccions de consciència, perquè els anys de col·legi religiós li pesaven i no fer el pas més important de la seva vida seguint el ritu catòlic li era força dolorós. Tanmateix, les conveniències socials, la influència d’Alemanya i l’íntim pensament que, sent ètic, qualsevol religió era bona van acabar d’enderrocar els últims escrúpols de la seva consciència.
La vigília de la celebració, a la seva habitació de l’hotel Baur au Lac de Zuric, va pensar en mil coses mentre observava el seu caríssim rellotge de prometatge. L’obsequi era fabulós, a l’altura del brillant que els seus pares havien regalat a la seva futura esposa, desmuntant-lo d’un pendentif de la seva àvia materna.
Aquell dia els marquesos estaven molt enfeinats rebent convidats de tot Espanya, per als quals el passaport no era cap problema, encara que sí que ho fos per a la resta de la població. Vesprejava i, mentre la Renata era a les mans dels perruquers i les modistes, en Julio va decidir fer un volt pel llac. Va baixar al vestíbul de l’hotel, que era la quinta essència del refinament, i va sortir ràpidament al jardí per evitar que algun convidat el reconegués i li impedís estar sol. Va agafar un camí lateral i, a través de grups simètrics de gladiols i tulipes, va arribar a la riba.
L’endemà escolliria la companya per a tota la vida. Serien dues cerimònies, la civil i l’altra que no sabia com classificar, perquè, com que no es casaven pel ritu catòlic, no li sonava com un casament eclesiàstic. La civil tindria lloc en un jutjat i l’altra en una capella protestant. Sens dubte lluirien molts uniformes per les dues parts, però guanyarien de molt els fracs. Escollir companya per a tota la vida... «O potser m’han escollit a mi?», va pensar mentre llançava un còdol a l’aigua. El gest el va portar a temps enrere, a la platja de la Concha de Sant Sebastià, i va recordar amb claredat les pautes del seu nuviatge: definitivament, l’havien triat. No obstant això, per ser honest amb ell mateix: havia de reconèixer que es va deixar estimar i li va anar bé.
Què li havia passat a dins del cap per tirar endavant aquell nuviatge i acceptar el canvi de religió? Era el moment de sincerar-se amb ell mateix, i, després d’analitzar la situació, va arribar a una conclusió. La Renata era una dona molt bonica, però no la més bonica. Intel·ligent? També. Però no era això...
Tremendament dominant! Això era, aquí hi havia el quid de la qüestió. La Renata era un ésser que emanava seguretat, una cosa que a ell li faltava des del dia que el seu germà va morir al front. Era això! Comprenia que, encara que el cognom de la seva futura esposa no tingués la categoria del seu, era alemanya, ciutadana d’un país que, segons totes les opinions, acabaria dominant el món. Els seus pares segurament van pensar el mateix, perquè des del primer dia van acceptar de bon grat aquell prometatge, i ni tan sols, cosa estranya, sobretot en la seva mare, no van posar gaires objeccions al seu canvi de religió. En realitat, amb prou feines es coneixien. Va ser un prometatge d’un any i gairebé a distància.
Va seguir passejant pel voltant del llac. La tarda era preciosa, i els tons canviants de l’aigua, segons els massissos de flors que s’hi reflectien, creaven una llum i una iridescència diferents a cada racó. Veia esmunyir-se amb suavitat les carpes gegants i com algunes libèl·lules, pràcticament quietes sobre la superfície, celebraven el seu ritu nupcial. Com seria el seu? Va desitjar amb totes les seves forces que haguessin passat dos dies per haver enllestit la celebració i que tot tornés a la normalitat. Després del viatge de nuvis a París i Berlín, s’instal·larien a Barcelona i els dies passarien plàcids, monòtons, un rere l’altre com a ell li agradava.
L’endemà al matí, la Renata, imponentment bonica, va entrar a l’església del braç del seu pare. En Julio l’esperava al presbiteri i veia un mar de caps girats cap a l’entrada mentre en un orgue de tubs verticals del 1816 sonava, majestuosa, la Marxa nupcial de Mendelssohn. El sol filtrava la seva llum a través dels vitralls policromats de la rosassa gòtica sobre la porta, i feia que la figura de la Renata aparegués davant seu envoltada d’una aura de colors com un arc iris.
No era gaire conscient del que passava. Quina capacitat de desdoblament que tenia l’ésser humà! En aquell instant era a la vegada espectador i protagonista, i assumia perfectament tots dos papers, estava com surant. La núvia va arribar a la seva altura i el seu pare l’hi va lliurar. Sense voler, en Julio li va trepitjar el vel i, amb l’estrebada, la diadema se li va moure uns mil·límetres. La Renata el va mirar amb ira continguda als seus ulls verds, i els llavis, molt fins, se li van torçar en una ganyota.
«Si comencem així, no sé com acabarem», va pensar en Julio.
Un cop acabada la cerimònia es van dirigir als jardins, on es va oferir un aperitiu fastuós mentre milers de veus el felicitaven i alhora milers de mans li picaven l’esquena. Després va arribar el banquet: consomé, púding de Coblença i faisà amb raïm. Com entre núvols, es va veure tallant el pastís amb un sabre alemany, i arribada l’hora dels balls, juraria haver ballat amb tres-centes dones que li parlaven sense que ell s’assabentés gaire de res. Per fi, després d’aquella festa tan llarga, amb la Renata es van retirar al seu dormitori.
Aquella nit, mentre consumava el seu matrimoni, en Julio es va trobar amb una sorpresa, i no va poder reprimir-se:
—No ets verge! —va dir a la Renata.
—Doncs m’ha semblat que, lamentablement, tu sí... O si no ho ets, et falta ben poc. Sort que almenys un dels dos en sap alguna cosa. No et preocupis, de tot s’aprèn.
Sense molestar-se a afegir res més, la Renata es va aixecar, es va dirigir al lavabo, va tancar la porta, i ell, perplex, va sentir com corria l’aigua.
Ara, al cap de més de vint-i-cinc anys, tornant a la seva habitació, el marquès va pensar que aquella havia estat la seva primera nit d’insomni, però ni de bon tros l’última. Li va venir al cap el record d’una altra dona... la Carmen. Però no podia permetre’s ni tan sols el plaer de pensar en ella.
3
Berenar al club
La Renata von Kaltz, la dona del marquès de Soto, tenia quaranta-vuit anys i els homes encara la miraven pel carrer.
Era prima i flexible com el millor acer del Ruhr, lloc d’on procedia la seva família, i com l’acer era el seu caràcter. Malgrat que havia viscut a Espanya tota la vida, cada vegada traspuava més germanisme. Era metòdica, ordenada i rígida, i creia que la resta de la humanitat era això, només la resta. Tenia un extremat sentit del ridícul i no feia cap activitat en públic fins que no la dominava a la perfecció. De jove va ser el tennis, i de gran, el bridge. Si se sentia insegura o exposada en alguna situació, es convertia en un enemic temible.
Va entrar al bar del club per prendre alguna cosa. La seva partida començava a dos quarts de sis, i havia sortit de casa amb tanta antelació per no trobar-se el seu marit. Quan es va acomodar en una butaca al costat de la finestra, el cambrer hi va anar, sol·lícit, perquè sabia com les gastava la senyora. Va esperar dret al davant, sense preguntar-li què volia prendre, perquè l’experiència li deia que les presses la feien posar nerviosa.
—Porta’m una ració de pernil ibèric, cogombrets i una Carlsberg ben freda.
—Sí, senyora marquesa.
Es va retirar immediatament i de cua d’ull va veure que ella s’encenia un cigarret i expel·lia el fum cap amunt. La complaïa qualsevol motiu que l’allunyés de la comèdia que la seva família representava.
Havia conegut en Julio l’estiu del 1942, moment en què el seu prestigi de bellesa alemanya, filla del cònsol de Hitler a Sant Sebastià, era el passaport perfecte per estar present a totes les festes. Trobava la majoria dels nois espanyols intel·lectualment mediocres, encara que, això sí, tremendament apassionats.
Cada matí, des de la finestra de la seva habitació, veia, a la mateixa hora, un noi alt i atractiu que passejava el gos amb els pantalons arromangats. Recorria la platja de punta a punta llançant còdols a l’aigua. Al cap d’uns quants dies li va picar la curiositat i va començar una mena de competició amb ella mateixa per intentar-lo conèixer. Era una dona llesta i amb poder, i per tant tenia molts més recursos que les altres noies de la seva edat. Va decidir que ho aconseguiria a través de l’agregat cultural. Un matí el va interceptar al vestíbul de l’hotel, on l’agregat llegia el diari assegut en una butaca.
—Herr Hendrick?
L’home es va aixecar immediatament.
—Fräulein...
—Segueixi’m, si us plau.
La conversa va continuar en alemany; el va atansar a la finestra i va dir simplement:
—Qui és?
L’agregat va mirar.
—No ho sé, però si li interessa, d’aquí a dos o tres dies podré donar-n’hi una resposta.
—Demà a la nit —es va limitar a contestar la Renata.
—Per descomptat, fräulein. —Va donar un cop de taló i es va retirar.
L’endemà a la nit li van lliurar dues quartilles mecanografiades, que la Renata es va guardar amb discreció a la butxaca de la faldilla acampanada. Volia llegir-les després de sopar tranquil·lament en la intimitat de la seva suite.
Julio Urquízar Galindo. Segon fill de Julio Urquízar Soto, marquès de Soto, i Ana María Galindo Paredes, tots dos de l’alta aristocràcia espanyola. Va estudiar batxillerat al Liceu de Pau, França, amb el seu germà gran, Enrique. L’alçament del general Franco va sorprendre la família estiuejant a Sant Sebastià; ell havia acabat quart de Dret, i el seu germà, cinquè d’Enginyeria.
Va treballar com a sanitari a l’Hospital General Mola de Sant Sebastià, fins que el segon any de guerra va sol·licitar ser destinat al front de combat a la unitat de tropa del seu germà. Ho va fer en qualitat de soldat ras i va demanar ser assistent de l’Enrique, que ja era tinent. Gràcies a la seva valentia, va rescatar el seu oficial, però va caure ferit i, després de ser evacuat, es va recuperar a l’Hospital de Burgos, d’on l’Enrique va sortir amb la tercera estrella de capità, mentre que la persona de què se’m demana l’informe en va sortir amb els galons de cap. Tots dos germans van tornar al front abans d’esgotar el permís, i a la batalla de l’Ebre va morir el gran. El marquès de Soto va aconseguir que l’únic fill mascle que li quedava tornés a la rereguarda.
Així doncs, el desconsolat assistent era el noi trist que recorria la platja de la Concha i llançava còdols al mar...
La Renata va deixar caure els fulls a un costat i es va disposar a fer volar la ment. Al cap d’uns quants dies se celebraria una festa a l’ambaixada i ella podia triar acompanyant per a l’ocasió. Però no li interessava cap jove en particular; a més, detestava que tots li anessin al darrere com gossos falders. Va decidir, per tant, fer arribar a en Julio una invitació a la festa, encara que el noi tenia fama d’esquerp i ben poques vegades es deixava veure en actes socials. S’havia proposat conèixer-lo aquella nit abans de marxar cap a Burgos, on el seu pare ocuparia el nou destí que el Führer li havia encomanat.
Es va aixecar i es va atansar al mirall. Era una bellesa ària que agradava als homes espanyols. Tenia els cabells d’un ros daurat i el front clar, i sota d’unes celles fines destacaven uns ulls verds grisencs. El nas recte però lleugerament llarg i el mentó prominent deixaven endevinar una voluntat de ferro.
La nit de la festa va arribar. L’ambaixada d’Alemanya havia d’impressionar els seus convidats. Havien de quedar enlluernats per la magnificència de l’esdeveniment.
La Renata von Kaltz era a la seva habitació, pentinada, maquillada amb discreció i vestida amb una bata blava. Es va observar amb deteniment al mirall: el tennis havia musculat el seu cos prim. Es va palpar el ventre planíssim i es va fixar en les seves llargues cames. Aquesta nit se sentia més guapa que de costum. A poc a poc, es va posar un vestit de color blau cel amb escot banyera, que ressaltava la seva esveltesa. Va imaginar el silenci admiratiu que causaria la seva presència quan fes l’aparició recolzada desmaiadament a la barana de l’escala de l’ambaixada. Cent parells d’ulls es fixarien en ella.
Van sonar uns cops a la porta de l’habitació. El so era inconfusible: era la seva mare qui trucava. Va arribar acompanyada del pare, imponent en uniforme de gala; ella molt valquíria i de blanc, ell de negre amb guerrera creuada, la gran creu de ferro amb aspes de roure penjada al coll i el braçalet vermell amb l’esvàstica a la màniga esquerra.
El pare li va fer un petó al front, orgullós.
Es van adreçar a l’escalinata, els pares al davant. La Renata es va distanciar una mica més del que el protocol requeria perquè tothom tingués temps de fixar-se en ella.
Tot va sortir com havia previst. Els seus pares ja arribaven al penúltim esglaó quan ella encara no havia començat a baixar. El saló brillava, les aranyes de vidre del sostre il·luminaven uniformes i vestits llargs que competien en sumptuositat. La Renata es va concentrar a trobar el que buscava. Van passar uns segons angoixants i... finalment el va veure, amb posat displicent, amb una copa a la mà, vestit d’esmòquing, elegant i abstret, parlant amb una dona. Qui devia ser?
Just llavors ell va alçar els ulls, entre curiosos, tendres i tristos, i ella va començar a baixar l’escala.
En aquell instant, la Renata von Kaltz va decidir que es casaria amb aquell jove.
I ara, vint-i-sis anys després del casament, es penedia profundament d’aquella decisió.
4
Jacobo
En Jaco arribava tard al gimnàs, i l’irritava moltíssim haver de donar explicacions per una situació de la qual no tenia cap culpa. Per poder sortir a córrer als matins havia de robar hores al son i, així i tot, l’entrenador l’esbroncava perquè s’entrenava poc. Al migdia, si anava a dinar a casa, feia tard a l’entrenament, encara que s’afanyés, i si es quedava a la feina i es menjava la carmanyola que li preparava la seva mare, la Juana, no gaudia de l’àpat; no perquè el que prenia no fos bo, sinó perquè no li agradava menjar d’aquella manera. L’alternativa de dinar al bar estava descartada: era car, i en Jacobo no s’ho podia permetre.
De totes maneres, a la carmanyola de la mare li devia el fet d’haver descobert les seves qualitats per a la boxa. Recordava que un dia de juliol que feia molta calor era al pati de la redacció del diari i al seu costat hi havia un grup de quatre o cinc nois que jugaven i feien el burro. En Jaco no participava en les bromes, però acceptava que els altres fessin el que els vingués de gust, sempre que no es fiquessin amb ell. Es va asseure en el seu racó preferit, on hi havia una minúscula ombra, i va disposar damunt d’un tovalló de quadres la carmanyola amb el modest però gustós menjar que la mare li havia posat aquell dia: bacallà. «Quina mala pensada! Passaré una set de mil dimonis a la tarda...», es va dir a si mateix. Va deixar la carmanyola en un costat, al racó, i se’n va anar cap al bar a buscar una gasosa. Hi havia una mica de cua i van trigar a despatxar-lo, de manera que va trigar cinc minuts a tornar. Quan va arribar al seu racó novament, no hi va veure la carmanyola. Va fer memòria per recordar si realment l’havia deixat allà, però de seguida va estar segur que sí, que l’havia deixat destapada i coberta amb el tovalló mentre anava a buscar la beguda. Va mirar cap a tot arreu i es va adonar que els jocs s’havien acabat i que tothom menjava en un estrany silenci expectant. Allò li va resultar molt desconcertant. Es va acostar al grup i va preguntar amb calma:
—Algú ha vist la meva carmanyola?
Riures infantils d’amagat i mirades de reüll.
—A veure si et penses que hem de vigilar el teu menjar quan fots el camp...
La resposta era d’en Madariaga, el mascle alfa del grup, que tenia patent de cors per fer el que li vingués de gust perquè era molt fort i tots li tenien por.
—Si ha sigut una broma, no passa res, però torneu-me el meu dinar.
—Serà una mica difícil —va contestar en Madariaga.
—Què vols dir?
—Que als bascos ens agrada molt el bacallà.
Rialles generals i grans escarafalls de la colla que sempre arrosseguen els pinxos.
—El meu dinar, Madariaga. Ja n’hi ha prou!
—Noi, què vols fer-hi? Ja menjaràs un altre dia. Tu ets molt de missa, oi? Doncs avui et toca dejuni.
—Dona’m el que és meu o hi haurà gresca.
—Gresca? Què dius, ara? I amb qui? —va preguntar en Madariaga mentre s’aixecava lentament.
—Amb mi.
—Deus voler dir amb tu i amb uns quants amiguets que portaràs, oi? —va dir en Madariaga mofant-se’n. Més rialles del públic assistent. En Jaco estava tens—. A mi per postres m’encanta menjar nens crus.
Mai no va saber com va ser, només recordava que se li va posar un núvol vermell davant els ulls i que va aixecar en Madariaga estirant-lo de la camisa cap amunt. El basc el va empènyer i, en fer-ho, es va donar un cop al cap amb un pal que subjectava una antena telefònica. Va quedar estabornit uns segons i, de sobte, es va trobar que li estaven abocant aigua al damunt, sagnava d’un pòmul i del llavi inferior. A en Jacobo li feien mal els artells de la mà esquerra. Sabia que era esquerrà, però no tant. Les rialles havien parat de cop i la seva gesta va córrer entre la gent com la pólvora. Després de l’incident, a la secció del diari se li van acostar alguns dels vexats per les bromes d’en Madariaga; els altres el miraven amb respecte.
Al cap d’uns dies, el redactor en cap d’esports, José Martínez, Joma, el va cridar al seu despatx.
—Què va passar l’altre dia? —li va preguntar.
—Quan?
—Vinga, no et facis el burro i explica’m l’enrenou de la carmanyola.
—No va passar res important, senyor Martínez, em van fer una broma pesada i vaig clavar un cop de puny a en Madariaga.
En Jaco va témer per la feina.
—I... el vas tombar.
—Va ser sense voler..., senyor. Jo només pretenia que em tornés la carmanyola.
—Saps que en Madariaga deu pesar uns noranta quilos, oi?
—No ho sé... L’única cosa que sé és que ell buscava que hi hagués merder i que no va ser culpa meva. Ho van veure uns quants que eren allà. A mi no m’agrada barallar-me amb ningú.
—T’adones que et supera de gairebé vint quilos?
—No tornarà a passar, l’hi prometo.
—No es tracta d’això... —En Joma es va quedar pensatiu—. Algun dia et vindré a buscar a la sortida de les linotípies i m’acompanyaràs.
—A on? —v